25 nov. 2014

"Falsk risgrynsgröt"

Gröt så där i allmänhet är väl inte direkt något jag saknar sedan jag lagt om kosten men så här när det börjar stunda till jultider kan doften av risgrynsgröt vara frestande. Dessvärre kom min mage oftast inte riktigt överens med risgrynsgröt innan heller . Kombinationen mjölk och risgryn kan bli lite tufft för de med känsliga magar.

Experimenterande av mig som jag är ville jag försöka göra en version av risgrynsgröt utan mjölk och ris. Hm, hur är det möjligt? Ja det är klart att det inte smakar exakt som risgrynsgröt men med kanel och "smöröga" får man i alla fall lite av den rätta känslan! 

Jag utgick från kokosgröten med modifikation. Det resulterade i två varianter, en helt mejerifri lagad på en kanske lite oväntad ingrediens: nämligen blomkålsris! Den andra som innehåller keso/grynost tyckte jag själv bättre om men det beror kanske på att jag hade i lite väl mycket blomkålsris i den andra. Man får prova sig fram med mängderna helt enkelt! 

Falsk risgrynsgröt

1 ägg
1 dl kokosmjölk
1 tsk kokosmjöl
en nypa vaniljpulver
en nypa salt
ca 0,5-1 dl keso/grynost

kanel
smör

- Koka upp ägget, kokosmjölk, kokosmjöl och vaniljpulver tills det tjocknar. (ca 1-2 minuter) 
- Tillsätt keson/grynosten och låt puttra lite men inte för länge så osten smälter helt. 
- Servera med kanel och en klick smör

För den mejerifria versionen: byt ut keson/grynosten mot 0,5 - 1 dl kokt blomkålsris.  Riv blomkålen med rivjärn och och koka i lite vatten ca 1 minut. Pressa ur vattnet och vispa ner i gröten.

Det låter kanske som väldigt konstiga ingredienser men testa så får du se! Man får lov att tänka lite "outside the box" när man ska hitta på nya varianter av traditionell mat :) 
1 kommentar: