20 feb. 2017

Carob-och chokladkakor

Hej hopp!

Inspirationen för att blogga är inte på topp så därav tystnaden här. Är sjukskriven igen på grund av en svacka. Ska dessa bakslag någonsin sluta komma undrar man. Så fort det blir lite mer stress eller för mycket att tänka på så vill kroppen inte samarbeta längre. Fortfarande fascinerar det mig hur extremt stresskänslig man är. Men försöker nu vila min högkänsliga hjärna så gott det går mitt i all bröllopsplanering :) 

I går firade vi min pappas 70-års dag och det bjöds på hans egen specialitet- fisksoppa med egen fångad abborre, och Sachertårta till efterrätt. Vi i familjen som äter gluten-och sockerfritt hade förstås en egen smarrig tårta och lite annat gott. Bland annat så hade jag bakat lite småkakor. Receptet är samma som för mina saffranskakor som jag bakade i julas, men istället för russin och aprikoser så hade jag i hackad mörk choklad och 2 msk carobpulver (går även att använda kakao förstås). 

CAROB- OCH CHOKLADKAKOR 

100 gram smör
1 ägg
1,5 dl kokosflingor
1 dl kokosmjöl
0,5 dl mandelmjöl eller t.ex. jordmandelmjöl  för helt nötfria kakor
0,5 dl grädde
1 tsk fiberhusk
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
2 msk carobca 1 dl hackad mörk choklad (minst 80 %)
1 msk honung

Gör så här:
- Smält smöret med honungen och blanda i saffran
- Blanda ihop alla ingredienser och låt degen stå en stund i kylskåp.
- Tryck ut degen i små runda pepparkaksformar (går också utan men är lättare att få kakorna runda med form)
- Grädda i 10-15 minuter på 175 grader. Låt kakorna stå i eftervärme i ugnen med ugnsluckan lite öppen en stund om de inte blir tillräckligt krispiga. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar