11 mars 2016

Kokbananpannkakor


Kokbanan eller matbanan (plantains på engelska) liknar vanliga bananer men används i matlagning istället för att ätas råa. Till skillnad från vanliga bananer innehåller kokbananer mer resistent stärkelse som är bra föda för de goda tarmbakterierna. Även vanliga omogna, gröna bananer innehåller mer resistent stärkelse än mogna. I Afrika, Asien och Sydamerika används ofta kokbanan i matlagning. Kokbanan innehåller mer stärkelse än vanliga bananer (som innehåller mer glukos) men eftersom kokbanan innehåller större del resistent stärkelse så höjs inte heller blodsockret lika mycket som vid intag av vanliga bananer. Ju grönare kokbanan, desto mer resistent stärkelse. Är man kolhydratkänslig kan dock blodsockret reagera i alla fall eftersom en del av stärkelsen ändå är blodsockerhöjande. För den som har obalans i tarmfloran kan resistent stärkelse och annan stärkelse också orsaka lite obehag som uppblåsthet och magont. 

Det kan vara svårt att hitta kokbananer i butiken, det är inte alla ställen som har och tyvärr inte heller ekologiskt. Men någon gång ibland brukar jag köpa i alla fall som omväxlings skull. Annars äter jag i princip aldrig vanlig banan heller. 

Jag har under åren stött på en del recept med kokbanan på engelskspråkiga paleo recept bloggar. Man kan till exempel göra kokbanan chips, bröd eller pannkakor. Det finns också kokbanan-mjöl  att köpa på nätet (här används namnet grönbanan)http://www.dorimax.se/gron-banan-mjol/  men det har jag inte ännu provat på. Ett intressant 
 alternativ till nötmjöl i alla fall! 

Här kommer ett recept på kokbanan-pannkakor med bara två ingredienser.


KOKBANAN-PANNKAKOR  • 1 grön kokbanan
  • 2 ägg
  • en nypa salt   • Skiva kokbananen och mixa med stavmixer tillsammans med ägg och salt. 
  • Stek små pannkakor och servera antingen med bär och grädde/kokosgrädde eller toppa med salta tillbehör, gör en toast med ost och skinka eller använd som wrap eller crepés med en god fiskröra som fyllning. Möjligheterna är många! 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar