8 apr. 2016

Saftig chokladkaka med mullbär (glutenfri, sockerfri)

Om ni bara vill ha receptet och inte vill läsa mina tankar och funderingar så skrolla ner bara ;) 

Inte så mycket inspiration att blogga men bra att skriva av sig lite och dela med sig av goda recept. 

Är inte fullt lika utmattad som jag var innan påsk men dagsformen varierar. Ibland mer energi, ibland mindre. Kändes förstås bättre när jag väl blev sjukskriven men som vanligt har min hjärna svårt att stänga av i alla fall. Det är jobbigt när man egentligen vill så mycket men kroppen inte orkar. Vet att jag borde ge min hjärna lite mer vila och t.ex inte sitta för länge på internet och läsa för mycket fakta eller ha för många intressanta podcasts man vill lyssna på. Men ibland fastnar man och märker inte innan hjärnan blivit för trött.... Jag vet att vilan är viktigast men ändå är jag rädd för att "missa" något och vill hålla mig uppdaterad i kost och hälsovärlden. Suck, viktigast är ändå att hitta någon sorts balans och faktiskt ge mig själv utrymme att återhämta mig. Så att jag faktiskt kan bli återhämtad någon gång och inte hålla på så här år ut och år in. Bättre än tid, sedan bakslag och sjukskrivning igen. Men det är ibland svårt att hitta balans i livet med nedsatt stresstolerans.

Jag tittade här om dagen på "Malou efter tio" där hon intervjuade hjärnforskaren Martin Ingvar som berättade om forskning som visar att ännu 7 år efter utbrändhet syns det i hjärnan och svårigheter att hantera stress. Och för mig har det bara gått fyra år. Fyra år med flera svackor och perioder av trötthet. Ingen längre period då jag känt att det finns tillräckligt med energi. Men man vill ju så mycket, man vill orka och man vill försöka. Och vad mer kan man. Önskar bara att samhället hade mer förståelse för att återhämtningen kan ta lång tid och att det fanns utrymme för att få den tiden. Och att få möjlighet att ta sig vidare med rätt stöd och hjälp.

Jag är i alla fall glad att våren är här . Så härligt att få andas in vårens energi när man stiger ut på trappan på morgonen och höra talgoxen, bofinken, trasten och fiskmåsen. Det är bara den överlägset bästa vårhälsningen av storspoven som fattas nu.

Jag önskar jag hade ett smultronställe ute i skogen dit jag kunde gå och samla krafter. Visst, jag bor på landet omgiven av skog men känner mig lite osäker att bara gå ut i skogen utan att veta vart jag ska gå, så jag inte irrar vilse :) Känner en längtan till naturen just nu, det är säkert för att min själ vet att jag behöver positiv stimulans och uppleva det vackra och stillsamma. 

Ja just det, skulle ju lägga upp ett recept :) Hittade ett gammalt recept på en kaka jag bakade någon gång ifjol men inte ännu lagt upp receptet, så här kommer ett tips på helgfika för den som är sugen. 

När man blir trött har kroppen en tendens att få cravings efter vissa saker, t.ex salt och choklad för min del. Har inget direkt sötsug utan det är främst saltet jag vill åt. Men chokladsuget slår ju också till ibland. Ikväll blir det nog en kopp varm kakao (med lite salt i) tror jag bestämt :) 

Ha en fin helg! <3


CHOKLADKAKA MED MULLBÄR

3 ägg
100 gram smör eller kokosolja
0,5 dl grädde eller kokosmjölk
50 gram mörk choklad (80-90 %)
3 msk kakao
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 dl torkade mullbär
eventuellt 1 msk honung om man önskar

175 grader ca 10 minuter

- Vispa äggen fluffigt
- Smält chokladen tillsammans med smör, grädde och vaniljpulver. Rör ner i äggsmeten.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
- Tillsätt till sist mullbären.
- Häll i en springform (ca 12-15 cm) och grädda på 175 grader ca 10 minuter. Kakan får gärna vara lite lös och kladdig när du tar ut den.

Servera t.ex. med vispad grädde blandat med lite mascarponeost. Eller vispad kokosgrädde för mejerifritt. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar