2 okt. 2015

Risker med kalciumtillskott och myten om mjölk

Hur var det nu igen med den lovordade mjölken och vikten av kalcium för växande barn och kvinnor med benskörhet? 

Ny forskning (Läs mer här) ifrågasätter effekten av kalciumtillskott. Det har visat sig att tillskott av kalcium för att stärka skelettet inte har någon effekt och kan tvärt om ha skadliga biverkningar. Forskarna konstaterar att kalciumtillskott inte minskade risken för frakturer i deras forskning. 

Kalcium är tyvärr överskattat när det gäller skelettets hälsa. Visst behövs kalcium men ett överskott (via tillskott eller för mycket mejeriprodukter) kan faktiskt ge kalciumbrist! Det är detta som man brukar kalla "kalciumparadoxen". Särskilt vid intag av kalcium i form av kosttillskott är risken stor att du får i dig för mycket kalcium. Har du dessutom brist på magnesium blir risken ännu större för utan magnesium blir kalcium overksamt. 

Kroppen fungerar som en helhet och samverkar alltid med andra näringsämnen. Utan magnesium, K2, A och D-vitamin kan inte kalcium "göra sitt jobb" inne i skelettet. Det lagras istället på andra ställen i kroppen (t.ex. blodkärl, leder) vilket kan ge andra hälsoproblem. Kalcium från mejeriprodukter tas inte upp så bra av kroppen som vi har trott, särskilt inte med tanke på att den konventionella processade mjölken inte innehåller de näringsämnen som mjölk egentligen ska innehålla och inte heller de enzymer som behövs för att kroppen ska kunna bryta ner och tillgodogöra sig näringsämnena.

Den konventionella mjölken är dessvärre rätt bedrövlig vad gäller näring, den driver på inflammation, höjer insulinet och kan ha en beroendeframkallande effekt. 


Slutsats:

Upplever man inga hälsoproblem av mjölkprodukter kan man äta det i måttliga mängder men var försiktig med konventionella produkter. Att mjölkprodukter ger starka ben stämmer helt enkelt inte, det är en grov och snedvriden förenkling. Ät en naturlig kost med mycket grönsaker och rena produkter och använd lite mejeriprodukter som tillbehör istället för att hinka flera glas mjölk om dagen i tro om att det ska ge dig ett starkt skelett. Se istället till att få i dig magnesium eftersom alltför många har brist på det idag, samt även K2-, och D-vitamin. K2-vitamin får du bland annat från lever (ekologisk), surkål och fermenterade grönsaker samt mejeriprodukter (helst från gräsbetande djur). D och A vitamin finns också i lever, kött och mejeriprodukter men särskilt D-vitamin och magnesium kan vara skäl att ta som tillskott eftersom många har brist.  

Som med det mesta tillgodogör sig kroppen bäst näringsämnen från mat istället för tillskott men det är också skillnad på livsmedel, särskilt när vi processar och förändrar den naturliga råvaran. Mejeriprodukter från gräsbetande kor är bäst och ekologiskt kommer på andra plats. Oprocessad mjölk ger bäst näringsupptag men det är svårt att få tag på. Getmjölkens protein är också ”snällare” för kroppen än komjölkens.


Naturligt kalcium får du också t.ex. från alger ( t.ex spirulina och chlorella), gröna grönsaker, chiafrön, sesamfrön och nötter (blötlägg först!), ägg, skaldjur, örtkryddor (basilika, oregano etc), avokado mm. Från dessa livsmedel är det väldigt svårt att få i dig för mycket kalcium. 

För övrigt finns det andra viktiga faktorer som påverkar skelettet, t.ex. lågt östrogen , problem med matsmältning, glutenintollerans och inflammation i kroppen. 

Här kan du läsa mer om riskerna med kalciumtillskott och Här är en bra och utförlig artikel om vad man bör tänka på gällande skelettets hälsa. (på engelska)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar