28 okt. 2015

Det här med kött och cancer

Senaste nytt från löpsedlarna är WHO:s rapport om den ökade cancerrisken vid intag av processat kött. Just det, fokus på processat. Man antar att annat kött också medför en viss risk men där är sambandet mer oklart. Att processat kött inte tillhör de hälsosammaste av livsmedel är väl ingen nyhet direkt. Ingenting som är processat är fördelaktigt för människan. Vi mår bäst av att äta så ren och oprocessad mat som möjligt. Så lite tillsatser och gifter som möjligt. Ju mindre vi förändrar den mat som vi som människor är utvecklade att äta och ju mindre nya, konstgjorda livsmedel vi stoppar i oss desto bättre mår vår kropp. 

Något som många nämner när det gäller skrämselpropagandan mot kött är att det är skillnad mellan kött och kött. Vi kan inte dra allt kött under en kam. Det är skillnad på bacon och korv jämfört med en söndagsstek i ugnen på kött av en ekologiskt uppfödd gräsbetande kossa. När processat kött hettas upp och röks bildas ämnen som har visat sig vara cancerframkallande. Dessutom innehåller charkprodukter oftast tillsatsämnen som inte heller är bra för kroppen. Om vi dessutom hårdsteker köttet bildas ännu mer inflammationsframkallande och cancerframkallande ämnen. Det är skillnad på charkprodukter från konventionellt uppfödda djur och ekologiskt och gärna gräsbetes kött som tillagats varsamt. Kött från djur som fått leva i sin naturliga miljö och äta gräs istället för spannmåls och sojafoder ger också bättre näring och bättre fettsyrebalans (mer omega 3 och mindre omega 6). Sen behöver man inte äta nötkött hela tiden utan variera mellan lamm, vilt och fågel samt inkludera fisk och skaldjur flera gånger i veckan. Bästa sättet är att tillaga kött varsamt, i ugn, lergryta eller crockpot istället för att alltid steka eller grilla. 

Risken att få cancer om du äter charkprodukter ibland tror jag inte är särskilt stor men det är inget du ska basera en stor del av din kost på. Det finns många andra problematiska livsmedel som driver på inflammation och cancertillväxt, bland annat socker och alla former av processade livsmedel med mycket tillsatser. Här tror jag också den så kallade coctaileffekten spelar stor roll. Äter du mycket processat kött, spannmål, socker och inte så mycket grönsaker ökar du risken för ohälsa och sjukdom. 

Sarah Ballantyne som skrivit boken "The Paleo Approach" och driver bloggen "The Paleo Mom" skriver i DEN HÄR artikeln utförligt om forskningen kring rött kött och cancerrisken. Det verkar onekligen så att det verkligen finns legitima forskningsresultat kring cancerrisken vid intag av rött kött (läs mer i artikeln om vilka processer som kan tänkas vara orsak till detta)  men vid intag av grönsaker och särskilt klorofyll (den gröna färgen i grönsaker och växter) så motverkas den risken. Det är alltså viktigt att äta en balanserad kost där rikligt med grönsaker ingår. Ett högt intag av rött kött utan grönsaker verkar öka cancerrisken men äter du grönsaker till, väljer bra kvalitet på köttet och tillagar det varsamt så ska det nog inte vara någon fara. Kött innehåller ju många viktiga ämnen som till exempel B12, järn och essentiella aminosyror som vi behöver. 

Som vanligt handlar det om en balans i kosten och en bra fördelning mellan makronutrienterna dvs protein, fett och kolhydrater . Vi ska inte utesluta något eller äta för mycket av något även om fördelningen kan variera från person till person. Ännu viktigare är att vi får i oss tillräckligt med mikronutrienter dvs näringsämnen i form av vitaminer, mineraler och antioxidanter. 

Summa summarum: Du behöver nog inte kasta ut all bacon ännu men ät och njut av det någon gång och inte till frukost varje dag. (Äggen kan du behålla :) 
) Försök också hitta produkter med så lite tillsatser som möjligt och av ekologiskt kött. Ät dina grönsaker till varje måltid. Undviker du näringsfattiga, snabba kolhydrater finns mer utrymme för grönsaker på din tallrik! 

För att motverka inflammation och ökad cancerrisk: Ät mycket grönsaker (gärna mycket grönt) och bär samt frukt ibland, välj kött från ekologiskt uppfödda djur och gräsbeteskött om det går att få tag på, undvik halvfabrikat och processade produkter med tillsatser, ät mindre socker och spannmål, särskilt vetemjöl. Drick inte konventionell mjölk och vill du inkludera övriga mejeriprodukter så använd det som "krydda" i matlagning men inte som en måltid i sig. Välj ekologiskt när det finns tillgång! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar