17 mars 2015

Zucchini- chiagröt

Ja du läste rätt :) Det går att göra gröt av zucchini också. 

Jag har hittat en ny favoritfrukost efter att länge ha kört med den mejerifria yoghurten, så nu varierar jag lite från dag till dag beroende på vad jag känner för. 

Det finns många varianter på spannmålsfri gröt eller lchf-gröt med mindre kolhydrater om man söker på nätet men eftersom de baserar sig på ägg och jag försöker begränsa intaget av äggvita så ville jag hitta på en egen variant. Jag blev också alltid konstig i magen förr när jag åt gröt gjord på hela ägg. 

För att också minska på nötmjöler (även om jag mest använder kokosmjöl som är lite bättre för kroppen än t.ex. mandelmjöl) så ville jag också hitta ett substitut för detta - och så kom jag på att testa riven zucchini. 

Jag vet att det här antagligen låter märkligt men det funkade väldigt bra :) Zucchini smakar ju inte så mycket så man märker knappt av att den finns där. Men den ska vara väldigt finriven! Inte grövsta hålen på rivjärnet alltså.  

För att få gröten lite tjockare använder jag lite psylliumfröskal eller fiberhusk och blötlagda krossade chiafrön. Jag använder också endast äggulor men för den som inte är så känslig för äggvita går det bra att använda hela ägg.

Mängderna i receptet kan förstås ändras beroende på hur hungrig du är :) 

ZUCCHINI- CHIAGRÖT (1 portion)

1-2 äggulor 
1 tsk kokosolja
ca 1-1,5 dl kokosmjölk
ca 0,5 dl finriven zucchini
lite riven färsk ingefära
en nypa vaniljpulver
en nypa kanel (obs! använd gärna äkta kanel dvs ceylon kanel eftersom våran vanliga "falska kanel" innehåller ämnet kumarin som kan ge leverskador vid för högt intag)
en nypa (ca 1 krm) psylliumfröskal/fiberhusk
lite salt
+ eventuellt lite mer vatten om den blir för tjock

1,5-2 tsk malda chiafrön blötlagda över natten i ca 1/2 dl vatten 

Rör ihop allt förutom chiafröna under uppkokning och låt puttra en stund tills det tjocknar. Rör till sist ner chiablandningen.

Jag äter ofta gröten med bär eller ekologisk grapefrukt. Jag toppar också med min hemlagade nöt-frö "musli" (cashewnötter, mandlar, pumpafrön, macadamianötter och kokosflakes. Nötterna och fröna är alltid blötlagda och torkade) 

En mättande och nyttig frukost! Inga kommentarer:

Skicka en kommentar