12 maj 2016

Rabarberkräm med gelatin

Gelatin har visat sig ha många fördelar, vilket jag har skrivit om tidigare i  några inlägg om benbuljong, HÄR och HÄR. Gelatin innehåller bland annat aminosyrorna Glycin och Lycin som har många viktiga egenskaper i kroppen, särskilt vid ledbesvär. Glycin verkar bland annat lugnande och kan ge bättre sömn, hjälper till med leverns avgiftning, bra för hud, hår, naglar, leder och slemhinnan i mage och tarm.  Lycin är bland annat antiinflammatorisk samt viktig för skelett, leder och blodkärl.

Man kan ta gelatin som tillskott om man vill eller inkludera mer benbuljong i kosten. Det bästa är förstås att få i sig naturligt kollagen från just buljong och inte bara äta muskelkött från djur utan även Jag kan varmt rekommendera en grupp på facebook där man diskuterar gelatinets hälsoeffekter: Gelatin och möjligheter- Anna Hallén. I den gruppen delas mycket bra tips och information. Vissa personer kan dock uppleva biverkningar i början av gelatinintag men då kan man sänka dosen eller undvika att ta det varje dag. 1/2-1 tsk per dag brukar vara en lagom dos. 

Det var lite om gelatinets effekter. Istället för att bara blanda gelatin i dryck eller liknande så kan man ju faktiskt ha användning för det i matlagningen också. Gelatinets förtjockningsseffekt kan man utnyttja till annat än pannacotta också. Till exempel att laga kräm. Nu när det är rabarbertider så måste man ju ta tillvara det och vad är inte godare än rabarberkräm?? Ja eventuellt rabarberpaj då... :) 

Jag testade att använda gelatin istället för potatismjöl för att få krämen att tjockna och det funkade bra. 

Passa nu på att njuta av rabarbern så länge den är tillgänglig! Recept på socker-och glutenfri rabarberpaj hittar du HÄR och en mini-smulpaj med rabarber HÄRRABARBERKRÄM  ca 2 portioner

3 dl hackad rabarber
2,5 dl vatten
1,5 tsk gelatinpulver *
0,5 tsk vaniljpulver
valfri sötning (jag använde 1 kub steviakoncentrat som jag gjort själv av steviaplantan och frusit in i iskubspåsar samt drygt 2 tsk honung) 
1 kryddmått salt

*Jag använde nötgelatin av det amerikanska märket Great Lakes som jag beställt via nätet men går också bra med vanligt gelatinpulver av gris som finns i alla matbutiker) 


  • Blötlägg gelatinpulvret i ca 2 msk vatten och låt svälla. 
  • Koka upp rabarber, vatten, vaniljpulver, salt och sötning tills rabarbern kokat sönder lite och vispa sedan ner gelatinet.
  • Låt stå kallt minst tre timmar. 
  • Servera med vispad grädde eller kokosmjölk/grädde 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar