12 apr. 2015

Mandelmjölk

Mandlar är en bra källa för viktiga mineraler, vitaminer och antioxidanter, t.ex. magnesium, E-vitamin och B-vitamin (särskilt B9/folat) men se till att alltid blötlägga innan du äter för att få bort ämnen som enzymhämmare,lektiner och fytinsyra som hämmar näringsupptaget och irriterar tarmen. 

Sen får man komma ihåg att mandlar som de flesta nötter och fröer, innehåller en större andel omega 6 i förhållande till omega 3, så se till att också få i dig tillräckligt med omega 3. 

Mandelmjölk är perfekt att ha som bas till exempel när man gör varm choklad eller att använda i matlagning eller en skvätt i kaffet/téet istället för mjölk eller grädde. Kokosmjölk funkar också bra (t.ex. Santa Marias i tetraförpackning, så slipper du BPA från konservburkarna) och är lite fetare och krämigare men det beror på vad man föredrar. Alla är ju inte lika galen i kokos som jag ;) 

Jag brukar också ibland göra varm choklad på mandelmjölk, kokosmjölk, eller äggmjölk eller en blandning av de alla. Gärna kryddad med gurkmeja, kanel, och riven ingefära.  Kolla också in mitt förra inlägg om guldmjölk

Mandelmjölken är inte svår att göra men håller inte så värst länge heller innan den riskerar att surna - så gör hellre en mindre sats om det inte går åt så mycket, eller frys in i mindre flaskor/burkar.


MANDELMJÖLK
Så här gör du:

Blötlägg 4 dl mandlar över natten (ca 12 timmar). Skölj dem noga och lägg i en mixer och tillsätt 12 dl vatten. Det går förstås att göra i omgångar, min egen mixer är alltför liten för att det ska rymmas allt på en gång. 
Mixa ca 1-2 minuter. Häll sedan mjölken genom en silduk (jag brukar placera en silduk över en vanlig sil) och pressa ur all vätska. "Pulpen" som man kallar resterna av mandlarna som blir över kan du använda som mandelmjöl. Jag brukar frysa in det eftersom det är fuktigt och inte står sig så länge i kylskåpet. Går säkert också att torka i torkugn eller vanlig ugn på svag värme men det har jag inte provat. 

Förvara sen mandelmjölken i flaska i kylskåpet och skaka innan användning.


Vill ju gärna använda glas istället för plast men nu hade jag tyvärr ingen passlig glasflaska :)


Hemmagjort mandelmjöl på köpet! Ekonomiskt :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar