23 jan. 2015

Ta hand om din andra hjärna !

Oavsett vilka eventuella hälsoproblem du lider av kan du i princip vara säker på att din mage på ett eller annat sätt är involverad. Om din mage inte mår bra mår inte heller resten av kroppen bra. 

Mag- och tarmsystemet är ett av de grundläggande system som måste vara i skick för att kroppen ska orka upprätthålla homeostas (balans/jämvikt). Speciellt nära "samarbete" har magen med ditt nervsystem vilket betyder att din mentala hälsa är starkt sammankopplat med mage och tarm - så pass att man till och med kallar magen för "den andra hjärnan". Tecken på detta har du säkert märkt i samband med nervositet och de där välbekanta fjärilarna i magen. Nervellerna som finns i mag- och tarmkanalen är del av ett effektivt signalsystem mellan mage och hjärna. När vi befinner oss i ett tillstånd av stress och det sympatiska nervsystemet är påkopplat ("fly eller fäkta"-tillståndet) påverkas magen direkt. Kroppen använder sina resurser för att fly eller kämpa mot ett upplevt hot och prioriterar inte matsmältning eller näringsupptag. Detta resulterar bland annat i minskad saltsyra i magen (ja just det, inte ÖKAD magsyra som många tror), långsammare tarmrörelser, minskad utsöndring av matsmältningsenzymer, mindre gallvätska osv.

Stress är alltså katastrof för din mage! (Om du vill fördjupa dig lite mer i stress och det autonoma nervsystemet, läs mer HÄR

Bland annat inom den Auyrvediska hölsotraditionen i Indien har vikten av en en frisk mage varit en självklarhet under tusentals år. Man förstår verkligen hur viktig matsmältningen är för att kroppen ska kunna fungera optimalt. 

En frisk mage och tarm betyder också en tarm fri från inflammation. Tänk på att ca 80 % av ditt immunförsvar faktiskt finns i tarmen. Förekommer det en inflammation i kroppen så betyder det att tarmen troligtvis också är inflammerad även om du kanske inte direkt känner av magbesvär. De flesta obalanser och sjukdomstillstånd uppstår till följd av att kroppen är inflammerad, något man brukar kalla för en kronisk "låggradig inflammation" . Du kanske inte vet om det men mycket kan försiggå inuti kroppen som förr eller senare ger sig till känna i form av olika hälsoproblem. En inflammerad kropp har svårt att upprätthålla den livsviktiga homeostasen som ser till att alla system och funktioner i kroppen fungerar och samverkar för att vi ska hålla oss friska. Vilka symptom, obalanser eller sjukdomar man sedan drabbas av är individuellt. Men inflammation är den gemensamma "tysta förövaren". 

Eftersom det mesta tar sin början i mage- och tarm är det därför grundläggande att först reda ut hur magen mår, oavsett symptom. 

Problemet i dag är att vi lever en livsstil som får de flesta magar att protestera förr eller senare. Inte ens de som inte märkbart lider av magproblem slipper undan eftersom mycket av den kost vi äter idag innehåller tarmirriterande och inflammatoriska ämnen. Tarmen kan vara i stark obalans utan märkbara symptom vilket kan göra det lite svårt att hålla koll på alla gånger. Till exempel finns en stark hypotes att autoimmuna sjukdomar uppstår till följd av läckande tarm (leaky gut syndrome), dvs tarmen är mer genomsläpplig än den normalt sett ska vara, vilket leder till att ämnen läcker ut i blodet som inte hör hemma där. Detta kan t.ex. vara fråga om olika proteiner från maten som inte har brutits ner ordentligt på grund av matsmältninsgbesvär, födoämneskänslighet och intag av sådana livsmedel som inte är naturliga för kroppen och därför blir svårare att bryta ner, särskilt i större mängder. Exempel på dessa är gluten och olika sorts lektiner som finns i spannmål, baljväxter, soja, nötter och frön (Därför ska man aldrig äta dessa livsmedel i råa. Spannmål som innehåller gluten bör man helst undvika helt när kroppen är i obalans). Det finns också andra proteiner som vanligtvis inte gör någon skada för en frisk individ men som vid en skadad tarm kan ta sig ut i kroppen. Särskilt proteiner som kroppen har svårt att bryta ner. 

Även för mycket socker och sötningsmedel har en stark negativ effekt på bakteriefloran i tarmen. För högt intag av socker och kolhydrater göder inte bara dåliga tarmbakterier och jästsvamp utan påverkar också tarmen indirekt genom ett högt blodsocker och försämrad insulinkänslighet som ökar inflammationen i kroppen och skapar en hormonell obalans . 

Läckande tarm och rubbad tarmflora kan också orsakas av stress, läkemedel (t.ex. antiinflammatoriska läkemedel (t.ex. Ibuprofen, ketoprofen, aspirin), p-piller, kortison osv), kemikaliersömnproblem och hormonella obalanser. En överväxt av dåliga tarmbakterier (SIBO-small intestinal bacterial overgrowth) till följd av långvariga matsmältningsbesvär, antibiotikakurer, maginfektioner och stress är också en vanlig orsak till läckande tarm. När tarmen är för genomsläpplig samtidigt som det förekommer för mycket skadliga bakterier, ökar också risken att bakterierna och de toxiner de utsöndrar, tar sig ut i blodet och aktiverar immunförsvaret. 

Läckande tarm behöver inte orsaka en autoimmun sjukdom men kan ändå ha andra negativa effekter och orsaka inflammation på olika håll i kroppen, vilket i princip också kan definieras som autoimmuna reaktioner.Man säga att många symptom och tillstånd är autoimmuna till sin natur fast vi kanske inte tänker på det. T.ex. kan olika sorts hudproblem (eksem, atopisk hy, psoriasis), trötthet, humörsvängningar, psykisk ohälsa, ledbesvär, allergier, kroniska luftvägs/bihålebesvär vara tecken på inflammation i kroppen. En viktig sak att komma ihåg är att ett autoimmunt tillstånd ökar risken att utveckla flera autoimmuna sjukdomar om man inte tar tag i problemet eftersom immunförsvaret redan är överaktivt och "redo att gå till attack" .Om tarmfloran och immunförsvaret då fortsätter att utsättas för irriterande ämnen ger man inte kroppen några förutsättningar för att motverka inflammationen. 

På senare tid har det också börjat forskas allt mera om sambandet mellan psykiska sjukdomar/ psykiska besvär och tarmhälsan. Depression misstänks till exempel bero på att det uppstår en inflammation i hjärnan och det är ovanligt att en person som mår psykiskt dåligt har en frisk tarm. Vid psykiska sjukdomar som schizofreni samt syndrom som autism, ADHD  och andra neurologiska obalanser har man upptäckt en koppling till glutenkänslighet. Det kan vara svårt att fastställa vad som är hönan och ägget i de här sammanhangen eftersom inflammation leder till läckande tarm och läckande tarm i sin tur skapar inflammation. Det blir en alltså en ond cirkel men oavsett var det får sin början går det att dämpa förloppet genom att försöka återställa mag- och tarmhälsan. 

Det kommer också allt mer forskning kring tarmflorans inverkan på viktreglering, vilket betyder att din förmåga att gå ner i vikt är beroende av din tarmhälsa. 

Att hålla koll på kost och livsstil är alltså A och O om du vill upprätthålla en frisk tarm och läka en mage som redan har hamnat i obalans. 

Mitt råd är att äta en så artegen och naturlig kost som möjligt och gärna välja ekologiskt när det är möjligt för att minska på gifter och optimera näringsvärdet. 

Ät gärna: 

- Äkta livsmedel som grönsaker, rotfrukter, fisk, skaldjur, kött, ägg (om du tål. Vid autoimmun sjukdom kan äggvita vara problematiskt) 
- Frukt  i enlighet med hur mycket du tål (med tanke på blodsockersbalans och insulinkänslighet) 
- Bär innehåller mindre fruktos och funkar därför ofta bättre och innehåller massor med viktiga antioxidanter och vitaminer. 
- Välj naturliga fetter t.ex. kallpressad kokosolja, smör, ghee (klarnat smör) och fullfeta mejeriprodukter för den som tål. Av växtoljor är kallpressad oliv,-avokado,och macadmaiaolja att föredra. 
Nötter och frön innehåller många näringsämnen men kan även vara svårsmälta och hindra näringsupptaget när de äts råa. Därför bör nötter och frön alltid blötläggas och ätas med måtta. 

Obs! Kaseinet i mjölkprodukter (särskilt processad mjölk) kan också vara en trigger för den som har en läckande tarm och inflammation i kroppen. Vid autoimmuna sjukdomar kan man också reagera på så kallade "nattskuggeväxter" dvs. potatis, tomat, paprika, aubergine, gojibär och chilifrukter,  och kryddor baserade på chili, cayenne, curry, paprikakrydda. 

Undvik gärna:

- Färdigmat och livsmedel med tillsatsämnen samt lightprodukter
- Socker och  onaturliga sötningsmedel
- Gluten och spannmål (särskilt vetemjöl!)
- Var försiktig med soja och baljväxter
- Processade växtoljor (solrosolja, jordnötsolja, majsolja och andra matoljor och flytande margariner)  samt bordsmargariner som Becel etc. 

Var eventuellt försiktig med:

- Mejeriprodukter som är lite av en gråzon. Vissa tål mer, vissa mindre och vissa inte alls. För den med känslig mage och inflammatoriska besvär kan mjölkprodukter trigga problemen och irritera tarmen. Ibland är det laktosen som är problemet, ibland mjölkproteinet (kaseinet). Om du tål mjölkprodukter, välj fullfeta och gärna ekologiska produkter som är så lite processade som möjligt. Pastörisering och homogenisering förändrar strukturen på proteiner och fett vilket gör att kroppen kan reagera negativt på intag av processad mjölk.
Proteinet i getmjölk är skonsammare för kroppen och mjölk från vissa ko-raser som Jerseykor och fjällkor innehåller också en bättre sammansättning av protein som är bättre för kroppen. Men har du en känslighet eller allergi mot kasein så ska du förstås undvika all komjölk. 

Vid matsmältningsbesvär kan också vissa andra livsmedel orsaka problem t.ex. så kallade FODMAPS vilket innebär vissa sockerarter som kan vara svåra för kroppen att bryta ner t.ex fruktos, laktos, sockeralkoholer och vissa kostfibrer som bryts ner av bakterier i tunntarmen. Kostfibrer fungerar som prebiotika dvs behövs för de goda tarmbakterierna men vid en rubbad tarmflora och överväxt av dåliga tarmbakterier finns inte förutsättningar för att bryta ner dessa sockerarter vilket kan ge upphov till obehag och smärtor. När magen mår bättre brukar också toleransen för vissa födoämnen återkomma. 

Övriga tips vid matsmältningsproblem och tarmbesvär:

- Underlätta matsmältningen genom att äta under avslappnande omständigheter (inte stressäta!), tugga ordentligt och ät långsamt. 
- Drick ett glas varmt/ljummet vatten med 1 msk äppelcidervinäger eller lite pressad citron ca 20 minuter innan måltid för att stimulera produktionen av saltsyra. 
- Ta tillskott av matsmältningsenzymer och saltsyretabletter
-Ta tillskott av probiotika, dvs mjölksyrebakterier (kan variera vilken sorts bakterier som behövs och vilka som eventuellt också kan förvärra symptomen hos vissa människor med överväxt av bakterier i tarmen). 
- Inkludera kokosfett i kosten. Kokosfett innehåller viktiga fettsyror som hjälper till att läka tarmslemhinnan och stärker immunförsvaret. 
- Se över din övriga livskvalitet t.ex. stressnivå, sömn och motion och mentalt välmående. Upplever du glädje i livet? Om du inte mår bra mentalt och själsligt kommer inte heller din mage eller kropp att må bra! 

Sammanfattningsvis: Din mages välmående är otroligt viktig för att din övriga kropp ska må bra.  För att magen ska må bra måste också din hjärna må bra och för att hjärnan ska må bra måste magen må bra. 

Så om du vill uppnå både fysisk och psykisk hälsa, prioritera en kost som är lugn och snäll för magen och försök prioritera en lugnare, snällare livsstil som gör både din hjärna och mage glad! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar