15 okt. 2014

Att använda äggmjölk

Har skrivit om den förr men måste bara få tipsa igen om en av mina favoriter: nämligen äggmjölken!

Jag använder den främst i kaffet istället för mjölk eller grädde, ett bra sätt att minska på mejeriprodukterna lite. Mättande är det också! Även ett bra alternativ för den som inte tål mjölkprodukter alls (använd då endast kokosolja eller hemmagjord ghee om man inte är extremt allergisk för mjölkprotein. Det kan ju slinka med lite när man gör egen ghee) 

Äggmjölken är också en utmärkt bas för varm choklad eller kaffe latte. Bara att tillsätta kakao eller kaffepulver och om man vill smaksätta med exempelvis kanel, ingefära, nejlika och kardemumma. 

Jag varierar mängden ibland men standardreceptet lyder enligt följande:

2,5 dl vatten
1 ekologiskt ägg
1 msk kokosolja
1 tsk-1 msk ghee (klarnat smör) recept här. Smör går också lika bra eller mer kokosolja.
en nypa vaniljpulver

Mängden fett går att variera beroende på vad man ska ha äggmjölken till. Går att minska lite om man ska dricka mer åt gången men eftersom jag främst använder en skvätt i kaffet så vill jag gärna ha den lite fetare.

Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp medan du vispar ordentligt. 
Dra ner värmen och låt sjuda under omrörning ca 1-2 minuter. Var försiktig så det inte kokar över! Mixa sedan med stavmixer och häll genom en liten sil för att få äggmjölken riktigt slät och undvika "äggresterna" som brukar lämna kvar. Är man inte så kräsen kan man hoppa över det steget. 

Äggmjölken är också ett bra substitut till välling för små barn. Man ska vara försiktig med att introducera äggvita hos bebisar eftersom proteinet i äggvitan kan vara känsligt för magen och med tanke på allergier, så säkraste sättet är att börja med att göra äggmjölk endast på äggulan. Det är ju också i gulan som alla vitaminer och mineraler finns. Det går t.ex. att använda två stycken äggulor och experimentera fram vilken fettmängd som funkar. Välling är det värsta för en liten barnmage med en massa gluten, snabba kolhydrater och tillsatsämnen. Andra bra alternativ till vanlig välling är t.ex. bovetevälling/gröt eller varför inte kombinera genom att vispa lite bovete i äggmjölken för lite fastare konsistens. Egentligen behövs ju inte välling eller vällingsubstitut över huvud taget. Det är bara i norden som man fått för sig att ge barn välling. I andra länder börjar man helt enkelt ge barn riktig mat (mosad förstås) när man slutar med eller minskar amningen. 

Bra skrivet om välling och småbarnsmat finns också att läsa här

Hm, hur kom jag nu in på välling och barnmat helt plötsligt? :) I alla fall ett tips för er med småttingar hemma! 

För övriga: prova äggmjölken i kaffet eller gör en mustig varm choklad (tillsätt lite honung om du vill ha lite sötma) eller kaffe latte att värma dig med i höstrusket! Som sagt går det att variera fettmängden beroende på användning. Det är ju individuellt hur mycket fett vi tål. Vill man kan man också "späda" ut äggmjölken med lite grädde eller kokosmjölk. Mandelmjölk funkar också bra och är inte lika kraftig. 

För dig som lider av värk och inflammation är det perfekt att tillsätta gurkmeja och riven ingefära som är antiinflammatoriskt (även bra vid förkylning!). En skvätt konjak eller whisky i varm choklad ger också lite extra värme till en frusen kropp :)  (får man rekommendera det som kostrådgivare?? ;) 

Jag brukar förvara äggmjölken ca 3-4 dagar i kylskåpet. Det känns nog på doften om den börjar surna.


  


1 kommentar:

  1. Specifikt äggmjölk har jag inte gjort, men äggte och varm choklad på ägg har jag testat!

    SvaraRadera