30 dec. 2014

Nyårstankar

Hoppas du haft en riktigt skön jul!

Imorgon är det nyårsafton vilket får en osökt att tänka på löften. Som jag nämnde förra året, gillar jag inte riktigt det här med nyårslöften. Det kan lätt kännas som onödiga krav och så har man tendensen att lova sig själv för mycket och blir besviken då man inte når sina mål. Hemligheten är väl att ge sådana nyårslöften som verkligen motiverar. Inga kravfyllda, jobbiga mål som du egentligen innerst inne tvivlar på. Som med allt annat du önskar dig och drömmer om, måste du våga tro på att det ska fungera och verkligen vilja det med hela ditt hjärta. Dina drömmar måste vara äkta, de måste komma från en plats inom dig där du tror på dig själv och känner tillit.

För min egen del är det nog viktigare och mer utmanande att fokusera på att göra det bästa utav varje ny dag istället för att tänka i termer av hur jag vill leva under nästa år. Det är ju så vi bygger upp vårt liv, dag för dag, stund för stund. Att tänka för långt framåt är inte alltid det bästa. När målet känns långt borta är det lätt att drömmen förblir en dröm. Därför är det mycket mer effektivt att sätta intentioner för varje dag så är det lättare att drömmarna också förblir förankrade i verkligheten. När du har en intention och varje dag gör en liten sak för att stärka den intentionen och steg för steg rör dig närmare ditt mål, blir det en naturlig process istället för en kamp. Din intention blir en del av din vardag istället för en avlägsen dröm. 

Vi tänker ofta i termer av vad vi borde göra, istället för att fokusera på vad som sker inom oss. Allting får sin början i de tankar du tänker och de känslor du känner. Utgående från det agerar du på ett visst sätt. Så ett bra sätt att komma på rätt spår är att börja observera dina egna tankar och utforska känslorna. Lär känna dig själv helt enkelt. Det kan vara skrämmande om du inte riktigt har vågat möta dig själv fullt ut, men rädslan i sig är inte farlig. Den är bara en känsla, och känslor är inte farliga. Det är vår upplevelse och bedömning av känslan som skapar lidandet. Den "berättelse" vi själva skapar och sedan tillskriver som sanning. Därför är det så viktigt att ifrågasätta de egna tankarna och möta de egna känslorna även om det känns obehagligt, för ingenting försvinner ur din verklighet innan du vågar möta det.  Rädslan visar bara på att du stöter på något som för ditt ego upplevs som okänt och otryggt. Egot skapar lidandet men själen vet att osäkerhet och otrygghet är en del av livet och en förutsättning för att vi ska kunna utvecklas och växa. 

Förändring är alltid positivt bara vi vågar tro på det. Bara vi vågar lita på att livet är tryggt. Oavsett yttre omständigheter och utmaningar blir livet mindre hotfullt när du vågat möta dig själv fullt ut. För det är ju vi själva som skapar lidandet. Vi är inte så passiva som vi gärna vill tro. Vi kan välja lyckan. Vi kan välja frid. Men vi kan inte jaga efter den eller fly ifrån de obehagliga känslorna eller tankarna. Det finns inga genvägar. Du måste gå rakt igenom. Det är livets stora "risk" som vi alla måste våga ta om vi vill leva ett äkta och lyckligt liv. Det kan kännas brutalt ibland men om valet ligger mellan att leva ett liv där rädslan styr och där det egna jaget känns hotfullt och världen skrämmande och det andra valet är att våga se in i sin egen själ och möta det skrämmande som finns där, då möter jag hellre mig själv. För de flesta hot finns endast i din egen tankevärld. När du "avväpnat" dig själv behöver du inte heller längre slåss mot världen.  Det viktigaste målet har du redan funnit när du insett allt detta. Att du har alla svaren i ditt eget hjärta men att det också är du själv som bygger upp alla försvar, flyktmekanismer och projiceringar. Du väljer hur du vill se på livet, på omvärlden och dig själv. Om du vågar möta det som känns skrämmande, om du vågar ifrågasätta dina egna tankar, om du vågar tro på det goda och väljer att fokusera på det, då kan du ta viktiga steg vidare i livet.

En ökad medvetenhet är en process som kräver mod, för vi gillar inte alltid det vi möter hos oss själva. Men när vi vågar se in i vår egen själ händer något fantastiskt. Du finner frid. Du finner trygghet. Du får förmågan att se livet på ett helt nytt sätt. När du finner ro i dig själv kan livet börja på riktigt. När du lärt känna dig själv kan du också börja utforska vad du egentligen vill. Det blir lättare att leva livet medvetet till skillnad från reaktivt.  Du upplever äkta kontroll för på något sätt vet du intuitivt att allt ordnar sig som det är meningen. Livet får en djupare mening och sammanhang. Samtidigt som du vågar släppa på kontrollen och "go with the flow" så att säga, är du inte heller passiv. Du vet vad du vill och önskar och kan därför också attrahera mer av det in i ditt liv och du är inte längre styrd av ett tvångsmässigt behov av att ha kontroll. För kontrollen i sig är också en strategi som du bygger upp för att du längtar efter frid. Men som med många andra av livets paradoxer, kan du bara känna verklig frid när du släpper taget och inser att allt faktiskt är som det ska vara just nu. Acceptansen öppnar nya möjligheter, medvetenheten öppnar dina ögon och tilliten öppnar ditt hjärta. 

Nyårslöften eller inte, det viktigaste löfte du kan ge dig själv varje dag är att lära känna dig själv lite bättre. Våga möta dig själv. För först då kan du se de verkliga möjligheterna i ditt liv. Först då kan du ge löften som du verkligen tror på fullt ut. När du slutar kämpa emot och börjar samarbeta med livet istället för att göra motstånd brukar pusselbitarna märkligt nog börja falla på plats. Och du inser att varje stund du upplever kommer med värdefulla och oändliga möjligheter, varje situation du möter har en mening och varje steg du tar vidare i livet gör dig lite klokare. 

"It always seems impossible until it´s done"
                                                 
                                       -Nelson Mandela

ETT RIKTIGT GOTT NYTT HÄLSOVISARE ÅR ÖNSKAR JAG DIG! <3


6 kommentarer:

 1. HEj och God fortsättning! och tack för en superbra blogg :)
  Får jag fråga blev du utbränd av ångesten eller av annat?
  Lider själv av svår ångest sen 6 månader tillbaka, efter en separation...
  Vet inte hur jag ska ta mig ur den, förlamande och svårt att utföra saker som ex laga mat..,,
  Vet inte om detta att inte kunna få in saker i sin hjärna är utbrändhet, eller av ångesten..
  Kram

  SvaraRadera
 2. Tack! Roligt att du gillar bloggen :)

  Utbrändheten var nog en kombination av flera saker. Hade lärt mig att hantera panikångesten innan jag blev utbränd så det var nog inte ångesten just då som gjorde det även om kroppen förstås blivit belastad under perioderna av panikångest. Har alltid haft lätt för att stressa och oroa mig men de utlösande faktorierna var nog bland annat stress på jobbet och en del förändringar i livssituationen.

  Stark ångest kan förstås vara en bidragande eller utlösande faktor till utmattning, det beror helt på i vilket skick kroppen är att hantera belastningen. Om det både finns stark mental stress och någon form av fysiologisk stress är risken förstås större. Det du beskriver att inte få in saker i hjärnan (om du menar att du har svårt att fokusera och komma ihåg saker?) så är det nog ett symptom på stress och stark ångest under en längre tid stressar absolut kroppen. Jag vet att det inte är så lätt att hantera ångesten och det är ofta en process att komma fram till att man inte behöver låta ångesten styra. Men den kan vara så stark att det är svårt att inse att den inte är farlig och inte behöver få ta makten över ditt liv. Om du inte redan gjort det så läs gärna mina inlägg om ångesthantering. Finns längs ner bland kategorierna till höger.

  Hoppas du hittar ett sätt att ta dig ur ångesten och kan finna mer livsglädje och frid igen så att du inte hamnar in i en utmattning.

  Allt gott till dig! <3

  SvaraRadera
 3. Tack fina du♡
  Ja det är nog en kombo utmattning och ångest kan jag tro...
  Hur länge har du varit utbränd?
  Kan känna att utbrändheten egentligen är en GÅVA där man kommer till ett vägskäl i livet där man har chansen att se vad man har..
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev utbränd våren 2012 och hade ett "återfall" vintern 2013 efter att ha börjat jobba för tidigt igen. Återhämtar mig fortfarande men det går framåt och nu försöker jag satsa på att bygga upp mitt företag och ta ett nytt steg framåt :) Stresstoleransen blir nog aldrig som förr igen men det betyder inte att man inte kan leva ett lika bra liv för det, man får bara se till att hålla en rytm i livet som passar och hålla koll på stressen.

   Det är precis som du säger, jag har faktiskt sett utbrändheten som en gåva också på ett sätt trots att det har varit väldigt jobbigt att gå igenom. Men man tvingas stanna upp och verkligen lära känna sig själv och fundera över vad som är viktigt i livet. Jag känner att utmattningen hjälpte mig att hitta mig själv på riktigt och inse vad det är jag vill med mitt liv. Kriser kan tydligen behövas ibland för att man ska "vakna upp" även om man önskar att det inte skedde på ett så brutalt sätt alla gånger. Men jag går inte och funderar över varför det hände utan ser det som att det var meningen att det skulle hända och så fokuserar jag på att gå vidare i livet.   Radera
 4. Klokt och inspirerande inlägg! Gott nytt år min vän! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :) Gott nytt år till dig! Kram! <3

   Radera