19 feb. 2015

Avokado-nässelröra

Avokado är ett av mina favorittillbehör. Den är en väldigt nyttigt frukt (ja det är faktiskt en frukt och inte en grönsak) men till skillnad från många andra frukter innehåller den mycket mindre fruktos och glukos och höjer inte blodsockret på samma sätt som andra frukter för den som är känslig. Avokado innehåller mest enkelomättat fett (omega 9), fibrer, antioxidanter, B-vitaminer (särskilt folsyra eller B9) , E-, C- och K1 vitamin samt mycket kalium.

Avokado går att använda till så mycket, till och med i bakning faktiskt även om jag inte testat det så mycket. Jag brukar bland annat göra min morgonyoghurt/smoothie med avokado. Det är perfekt att ha i sallader som fettkälla, bra om man behöver ett snabbt och mättande mellanmål (med lite örtsalt på). En snabb lunch eller middag för mig kan ibland bestå av plockmat med t.ex. hemmagjord inlagd sill, surkål, oliver och avokado samt min egen majonnäs

Mosad avokado är också perfekt att göra olika röror och dippsåser av (Guacamole är ett exempel). Rörorna går att smaksätta enligt behag och passar till det mesta, speciellt gott som tillbehör till fisk!

Exempel på en god röra som jag gjorde här om dagen: 

Mosa avokado och blanda med mosad fetaost (och lite turkisk yoghurt om man vill), lite citron eller limesaft, en klick pesto och någon nypa torkade nässlor. Krydda enligt behag!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar