31 dec. 2018

Lingonkladdkaka med kolaglasyr (glutenfri)


Hoppas du har haft en fin jul!<3 Och om julen inte blev som du tänkt dig så sänder jag styrkekramar! Det är inte alla förunnat att fira en drömjul med nära och kära och känna julstämning. Många känner sig ensamma på julen och mår man inte bra så kan det kännas ännu sämre under högtider då förväntningarna är höga och man vill må bra. Jag har ju en jättefin familj och släkt att fira med men julen blev ändå inte som vanligt i år med tanke på min förlossningsdepression och tröttheten som kastar en skugga över allting. Jag försöker att inte sörja julstämningen som försvann eftersom jag älskar julen i normala fall, men det är klart att det kändes sorgligt. Måste i alla fall posta det här inlägget innan det faller i glömska. Har inte haft inspiration att baka och fixa som vanligt den här julen men den här goda kakan lagade jag i mellandagarna. Man måste ju tröstäta lite... ;) Nej, jag är vanligtvis inte en sån som tröstäter när jag mår dåligt utan snarare tvärtom, jag får sämre matlust.
Den här kakan blev riktigt mäktig och den passar ju lika bra till nyår eller närsomhelst på året så här får du ett tips till nyårsfikat! 

Lingonkladdkaka med kolaglasyr 

 • 100 gram smör
 • 1 dl mandelmjöl 
 • 1 dl jordmandelmjöl (eller 2 dl mandelmjöl)
 • 1 tsk fiberhusk
 • 3 msk kakao
 • 2 ägg
 • 1-2 msk honung
 • ca 1 dl frysta lingon (eller färska för den delen när det är säsong)


Smält smöret och rör i övriga ingredienserna. Häll i en form med löstagbar kant (ca 20 cm). Strö över lingonen och tryck ner dem i kakan. 
Grädda på 175 grader ca 10-15 minuter. Den ska vara lös och kladdig i mitten! 

Glasyr:
 • 1 dl fibersirap (finns i Finland att köpas här
 • 2 dl grädde
 • 30 gram smör
 • en nypa salt
Koka upp allt i en kastrull och låt sjuda ca 45 minuter tills det tjocknat. 
Låt kakan svalna innan du häller på glasyren. Strö på lite kanel. (Hackade, rostade nötter hade jag också tänkt strö på med fanns inga hemma) Låt stå kallt någon timme innan servering. 

----------------------------------------------------------------------------------------

Med detta önskar jag dig ett riktigt gott nytt år! 
Må alla dina drömmar och intentioner manifesteras och jag hoppas att kärlek, hopp och glädje ska få råda i ditt liv <3 <3 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar