19 jan. 2018

Spännande nyheter

Hej på er! 

Kommer ni ihåg mig? Jag brukade visst blogga en gång i tiden... ;) 

Det har gått några månader nu sedan jag skrev något i bloggen men jag har försökt att inte känna någon press. Bloggandet går i perioder och under olika skeden i livet är man motiverad av olika saker och prioriterar olika saker. Så ska det få vara. Bloggandet ska inte få bli ett måste utan det ska vara roligt. 

Jag brinner fortfarande för kost och hälsa, det har verkligen inte ändrats även om företaget ligger på paus för tillfället men jag hoppas verkligen att det ska komma igång igen i något skede åtminstone på deltid och att förutsättningarna då är annorlunda och det ska vara lättare att hålla igång företaget ur ekonomisk synpunkt. 

En orsak till att jag inte bloggat på länge fast jag hade tänkt det är att jag har en rolig nyhet att berätta: Det är nämligen så att jag har en liten  bulle som jäser i min mage! En lite hälsosam bulle, ha ha :D 

Just nu är jag inne i vecka 15 och har varit på den första ultraljudsundersökningen som visade att allt är som det ska. Det var en liten livlig en som sprattlade på därinne :) Det var väldigt härligt och väldigt skumt samtidigt att se bilden på skärmen och faktiskt förstå att det ligger någon inne i min mage! Tror det blir mer verkligt sen då man börjar känna rörelser. 

Det är i alla fall skönt att äntligen kunna gå ut offentligt och berätta. Familjen och vännerna har förstås vetat om det länge - jag är ingen sån som kan hålla sådana hemligheter från mina närmaste. 

Vi är så otroligt tacksamma att det har gått så snabbt för jag kan ju erkänna att jag varit lite orolig för att det ska vara svårt för mig att kunna bli gravid efter att ha gått genom en utbrändhet med efterföljande konsekvenser på hormonbalansen. Jag var nog beredd på att det kunde ta tid och eventuellt bli problem men det visade sig att jag inte behövde oroa mig alls. Ibland tror man kanske att man är sämre i skick än man faktiskt är men jag har ju också försökt boosta kroppen för att förbättra fertiliteten. Jag försöker äta bra, har tagit vissa tillskott och använt mig av naturlig fertilitetsmetod där man håller koll på ägglossning och menstruationscykeln genom att vara uppmärksam på kroppens tecken och signaler och sen anteckna i en app för att ha bättre koll. Också ett jättebra sätt att lära känna sin egen kropp och menscykel. En hälsosam och normal menstruationscykeln är ju faktiskt ett väldigt viktigt tecken på hälsa, även om man inte planerar att bli gravid. 


Det är väldigt skönt att vara inne i andra trimestern nu. Första trimestern är ingen dans på rosor direkt kan jag ju säga. Först och främst går man omkring med en ständig oro att något ska hända eftersom risken för missfall är störst då. Dessutom kanske man mår väldigt illa, vilket jag också gjorde. Första veckorna fick jag knappt i mig någon mat alls och vad jag än stoppade i munnen så blev jag spyfärdig. Sedan började jag spy också och då blev det ju ännu roligare.Nu verkar det mesta av illamåendet ha blivit bättre största delen av tiden i alla fall men vissa perioder kommer det igen. Hoppas ändå att det ska försvinna helt snart men vet ju att vissa lider av det under hela graviditeten, mer eller mindre. Hoppas att jag inte är en av dem. 

Det här med kosten under graviditeten är ju ett kapitel för sig. Det är verkligen fascinerande hur smaklökar och sug efter olika sorts mat förändras under en graviditet. Det är lätt att tänka att man ska fortsätta äta som förr men så befinner du dig i en situation där vissa livsmedel gör dig så äcklad att du knappt kan titta åt det och du får cravings efter vissa saker som du annars aldrig äter. Jag har inte helt ändrat min kost och jag försöker äta så hälsosamt och näringstätt jag kan men med vissa modifikationer och jag är mer liberal. Jag tror att vissa behöver lite mer kolhydrater, särskilt under första trimestern då illamåendet är som värst. Visst är det viktigt att äta näringsrikt men om valet står mellan att inte äta alls eller att äta något som är lite mindre nyttigt så är ändå kalorierna viktigast just då. Fostret tar ju ändå näring från moderns depåer så barnet löper ingen risk att skadas, det är främst mamman som kan få näringsbrister men om det bara gäller en kortare period på några veckor eller några månader och aptiten kommer tillbaka senare under graviditeten så hinner man nog fylla på sina näringslager igen. Att ta en multivitamin för gravida av god kvalitet (en naturlig sort, inte med syntetiska vitaminer, särskilt inte syntetisk folysra utan folat, gärna i formen metylfolat) är också viktigt för kroppen behöver mer näring än vanligt, särskilt om du inte får i dig så mycket näring från kosten.

Jag erkänner att grönsaker inte är lika tillfredsställande just nu som det vanligtvis brukar vara, i alla fall inte alla sorter. Jag är mer kräsen med vad jag kan äta. Till exempel avokado och broccoli som jag vanligtvis tycker om, klarar jag inte av alls. Blomkålsmos med mycket fetaost i och blomkålsris med curry går exempelvis bra för där blandas smaken bort med kryddor och annat. Sallad och sånt går också bra men kokta eller ugnasrostade rotsaker går inte heller. Jag har också ätit mer ris och glutenfri pasta än vanligt (jag äter vanligtvis nästan aldrig det). Frukt har jag också haft mera cravings efter. Vanligtvis äter jag mest bär och inte så mycket frukt men särskilt apelsin och banan tycker jag är väldigt gott just nu. Ett vanligt kvällsmål brukar vara en liten skål med en halv skivad banan blandat med turkisk yoghurt eller fruktsallad till mellanmål. Det brukar gå ner även då aptiten är sämre vissa dagar. Mindre nyttigt är mina glass-cravings. Skulle jag tillåta mig så skulle jag nog äta min favorit ekologiska chokladglass varje dag men det gör jag inte. Det blir någon gång som jag unnar mig.Nu har jag faktiskt hittat sockerfri proteinglass som ändå känns lite bättre än vanlig även om jag inte gillar det faktum att man har stoppat i extra kasein vilket annars kan vara svårt för kroppen att bryta ner och skapa vissa problem om man är känslig. Men jag tänker i alla fall att det är bättre än vanlig sockerstinn glass och så får man variera lite. Ekologisk, sockerfri glass vore ju det allra bästa. Utbudet av sockerfri glass här i Finland är tyvärr ganska dåligt, då är det bättre i Sverige. Passade på att köpa lite och mumsa på under julhelgen då vi firade jul i Sverige hos svärföräldrarna i år. Nyttigast är förstås att göra egen glass men jag har svårt att få till en bra konsistens utan socker och glassmaskinen fungerar inte. 

Det var lite om maten. Jag kan ju säga som så att personer i min omgivning har varit smått roade över mina något ändrade matavanor. I början när jag var väldigt illamående kunde jag vid ett tillfälle bara knapra i mig chips, det var det enda som gick ner. Och till exempel när jag och min man skulle äta lunch ute en dag och jag blev bara äcklad av maten som inte var särskilt god och det slutade med att jag satt på en hamburgerrestaurang (efter att ha googlat och försäkrat mig om att de inte använder utländskt kött,  och det var alltså inte McDonalds kan jag ju påpeka) och tryckte i mig en glutenfri hamburgare med ett stort leende som min man var tvungen att föreviga med ett foto. En sån sak ser man ju inte varje dag så att säga... ;)

Jag vill dela med mig av det här, kanske för att visa att en kostrådgivare också är mänsklig ;) och för att jag tror det är bra att minska lite på kraven när man är gravid. Kroppen fungerar inte som den vanligtvis gör. Det känns som om någon annan tagit över ens kropp och plötsligt blir man äcklad av sånt som man vanligtvis älskar och börjar dregla över sånt som man annars aldrig vill ha. Det är väldigt skumt faktiskt. Men man får ta det hela med ro, unna sig lite extra och ibland ge efter för sina cravings så länge det är inom rimliga nivåer och man inte tappar kontrollen och trycker i sig hamburgare varje dag i nio månader eller äter tre godispåsar om dagen. Det är ändå övergående och om du i det stora hela försöker att göra de bästa valen enligt vad du klarar av och vill äta så kommer du långt. Jag förutsätter ju att jag kommer att återfå mitt normala ätbeteende efter förlossningen. Just nu äter jag också fler mellanmål än normalt då jag oftast äter tre mål om dagen i vanliga fall och ibland ett mellanmål. Jag är ju väldigt liten i maten och äter små portioner så jag märker att jag behöver fler mellanmål och blir hungrig oftare. Blir ofta tre mellanmål under dagen. Trots att jag vanligtvis är liten i maten så blir jag ännu fortfare mätt nu av någon anledning vilket gör det svårt att äta en normalstor måltid men har läst att det är normalt under graviditet. Jag hoppas i alla fall att jag kan börja gå upp i vikt igen, har ännu inte gått upp de 2 kg jag gick ner under första trimestern. Men det är ju så olika hur snabbt man börjar gå upp i vikt. 

Annars har jag väl mått relativt bra. Trött förstås men brukar skämta och säga att det har jag varit i snart 6 år sedan utbrändheten så jag är van ;) Det är också lättare att acceptera tröttheten eftersom man vet att det är på grund av att jag är gravid och inte bara för att jag har svårt att återhämta mig från min utbrändhet. Har känt lite av foglossning redan i nedre ryggen/höften främst på nätterna och jag har också lite problem med sömnen men det har jag ju också haft från och till under många år. Kanske lika bra så blir det inte lika stor chock sen när man ska vara vaken mycket under nätterna när barnet kommer. 

Nu borde jag nog avsluta det här innan det blir på tok för långt. Jag ska försöka att skriva lite oftare och uppdatera om graviditeten och kanske får inspiration att skriva lite andra inlägg också och kost och hälsa eller flummiga reflektioner som förr i världen :)

Ta hand om er i vinterkylan! Jag och plutten i magen väntar otåligt på våren...

2 kommentarer:

 1. Hej Sofie! Tål du mango? Jag testade hemmagjort mangoglass häromdagen och blev förtjust! Hade köpt färsk mango och undrade hur jag skulle använda den. Det blev att skära i tärningar och frysa (finns färdigfryst!) sen blandade jag den frysta mangon med en näve egna frysta hallon, spillde över lite naturell yoghurt och grädde och mixade alltihop med en stavmixer. Det blev överaskande gott! Kanske lite lös konsistens, för myket grädde/yoghurt? Men det går kanske att prova sig fram lite, eventuellt frysa ner mixen en stund innan man äter.

  Hälsar småkusinen i vecka 9+6 :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska absolut testa mangoglassen! :) Köpte fryst mango så ska testa idag. Spännande med en anynoym gravid småkusin ;) Tiden får kanske utvisa vem det är :D :D Ha det bra!

   Radera