4 juni 2016

Istället för kaffe

Jag har sedan en tid tillbaka testat att dricka cikoria kaffe på morgonen istället för vanligt kaffe. Brukar vanligtvis dricka ekologiskt pulverkaffe eftersom magen tål det bättre än vanligt kaffe men har också i perioder hållit upp med kaffet helt. Jag vet att kaffe inte är så bra när man återhämtar sig från utmattningssyndrom och "trötta binjurar"/hormonell obalans på grund av att koffeinet stimulerar stressresponsen i kroppen, dock har jag inte heller riktigt märkt någon märkbart större skillnad när jag varit utan kaffe. Jag har inget kaffeberoende och har inga problem som så att vara utan, men jag gillar helt enkelt smaken. Det är bara något speciellt med det där morgonkaffet :) 

För ett tag sedan hittade jag ekologisk cikoria kaffe som funkar precis som ett pulverkaffe och var nyfiken på att prova. Smaken är inte dum alls men mildare än kaffe och smaken är förstås inte densamma. Men med en skvätt ekologisk grädde i blir det riktigt gott och jag börjat tycka riktigt bra om det. Jag kan också rekommendera att blanda cikoria och kakaopulver, det var jättegott! Ibland har jag också haft i en liten mängd kaffepulver men det behövs så liten mängd då jag späder ut med cikoriapulvret. 

Cikoria rot har dessutom många hälsofördelar och innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler som C och A-vitamin, vitamin B6, mangan, selen och kalium. Cikoria sägs också vara bra för matsmältning, lever och galla samt ha lugnande egenskaper som gör det till ett bra tillskott vid ångest, stress och sömnproblem. 

Cikoria ska också vara bra för immunförsvaret, lindra ledvärk vid artrit och har en urindrivande effekt. Dess höga fiberinnehåll (inulin) är också bra för de goda tarmbakterierna och magfunktionen (obs, den som lider av fodmap-intollerans kan vara lite försiktig eftersom inulin kan orsaka magbesvär för den som har för stor obalans i tarmfloran). 

Detta kaffesubstitut får helt klart godkänt, även om njutningen fortfarande är lite starkare de gånger jag unnar mig en kopp riktigt kaffe :) 
2 kommentarer:

  1. Tack för tips
    Vilken sort har du använt?

    SvaraRadera
  2. Ursäkta att svaret dröjde, jag glömde! :)

    Den sort jag använt heter Chicory cup, instant Chicory beverage.

    SvaraRadera