14 dec. 2015

Carob-och chokladfudge (mejerifri, sockerfri)

Har ni redan börjat planera vad ni ska baka och fixa för goda och nyttiga godsaker till jul? :) 

Bara för att man lever hälsosamt behöver man inte sitta och tugga på broccoli under julhelgen, det finns så många recept på lite hälsosammare julgodis. 
Det är klart att julgodis, även i nyttigare form inte är något man ska äta för mycket av och trots att det är hälsosammare alternativ så är det inte en bra idé att vräka i sig allt för mycket. Även om man sötar med naturligare alternativ som honung, dadlar eller som i detta recept - carob, så har det en blodsockerhöjande effekt. Har man lätt för att få blodsockerobalanser eller har ett sötsug som lätt triggas igång så får man ta det försiktigt under jul. Och har man viktminskning som mål så kommer inte heller för mycket nyttigare godsaker att hjälpa dig på traven direkt. Den som vill använda sötningsmedel som inte höjer blodsockret kan prova stevia men kom ihåg att allt som smakar sött gör att kroppen frisätter insulin även om det inte höjer blodsockret och det kan i alla fall påverka ditt blodsocker och sötsug. Själv föredrar jag att söta i liten mängd med t.ex. honung och carob eftersom jag inte gillar steviasmaken. Har man vant sig av med socker så behöver man inte så mycket sötning heller för att bli nöjd :)

Här kommer ett recept på enkel fudge utan mejeriprodukter, med både kakao och carobpulver. Carob är en frukt som även ibland kallas för Johannesbröd och växer i södra Europa. Den kan användas istället för kakao men smakar mer "kolaaktigt". Carob är också sötare än kakao (ca 80 % kolhydrater) och fungerar därför också bra som sötning i bakverk. Det sägs också att carob kan ha en positiv effekt på blodsockret och därför vara ett bra val för diabetiker men det vågar jag inte uttala mig om. Carob innehåller också näringsämnen som B-vitaminer och mineraler och är fiberrikt. Eftersom det även används för att lindra magproblem och inte innehåller koffein som kakao gör, kan det vara ett bra alternativ för den som vill undvika eller inte tål choklad. 


CAROB-OCH CHOKLADFUDGE 

100 gram creamed coconut (t.ex. märket biona. Även kallat kokossmör)
3 msk kokosolja
0,5 dl kokosmjölk
2 msk carobpulver
2 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

  • Lägg alla ingredienser i en kastrull och värm tills det smälter 
  • Häll i en liten form och låt stelna. Skär sedan i bitar och förvara i kylskåp eller frys. Går bra att ta direkt ur frysen och äta. 
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar