5 jan. 2015

Äkta hälsa

Vad är hälsa egentligen? Vem definierar vad äkta hälsa är? 

Ordet hälsa kan ha olika betydelser för var och en beroende på vad man själv upplever att man behöver för att må bra. Men om vi frågade kroppen skulle den nog svara: BALANS. Balans är kanske ett flummigt ord men den innefattar egentligen hela livets grundval. Balans innebär inte att allt är en ständigt enformig ström av "lagom". Det kan innefatta extrema "ups and downs" ibland men för att kunna hantera alla livets stormar behövs en inre balans som jämnar ut de extrema topparna. Kroppen fungerar på det sättet. Den strävar allt jämt efter homeostas, alltså jämvikt. Ibland måste den kämpa hårdare av olika orsaker för att den utsätts för belastning, många gånger på grund av att vi inte sköter om vår kropp på ett bra sätt. Att uppleva balans är livsviktigt i längden och det är det som kännetecknar en god hälsa. 

Nu så här i början på ett nytt år kanske du har den längtan att göra en förändring. Kanske du gått omkring och mått lite halvdåligt under en längre tid, kanske stressen har tagit över din vardag, kanske du upplever att du inte längre har tid att göra det som du skulle må bra av. Kanske du fastnat i "ekorrhjulet" och inte vet hur du ska ta dig därifrån.

När stressen börjar dominera våra liv påverkas hela livsstilen. Matvanorna spårar lätt ur, motion och rörelse uteblir, sömnen blir lidande, glädje och frid överskuggas av krav och oro.  Du upplever ingen helhet i tillvaron och det blir svårt att verkligen känna efter vad det är du behöver för att må bra. Eller du kanske inte vågar stanna upp och fråga dig vad det är du verkligen behöver. 

Ju mer vi låter kronisk stress styra vårt liv desto mer distanserar vi oss från vår kropp och själ. Ju mer vi flyr från oss själva desto mer ångest upplever vi. Ju mer ångest vi upplever desto mer vill vi hitta sätt att kontrollera och dämpa den. Vi skapar olika överlevnadsstrategier för att hantera känslan av otrygghet som uppstår när livet verkar kaotiskt. Vi försöker desperat skapa kontroll genom strategier som i längden bara får oss att må ännu sämre. Vi flyr ännu längre bort för när vi stannar upp blir vi tvungna att möta en del jobbiga frågor. Så vi slutar istället lyssna på kroppen, vi slutar lyssna på vår intuition, vi slutar fråga oss själva de viktiga frågorna i livet: Hur mår jag? Vad VILL jag? Vad får mig att må bra?

Vi slutar leva vårt eget liv och ta ansvar för vår egen lycka. Trycker på autopiloten och känner uppgivenhet och passivitet inför omständigheterna. Vi vill att någon annan ska komma med de rätta lösningarna .Det är mycket enklare att sätta sin tilltro till auktoriteter som kan leverera sanningen på ett silverfat. Någon som säger hur du ska äta, hur mycket du ska träna, hur du ska lyckas gå ner i vikt så snabbt som möjligt, hur du ska uppnå den perfekta hälsan. Gärna så snabbt och smärtfritt som möjligt. Kvickt och bekvämt. Färdiga lösningar är bekvämt i det kaotiska livet. Det svartvita kan kännas lockande när alla livets färger tycks ha runnit ihop på paljetten. Det ger struktur. Det ger en trygghet för stunden. Så länge man håller sig på lagom avstånd från sin själ. Trycker undan den där rösten som försiktigt försöker göra sig hörd. Den där magkänslan som säger att allt faktiskt inte är som det ska. En molande känsla av obehag som du inte lyckas bli av med hur mycket du än försöker trots att schemat fylls med till synes "viktiga" aktiviteter. Trots att du "har allt". Du "borde" ju vara lycklig. Du borde vara frisk enligt den senaste forskningen på löpsedeln som ger dig svaret på dina hälsoproblem. Kollegan gick ju ner i vikt, varför inte jag? Min kompis är hälsan själv, varför inte jag? Min granne verkar ju så lycklig, varför inte jag?

Om du någonsin ska kunna uppnå verklig hälsa måste du först sluta jaga den, sluta söka så febrilt, sluta fly från ditt eget jag. Du behöver bara stanna upp och inse att många av svaren redan finns där. Svaret finns i dig. Kroppen talar det visaste språket men vi har tyvärr valt att inte kommunicera med den. Istället för att lära känna vår kropp och älska den försöker vi ständigt manipulera och lura den. Vi misshandlar den genom att ge den felaktig kost, genom att dränka den med negativa tankar och nedvärderande ord, genom att tro att svaren finns någon annanstans. Att den egna verkligheten måste se likadan ut som någon annans. Att kroppen måste se ut på ett visst sätt. Att jag måste bete mig på ett visst sätt. Det är faktiskt bara du som kan avgöra vad som får dig att må bra! Det är bara du som kan inse att  du faktiskt kan vara lycklig just nu. För den enda verkliga stunden du har till förfogande är NUET. 

För att uppnå hälsa och välmående, frid och lycka måste du lära känna dig själv. Du kan inte gå någon annans väg. Det finns inga genvägar. Det finns inga snabba lösningar som håller i längden. Du kan inte läka ett sår med ett plåster om du inte rengör såret först. Det kanske hjälper för stunden men sedan blir det infekterat igen. Du kan inte heller blint förlita dig på någon annans lösning. Andra människor kan till stor hjälp på vägen med kunskap, insikter och råd men det slutgiltiga svaret finner du endast hos dig själv. Det viktigaste steget är att stanna upp och sluta fred med dig själv.

Då börjar perspektivet och förhållningssättet till din kropp och din hälsa förändras. Du börjar förstå att det finns en rytm i livet som du inte kan manipulera om du vill fortsätta leva ett balanserat liv. Saker och ting måste få ta sin tid när förändringen sker på kroppens villkor. Verklig hälsa och balans handlar inte om att svälja ett piller och hoppas på att nästa morgon mirakulöst vara kärnfrisk. Det kräver tid. Det kräver motivation och engagemang. Det kanske inte alltid är en enkel väg men det är värt det eftersom det är en process som grundar sig på vad som känns rätt för dig och dina egna värderingar och insikter. Inte någon annans definition av vad som är rätt och fel. Om de enklaste utvägarna i slutändan inte leder dig någon vart, är det då värt det? Däremot är det absolut värt den känslan av frid som följer när du äntligen vågar se vem du är och hur du vill leva. När du lär känna dig själv bättre kan du äntligen släppa lite på kontrollen och alla uppfattningar om hur allt "borde" vara och börjar lägga märke till att det faktiskt kan vara bra precis som det är. Och som jag tjatat om många gånger tidigare, är acceptansen det viktigaste steget till förändring. 

Att acceptera livssituationen som den är och acceptera och känna sig själv är att leva intuitivt. Att leva medvetet. Att vara till här och nu. Att tillåta sig själv att njuta och uppleva livet och inte bara passivt existera och låta yttre faktorer styra din lycka. Att medvetet lyssna på kroppen innebär att nya beteenden och val börjar falla sig naturligt. Du vill faktiskt äta en balanserad och naturlig kost för du inser att det är det viktigaste du kan göra för din kropp. Du vill sätta stopp för destruktiva beteenden. Att sluta prata nedlåtande om din kropp. Att sakta upp och fundera över vad det är som hindrar dig från att leva ett meningsfullt liv. 

Vi strävar alla efter en känsla av frid och balans men vi vet inte alltid hur vi ska nå dit och skapar ofta mer problem än lösningar. När du börjar hitta tillbaka till dig själv igen är fokuset inte längre livet som en kamp utan livet som en spännande process där du alltid kan känna dig trygg därför att i ditt inre vet du att du är tillräcklig oavsett yttre omständigheter . Det är tillräckligt att du bara ÄR.

Ingenting i livet är perfekt men livet handlar faktiskt inte om att sträva efter perfektion. Det handlar om att sluta fred mig sig själv och omständigheterna, särskilt i tider av förändring. Förändring och "kaos" kanske upplevs som ett hotfullt ord men kaos är faktiskt inte farligt. Ibland behöver vi kastas in i lite kaos för att saker och ting ska falla på plats. Kaos slutar alltid i ordning, det förblir aldrig kaos för evigt. Kaos innebär pånyttfödande, skapande, kreativitet, passion. Alla nya processer och förändringar är kaotiska och ur detta tillstånd skapas nytt liv. Det kan vara skrämmande men lär dig känna tillit till att det alltid löser sig. Välkomna kaoset med öppenhet och nyfikenhet. Livet bär och det finns gränslösa möjligheter för oss alla bara vi tror på att vi faktiskt har ett val. Hur vi förhåller oss till vår egen verklighet är avgörande för vår lycka. 

Jag tror att vägen till sann hälsa och välmående till stor del är beroende av att vi på många plan hittar tillbaka till våra rötter igen. Slappnar av och lyssnar. Tar ansvar för vår egen hälsa. Vi försöker ständigt manipulera vår hälsa, manipulera och förändra vår naturliga mat och även manipulera tiden. Stressen och alla obalanser i kroppen är väl ett tydligt tecken på att detta inte funkar. Jag tror inte på att varken naturen eller kroppen går att lura. Livet har sin gång och sin egen rytm. Livet har gett oss det vi behöver men vi har vänt oss bort från det och försökt tvinga fram nya lösningar som inte funkar.  Vi lever i en kultur som på många sätt avskärmat oss från ett naturligt sätt att leva. 

Nu för tiden har vi börjat definiera det onaturliga som normalt och det naturliga som något konstigt. Istället för att samarbeta med livet kämpar vi ständigt emot det. 

Så länge vi söker lösningar utanför oss själva, i yttre ting, i framtiden eller i andra människor, kan vi aldrig se det som finns framför ögonen på oss. Förutsättningen för äkta hälsa uppstår när du  vågar öppna ögonen. När du börjar se dig själv, lär känna dig själv och älska dig själv. Vi kan tyvärr vara vår egen värsta fiende och största hinder men vi kan också lära oss att bli vår bästa, trognaste och klokaste vän, om vi bara ger oss själva en chans att se vår egen potential. Och när vi ser vårt eget värde och potential då skapas förutsättningar för äkta förändring. Då vi respekterar kroppens signaler och lyssnar till själens visdom. Då förstår vi värdet av balans. Då kan vi uppleva äkta hälsa. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar