23 feb. 2016

Lite om AIP-kost och recept på tomatsås utan tomat

För dig som inte känner till så är autoimmuna protokollet eller AIP en form av elimineringsdiet och en variation av paleokost där man utesluter vissa livsmedel som kan trigga immunförsvaret, bland annat  nattskatteväxter/potatisväxter (till dessa hör potatis, tomat, paprika, aubergine, chili, cayennepeppar och gojibär) Nattskatteväxterna innehåller lektiner (svårsmälta proteiner) och därför utesluter man dessa vid en autoimmun sjukdom. Förutom spannmål, mjölkprodukter och bönor, lämnar man också bort ägg samt frön och nötter. Man ska även undvika socker, tillsatser, alkohol, antiinflammatoriska läkemedel (NSAID:s) och livsmedel som kan korsreagera med gluten. Lika viktigt som att undvika vissa livsmedel är det att tillföra näringstät och läkande mat. 

Efter en tid försöker man att återintroducera en livsmedelsgrupp i taget för att se om kroppen reagerar eller inte. Man behöver alltså inte äta enligt autoimmuna protokollet hela livet, men det är viktigt att få reda på vilken mat som triggar symptomen och vilka som funkar.  Vissa klarar av att återintroducera några livsmedel när tarmen läkt och immunförsvaret lugnat sig medan andra måste fortsätta med strikt AIP för att må bra. Det är individuellt.

Det ÄR en restriktiv kost och kan kännas överväldigande och tråkig i början men idag finns det många engelskspråkiga hemsidor med massor av goda recept att testa när du äter AIP. Även om jag själv älskar god mat och alldeles säkert kommer att gråta en skvätt över att inte få äta vissa saker om jag bestämmer mig för att prova AIP, så vore det ju absolut värt det om man får bukt med sina hälsoproblem.

Det är inte bara svåra autoimmuna sjukdomar som AIP kan vara bra att testa utan även mildare autoimmuna reaktioner, allergier, födoämnesintolleranser och mag-tarmproblem (t.ex. för att läka en läckande tarm). 

Den med autoimmuna sjukdomar vars kost hittills har bestått av gluten, spannmål, mjölkprodukter, socker, tillsatser osv kan börja med att utesluta dessa till att börja med, särskilt viktigt att utesluta gluten när man har en autoimmun sjukdom men allt som är inflammatoriskt och näringsfattigt kommer att trigga immunförsvaret och ha en negativ inverkan. Märker man ingen större skillnad kan man då försöka sig på AIP-kost. 

Läs mer om paleokost vid autoimmuna sjukdomar:


Jag har inte själv ätit enligt AIP men funderar på att testa i något skede för att se om det kan hjälpa mot mina matsmältningsproblem och hudutslag i nacken som jag misstänker är psoriasis.  Har dock varit försiktig med nattskatteväxterna och inte ätit tomat på ett bra tag eftersom jag märkt att min kropp inte mår bra av tomat, särskilt inte rå. Jag saknar inte direkt tomat men tomatpuré i matlagning är ju så väldigt behändigt särskilt om man vill minska på mejeriprodukter. En riktigt god köttfärssås bolognese kan jag sakna för det blir inte riktigt samma sak utan tomat. 

Begreppet "nomato sauce" syftar på engelska till ett substitut för tomatsås utan tomat, alltså no-tomato - så blir det nomato istället för tomato... ja ni fattar :) 

Det finns olika recept på "nomato"-sås på nätet och nu har jag testat att göra en egen variant. Förväntningarna var inte särskilt höga, därför blev jag positivt överraskad. Det smakade riktigt gott! Inte helt som tomatsås men nära! Det funkar dessutom som en färdig sås eftersom den redan är smaksatt. Funkar bra att använda när man gör en köttfärssås, grytor eller soppor. 

Ursprungsreceptet är härifrån men jag har inte följt receptet exakt. Här är min version:

"NOMATO" SÅS (ca 1 liter)

2 morötter
2 palsternackor
en bit rotselleri
1 purjolök
4 vitlöksklyftor
en halv liten butternutpumpa
3 stora rödbetor
en halv fänkål
4 dl vatten
2 dl rött vin
3 msk äppelcidervinäger
2 msk oregano
1 msk blandade örtkryddor
rejält med örtsalt för att få till sältan
1 msk spiskummin
1 tsk mald ingefära
1 msk kanel
1 msk gurkmeja


Gör så här:

  • Hacka alla grönsaker och häll i en stor kastrull. 
  • Häll i vatten, rött vin, vinäger och kryddor.
  • Låt småputtra tills grönsakerna mjuknat ca 30 minuter. 
  • Häll i en stor mixer/blender (går att mixa i omgångar om mängden är för stor)
  • Funkar bra att frysa i portioner! Inga kommentarer:

Skicka en kommentar