30 aug. 2017

Förkylningstider

Nu en månad efter bröllopet och allt har lugnat ner sig ville visst kroppen ta sig an en ordentlig förkylning. Det brukar ju vara så när stressen minskar och man tar det lugnare, då bryter det ut. Det har att göra med att nivåerna av stresshormonet kortisol höjs vilket triggar igång immunförsvaret lite extra för att skydda mot t.ex smärta. När du slappnar av efter en period med mycket stress, sjunker kortisolet och du blir mer mottaglig för infektioner. Vid dysfunktion i HPA-axeln som uppkommer till följd av kronisk stress börjar däremot kortisolets skyddande effekt avta på grund av att nivåerna varit höga för länge och istället börjar sjunka eftersom cellerna blir resistenta mot kortisolet och binjurarna som ska utsöndra kortisol inte längre svarar tillräckligt bra på signalen från hjärnan. 

Nåja, nu var det ju inte kortisolet jag skulle prata om, fast det alltid är lika skoj ;) 

Jag var ganska rejält däckad här några dagar men idag känns det bättre även om jag ännu känner mig ganska trött. Tack och lov känns huvudet klarare och det där förkylningstöcknet börjar försvinna. 
Av erfarenhet har jag dock märkt att efter min utbrändhet så verkar kroppen ta längre tid på sig att återhämta sig från förkylningar, särskilt om jag haft hosta och luftvägsbesvär. Jag vet inte om det beror på att just HPA-axeln blir mer belastad vid en infektion och att kroppen alltså uppfattar det som stress och därför behöver jag en längre återhämtningstid även om själva förkylningen kanske inte sitter i särskilt länge. Man tänker kanske inte på att en förkylning faktiskt är en stress för kroppen men alla former av infektioner och inflammationer innebär en aktivering av stressystemet och immunförsvaret för att försvara dig mot inkräktande mikrober. Det är därför du blir trött och hängig, kanske känner dig lite frånvarande, mindre social, upplever "hjärndimma" osv. Kroppen VILL att du ska vila. Tyvärr verkar många tycka att så länge man inte har feber så kan man trycka i sig lite värkmedicin och gå till jobbet ändå men det gynnar tyvärr inte någon. Man kan inte jobba lika effektivt då man är sjuk och samtidigt riskerar man att smitta andra. Du är fortfarande sjuk fastän du inte har feber. Feber är ett sätt för kroppen att göra sig av med viruset genom att öka kroppstemperaturen men du har fortfarande lika mycket virus i dig trots avsaknad av feber. Känner du dig sjuk, är trött och har försämrat allmäntillstånd så betyder det att kroppen vill att du ska vila - feber eller inte. 

Feber är också intressant med tanke på att man ofta utgår från att man ska ha runt 37 grader eller lite under som normaltemperatur och stiger det över normaltemperaturen så har man feber. Jag har normalt runt 35.8 som normaltemperatur på morgonen och kanske runt 36.0 på dagen, beroende på. När jag börjar närma mig 37 grader känner jag mig febrig även om det inte skulle klassas som feber av de flesta. Men allt handlar om din normaltemperatur och hur mycket tempen höjs utgående från det. Jag har sällan mycket över 37 grader och jag vet inte om det är bra eller dåligt. Feber är ju en bra sak eftersom det hjälper till med att få bort viruset ur kroppen så har man aldrig feber kan man ju fundera om immunförsvaret är riktigt bra men jag får i alla fall högre temperatur än min normala väldigt låga temperatur.

När jag drabbas av förkylningar försöker jag alltid boosta med diverse huskurer som varmt ingefärsvatten, extra c-vitamin (jag använder en naturlig form av c-vitamintillskott, inte syntetisk askorbinsyra som tyvärr inte är särskilt bra för kroppen), gurkmeja, rå honung, gurgla med saltvatten och tea tree olja eller oreganoolja och för att inte glömma kolloidalt silver. Jag brukar göra silvergroggen som består av: 1/2 dl kolloidalt silver, 1/2 dl ekologiskt rödvin eller mindre mängd annan alkohol t.ex. konjak/whisky och saften av en halv citron, som man sedan sörplar på under en timmes tid, ungefär 1 tsk var femte minut. Alkoholen och citronen behövs för att få kål på virusen, annars funkar KS bra som det är mot bakterier. Man kan också spraya KS i näsan och halsen för att dämpa inflammationen. 

En annan huskur som jag provade första gången igår är Timjan té. Jag har läst att timjan ska vara bra för hosta och luftrörsbesvär och med tanke på hostattackerna de senaste dagarna ville jag pröva. Efter att jag drack en kopp igår så hostade jag knappt resten av dagen, tyvärr fick jag några hostattacker under natten men det är alltid värre nattetid. Idag drack jag en kopp igen på morgonen och slemmet har börjar lossna och har inte haft en enda hostattack idag! Häftiga grejer. Vet ju inte om det funkar lika bra för alla, men det är värt att pröva. Jag hittade lite olika doseringar på nätet, på vissa recept stod det att man skulle använda 1 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk och på vissa stod det 1 msk. Jag tänkte, lika bra att göra det så starkt som möjligt så jag tog 1 msk. Man häller alltså på kokande vatten (ca 2 dl) i en mugg med 1 msk torkad timjan och låter det stå och dra i minst 10 minuter innan man silar det. Så enkelt! Se bara till att använda ekologisk timjan så du slipper få i dig bekämpningsmedel. 

Lycka till med virusbekämpningen! :) Bildresultat för timjante
(Bild: Google:depositphotos.com)


Bildresultat för silvergrogg
(Bild:Google:kostdemokrati.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar