27 mars 2018

Lite gravidsnack i väntan på våren

Oj, ja visst ja - det var ju jag som skulle försöka blogga lite oftare nu... Jag har väl kommit bort lite från rutinen med bloggandet men jag tänker definitivt inte sluta. Har ju flera idéer om inlägg men det blir liksom aldrig av. Kanske motivationen kommer med vårsolen :) 

Jag tänkte i alla fall uppdatera läget lite, nu blir det ju lite graviditetssnack igen så den som inte är intresserad får sluta läsa nu :) 

Idag går jag in i vecka 25 - tiden går snabbt! Bebisen sparkar på därinne och det är en märklig och härlig känsla. Jag har fortfarande konstigt sömnmönster och vaknar varannan timme eller en gång i timmen under hela natten och faller in i en ny knasig dröm varje gång jag somnar om. 

Foglossningssmärtan som jag lidit av på nätterna har blivit lite bättre nu och de enda förändringarna jag gjort är att öka magnesiumdosen och börjat äta kollagen tillskott igen. Sedan dess är smärtan mycket mindre och jag är inte alls lika stel och öm på morgonen. Så tips till er med foglossning: börja ta kollagentillskott eller drick mycket benbuljong och se till att få i er mineraler. Jag beställer mitt kollagenpulver från Iherb och tillsätter det i min morgondrink (ljummet vatten, citron och en nypa havssalt plus 1 tsk kollagen), samt i varm choklad eller liknande. Det har en liten bismak som inte tilltalar mig så jag ser till att blanda det i sånt som döljer smaken. Just nu tar jag 2 tsk per dag, antingen två tsk på morgonen eller en på morgon och en på kvällen. Sen tar jag 600 mg Magnesium glycinat på kvällen och 300 mg kalium. Magnesium och kalium är också viktigt för den som lider av högt blodtryck och förstoppning  under graviditeten. Kalium kan också hjälpa mot svullnad. Jag tar alltid lite salt tillsammans med kalium för att upprätthålla balansen eftersom kalium sänker natriumhalten och kan därför sänka blodtrycket men jag har redan lågt blodtryck så vill inte att det sjunker ännu mer. Mitt hb har legat runt 111-113 så jag har börjat ta järntillskott i formen bisglycinat som inte ger magproblem vilket många andra järntillskott kan bidra med. Jag försöker också dricka en del nässelte men om det har effekt vet jag inte.

Trots att illamåendet har hållit sig borta sedan vecka 15 ungefär så är jag fortfarande väldigt kräsen med maten och jag känner ganska mycket matstress måste jag erkänna. Det är så svårt att veta på förhand vad jag kommer att vara sugen på och känner jag plötsligt avsmak inför något så är det omöjligt för mig att äta det. Ett mål går bra att planera med vill man ha ett lite lättare mål till middagen till exempel så har jag oftast väldigt dåligt med ideér på vad jag ska laga. Kan ju inte alls äta ägg och äggbaserade rätter och soppor har jag också konstigt nog svårt för. Det blir ganska enformig mat och mycket kyckling och köttfärs men jag borde hitta på nya rätter i alla fall för att få lite variation. Har haft cravings efter lax också men eftersom jag vägrar äta den odlade laxen blir det ingen lax förutom då jag ibland kan få tag på ekologiskt odlad lax från saluhallens fiskdisk, som tyvärr är väldigt dyr. Annan fisk har jag svårt för att äta så det blir i princip ingen fisk i min kost just nu. 

Listan på det jag vill äta har nog krympt avsevärt sedan jag blev gravid men jag försöker att äta så hälsosamt som möjligt (frånsett glassen som jag unnar mig ibland ;) ) Just glass är väl den mest tydliga craving jag har men eftersom utbudet av sockerfria och lite hälsosammare glassar i princip är väldigt begränsat så försöker jag att inte ge efter för glassuget allt för ofta. Sen kan man ju fråga sig om icke-ekologiska sockerfria glassar sötade med stevia eller fruktjuice, och de här proteinglassarna med extra kasein som kan vara inflammatoriskt för kroppen, sist och slutligen är så mycket bättre än en ekologisk gräddglass utan extra tillsatser. Det beror väl på hur pass känsligt blodsocker man har.  

På tal om blodsocker, efter påsken ska jag mäta mitt blodsocker tre-fyra gånger per dag under en vecka istället för att göra sockerbelastningstestet. Jag tycker det ger bättre koll på vad jag faktiskt tål och inte tål i kolydratväg istället för att dricka en sockersörja vid ett tillfälle då man inte är så van vid socker. Det skulle säkert ge mig ett högre blodsocker och felaktigt värde bara för att kroppen inte är van vid höga sockerhalter efter flera år av lågkolhydratkost även om jag ätit lite mer kolhydrater under graviditeten.  Jag väljer i alla fall det här alternativet istället och biohackern i mig tycker det ska bli spännande :) (trots sönderstuckna fingertoppar...) Jag ska återkomma med hur det gick sen efteråt. 

Det var väl allt jag ville uppdatera om. Nu ser jag fram emot att fira påsk och äta massor med Pasha! :) (finns recept här på bloggen för den som är sugen) Den här icke-vinter människan är förstås rejält utled på snön vid det här laget och vill ha vår genast, men jag får ju bara acceptera att det är en halv meter snö på påsk i år. Åtminstone lovar de aningens varmare väder och solsken till påskhelgen i alla fall. På påskdagen ska jag och min man uppträda med en musikmässa tillsammans med 80 andra sångare och det ska bli riktigt roligt. Att sjunga ger verkligen en härlig energi och bebisen brukar sparka med i musiken ibland :) På påskafton blir det traditionsenlig påskbrasa och korvgrillning ute på åkern med familjen (hur vi ska ta oss fram till den genom snön är årets utmaning...) 

Jag önskar dig en riktigt skön påsk och njut av vårsolen där den tittar fram! Våren kommer nog i år också, om än lite försenad :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar