29 sep. 2014

Viltskavsgryta med blomkålsmos

Första gången jag lagar viltskav! 

Och om jag får tillåta mig att skryta lite så blev det verkligen lyckat också! Trevligt att variera proteinkällorna lite och trots att jag inte är någon riktig köttälskare så har jag alltid gillat vilt, tycker det är smakrikare än nöt- och griskött. Snart finns det väl också mer älgkött tillgängligt också när älgjakten satt igång. 

Jag skulle också önska att det fanns bättre utbud av ekologiskt kött i butikerna. Ekologiskt köttfärs brukar jag köpa men skulle gärna att det fanns mer helkött också och även kyckling. Att få tag på ekologisk kyckling i vanliga butiker verkar tyvärr inte särskilt enkelt (läs:omöjligt). 

Det är väldigt sällan jag tillagar en stor köttbit för egen del (typ aldrig) men nu är jag faktiskt lite sugen att prova tillaga någon mustig köttgryta som långkok eftersom jag inte provat på långkok förut. Att tillaga det så gör ju att köttet blir så där extra super mört som jag vill ha det . Så, får hålla ögonen öppna efter mer ekologiskt kött nu. Skulle ju gärna önska att köttet kommer från gräsbetande djur också men det är väl för mycket begärt. 

Om någon ekobonde och kycklinguppfödare läser det här så tar jag gärna emot lite kött ;) 

Nå, här kommer i alla fall min variant av viltskav:

Viltskavsgryta

250 gram viltskav
1 liten lök
1 vitlöksklyfta
1 dl stekt svamp (jag använde karl-johan)
2 dl grädde
lite hackad rosmarin
1 tsk dijonsenap
salt och peppar

- Fräs löken och vitlöken . Ställ åt sidan.
- Fräs den frysta viltskaven, rosmarin, salt och peppar och låt småputtra ca 30 minuter eller tills köttet känns mört. 
- Tillsätt den stekta svampen, löken, vitlöken, grädden och dijonsenap och låt småputtra en stund. 

Blomkålsmos med persilja

1 blomkålshuvud
25 gram smör
1/2 dl creme fraiche 
1 dl riven parmesanost
1/2 dl hackad persilja
1 krm mald muskotnöt
salt och peppar

- Ångkoka eller koka blomkålen
- Tillsätt övriga ingredienser och mixa med stavmixer. 


Jag äter ju inte vanlig sockrad lingonsylt men råa lingon eller hemamgjord lingonsylt utan socker går lika bra för den som gillar syrligt :) 4 kommentarer:

 1. Mums! Såg verkligen jättegott ut alltihopa. Och jag älskar verkligen att ha persilija i broccoli eller blomkålsmos. Godast tycker jag är att göra broccolimos med endast lite olivolja i slutet, pressad citron/rivetskal och massa hakad persilija, SÅ GOTT!

  SvaraRadera
 2. MUMS! Det låter helt fantastiskt gott med viltskavsgryta! :) Jag tycker också väldigt mycket om viltsmaken och tycker den är betydligt mer intressant än "vanligt kött".
  Långkok är en av mina favorit faktiskt, så våga testa. Det är betydligt mycket enklare än va man kan tro och SÅ GOTT!
  Ha en fantastisk vecka!
  Kram

  SvaraRadera
 3. På tal om ekokött: Fråga nån som går älgjakten! Och så har vi ju highlandkorna i både Vallgrund och Björkö :) Själv köper jag sällan kött i butik numera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag måste passa på nå när älgjakten är i gång! Ja just det, det finns ju highlandkossorna också! :) Och så får man kanske snart beställa fårkött också?

   Radera