16 jan. 2015

Mustig köttgryta och hälsofördelar med benbuljong

Den här rätten gjorde jag i höstas men hade glömt att lägga upp receptet :) Nåja, bättre sent än aldrig! Under hösten hade jag lyxen att få tag på lokalt fårkött som blev till en mustig gryta. Har inte lagat annat kött än kyckling som långkok i min lergryta så nu försökte jag mig på fårköttet. Det blev riktigt mört och gott! Går förstås lika bra att använda annat kött också till det här receptet. 

Köttgryta på fårkött

ca ett halvt kilo styckat fårkött 
ett halvt paket krossade tomater
1,5 dl rödvin
1 ekologisk buljongtärning
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 bit rotselleri

Kryddade enligt följande:

1 tsk ingefära
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk muskotnöt
1/2 tsk svartpeppar
1 msk spiskummin
1/4 tsk nejlika
1 msk gurkmeja
1 tsk mortlade fänkålsfrön
1 tsk rosmarin
2 tsk timjan

Gör så här:
- Blanda ihop alla kryddor.
- Skär köttet i bitar och bryn köttbitarna i smör tillsammans med lite salt och hälften av kryddorna. 
- Häll i en lergryta med lock.
- Fräs lök, vitlök, selleri och buljongtärningen med andra hälften av kryddorna och häll sedan i tomatkross och rödvin. Låt koka upp och häll sedan över köttet.
- Tillaga i ugnen ca 3 timmar på 150 grader. Den sista timmen sänkte jag värmen till 120 grader. 

Tyvärr glömde jag ta en bild på grytan men ni får använda er fantasi och prova själva! :)

Av benen gjorde jag sedan en buljong. Benbuljong eller "bone broth" som det heter på engelska är väldigt poppis just nu. Det är en av de mest näringsrika och naturliga "tillskotten" du kan tillföra din kropp.  

Om jag oftare fick tag på ben så skulle jag nog laga mer buljong för det är så otroligt nyttigt. Benbuljong är extremt näringsrikt och välgörande för kroppen. Gelatin och kollagen i benen innehåller bland annat viktiga aminosyror som prolin, glycin  och glutamin som behövs för uppbyggnaden och strukturen i kroppens celler och vävnader. Dessa är också mycket bra för tarmhälsan (särskilt för att läka en läckande tarm och främja god tarmflora), matsmältning och immunförsvar (minskar inflammation) . Glycin hjälper också till att reglera blodsockret, reparera muskelceller och är viktigt för nervsystemets funktion bl.a genom att främja produktionen av lugnande signalsubstanser. Glycin stöder också kroppens utrensning och leverns funktion bland annat genom att öka produktionen av glutation, en av kroppens viktigaste antioxidanter. Prolin är bland annat viktigt för friska blodkärl och hjälper kroppen att bryta ner protein. 

Dessutom innehåller buljongen mycket mineraler och vitaminer t.ex. magnesium, kalcium, svavel och fosfor. Mineralerna tas dessutom upp lätt av kroppen i jämförelse med många andra livsmedel.

Att få i sig buljong är en naturlig "huskur" för den som behöver bygga upp och läka kroppens vävnader på olika sätt t.ex. tarmslemhinnan, leder, brosk, skelett och nervsystem. 

Finns bra recept på benbuljong på nätet t.ex HÄR och HÄR. Ju längre man låter buljongen sjuda desto mer näring får man. Jag lät min buljong sjuda bara ca 10 timmar men man kan tillaga den upp till 48 timmar.

Om jag bara fick tag på ben lite oftare skulle jag nog försöka se till att ha buljong på lager hela tiden! Inga kommentarer:

Skicka en kommentar