2 sep. 2014

Hur ska man äta balanserat?

Att äta en naturlig, artegen kost är inget svårt bara man vänjer sig. Men en kostomläggning precis som vilken förändring som helst kan kännas svårt och upplevas krånglig till en början. Det är en del att tänka på och kräver kanske lite mer planering i vardagen. 

Jag får ofta frågan "men vad äter du då?" 

Ja, jag äter riktig mat brukar jag säga. För många består största delen av kroppens bränsle av onaturlig mat och då kanske det upplevs som främmande att faktiskt äta livsmedel som funnits i människans kost sedan urminnes tider. Kött, fisk, grönsaker, rotfrukter, bär, nötter, (frukt ibland). Självklart består inte min kost av enbart helt naturliga livsmedel men jag prioriterar största delen riktig mat. Mjölkprodukter är en processade men som jag ändå väljer att inkludera som en del av min kost. Jag ser då till att åtminstone välja ekologiskt och när det gäller ost blir det främst getost eller franska ostar, gärna opastöriserade (av mjölk med A2 kasein, som är snällare och naturligare för kroppen)   Salami, skinka och bacon är inte heller direkt naturligt men det är också gott ibland. 

Bara för att jag förespråkar naturlig mat är jag ingen "fanatiker". Jag äter inte 100 % ren mat. Jag vill njuta av maten och det innebär t.ex. att jag prioriterar sånt som är gott men kanske inte jättehälsosamt ibland. Det får vara det lilla extra som sätter guldkant på tillvaron. Vissa saker undviker jag dock helt, t.ex. äter jag aldrig gluten. Socker kan ju slinka in obemärkt ibland utan att man vet om det men jag väljer inte aktivt att äta något med mycket socker i. I det stora hela äter jag en glutenfri, spannmålsfri och sockerfri kost och undviker tillsatsämnen så gott det går i vardagskosten. Ibland äter jag mindre kolhydrater, ibland lite mer men väljer alltid naturliga kolhydratkällor som grönsaker, rotfrukter och bär. Ibland äter jag mer fett, ibland mindre men väljer alltid naturliga fettkällor och ser till att det finns med i varje måltid. Jag vräker inte heller i mig fett utan ser det som en viktig del av kosten som gör att jag håller mig mätt med ett stabilt blodsocker utan behovet att småäta. 

Precis som behovet av olika näringsämnen kan variera hos en och samma kropp under olika perioder i livet, varierar det individuella behovet också från person till person. Det är viktigt med kunskap om vilken sorts mat som kan verka skadligt på kroppen men lika viktigt är det att komma ihåg att två personer kan reagera väldigt olika på samma sorts livsmedel. En viktig princip är ju ändå att överskott av något sällan är bra i längden. Det måste finnas en balans i kosten men en balanserad kost betyder inte heller att man "måste äta lite av allt". Lite av allt kan fort förvandlas till mycket av allt. Det handlar också om vad vi är vana vid att äta. Vad ser vi som normalt och lagom? En dag med bröd och flingor till frukost, en behändig förpackning färdigmat till lunch, en bulle till förmiddags fikat och en bulle till eftermiddagsfikat, en enkel fryspizza att slänga in i ugnen efter jobbet, en godispåse och lite chips till kvällsmyset...det är väl lite lagom av allt eller hur? 

Men om "lagom av allt" gör oss sjuka, kanske det inte alls är lagom utan i stället på tok för mycket? De flesta kroppar reagerar förr eller senare på all den här lagom onaturliga maten och ofta är det inte ett enskilt livsmedel som är den enda orsaken utan den så kallade coctaileffekten av allt vi får i oss. 
Det knepiga är ju att en person kan reagera mycket snabbare på kosten än en annan. Våra kroppar är olika tåliga och mycket beror också på hur den övriga livsstilen ser ut. 

"Men jag är ju inte sjuk", säger du kanske. Nä, du kanske inte är sjuk ännu men känner du dig helt frisk ? Har du energi? Sover du bra? Är magen glad? Har du ett stabilt humör? Har du livsglädje och upplever dig vara i balans? Ibland märker vi inte ens av tecknen på obalans eftersom vi är så vana att gå omkring och känna oss lite halvkrassliga och trötta. Det är förstås inte bara kosten som påverkar detta utan även hur vi lever vårt liv och hur mycket stress och belastning som får ta plats i vardagen. Men kosten är trots allt det bränsle som ger liv åt vår kropp och den måste vi prioritera om vi ska kunna leva ett balanserat och rikt liv.

Jag har lärt mig mycket under min "kostresa" men den viktigaste lärdomen är nog att alltid förbli öppen och nyfiken och lyssna på kroppen.  Det finns alltid mer kunskap att ta till sig både gällande teori och praktik dvs. ny forskning,nya teorier, nya idéer men lika viktigt, om inte viktigare är att lyssna på kroppens visdom. Lära känna sin kropp bättre och utveckla förmågan att kommunicera med den. Lyssna på vad den signalerar.

Även i kosthållningar som grundar sig på naturlig kost och som balanserar kroppen genom att ta bort överskott av irriterande livsmedel t.ex. lchf och paleo (stenålderskost) händer det lätt att fastna i "diettänkandet". Vad får jag äta och vad får jag inte äta? Hur mycket får jag äta av det här osv? Det är bra med riktlinjer och kunskap om vilka livsmedel som kan ställa till det i kroppen men behovet av olika näringsämnen varierar också. Allt beror på vilket tillstånd din kropp är i just nu. Alla livsstilsfaktorer påverkar varandra. Det finns ingenting i ditt liv eller din kropp som verkar ensamt utan att påverka något annat. 

När det gäller kosten brukar jag säga: Du FÅR äta vad du vill, men vad VILL DIN KROPP att du äter? Vad får dig att må bättre och vad får dig att må sämre? Du får också leva hur du vill men hur påverkar dina val din livskvalitet?

Vilken kost är en investering för just din hälsa? Det handlar inte om förbud eller måsten. Det är synd att det även i kretsar som förespråkar en bättre kost också lätt går överstyr och går från det ena spektrumet av extrem till motsatt sida. Och så blir det lätt att alla tror att det är det enda rätta sättet att äta. Däremot är det nödvändigt för vissa att vara lite "extrema" i sin kost eftersom kroppen inte klarar av att hantera vissa saker. Vissa måste äta en strikt lågkolhydratkost för att kontrollera sockersug eller blodsockerbalans. Vissa måste vara extrema till en början för att sedan kanske ändra lite på kosten igen när kroppen mår bättre. Allt är inte hugget i sten, kroppen ändras och utvecklas och därmed också behovet av näringsämnen. 

Som sagt behövs även kunskap för att kunna navigera i kostdjungeln för det kan vara väldigt knepigt att uppmärksamma vad kroppen faktiskt tål och inte tål. Födoämnesintolleranser är inte alltid lätt att upptäcka och kan orsaka ett brett spektrum av symptom. En del konsekvenser märks kanske inte av förrän långt senare i livet. En obalans börjar smygande och du kopplar inte nödvändigtvis t.ex. dina koncentrationssvårigheter till en kost med mycket gluten eller dina humörsvängningar till en svängande blodsockerkurva, du tror kanske att det bara "är din personlighet". Du kanske inte tänker på att din övervikt inte har att göra med att du "är för lat och inte orkar motionera" utan att det beror på en hormonell felprogrammering som gör att kroppen inte kan reglera vikten som den ska? Och när obalansen är ett faktum är det inte längre lika lätt att återställa den. Då måste du plötsligt vara väldigt noga med vad du äter för att kroppen har blivit så känslig. En kropp där ämnesomsättningen och hormonbalansen satts ur spel klarar inte längre en kost som inkluderar "lagom av allt". 

Att ändra kosten är ingen garanti för att inte drabbas av sjukdom men det är i alla fall en investering som minskar riskerna och får dig dessutom att må bättre och ger energi att njuta av livet. Att ständigt belasta kroppen med en felaktig kost gör att den hela tiden måste arbeta hårt för att upprätthålla homeostas, dvs balans. Ju längre och hårdare du stressar kroppen desto snabbare och mer omfattande blir de negativa effekterna.

Det är inte lätt att veta vad man ska äta men det räcker att se sig omkring i dag för att inse att det här med "lite av allt" som en god kost kanske inte riktigt var den rätta lösningen. Särskilt eftersom det som man innefattar i detta "allt" i dag blir allt mer onaturligt.  Att äta varierat av allt som är naturligt kanske vore ett bättre motto för den som vill upprätthålla hälsan. Och ibland lite mer begränsat av något för den som redan är sjuk. 

Vi måste alla äta för att leva men för att verkligen orka leva ett rikt och balanserat liv måste vi främst lära oss att äta intuitivt, tänka på hur vi äter och vilket bränsle som gynnar kroppen. Gå tillbaka till våra rötter och fundera på vad som är naturligt för kroppen, vilket förstås inte bara gäller kosten utan också vilken livskvalitet vi skapar. Vi kan inte bara stirra oss blinda på forskningsstudier som pekar åt olika håll utan att samtidig lyssna på den egna kroppen och använda vårt sunda förnuft. Vi kan inte manipulera kroppen med snabba lösningar i form av piller, tillfälliga bantningsdieter eller tro att vi kan missbruka vår kropp med dåligt bränsle och kronisk stress utan att den säger ifrån. 

Naturlig kost är en del av en naturlig livsstil (så gott det går i dagens samhälle). Balans innefattar hela livsstilen och kosten är en del av helheten. Utöver vårt " fysiologiska bränsle" behövs också mentalt och andligt bränsle för att upprätthålla balans. Glädje, vila och återhämtning, rörelse, kreativitet, inspiration, positiv stimulans, passion, kärlek, relationer, känsla av meningsfullhet  etc. Allt som ger positiv effekt på kropp och själ. Och det grundläggande för att uppnå detta är att ha kontakt med sig själv. Att våga lära känna den man verkligen är och älska den personen. Då uppstår också ett naturligt behov att ta hand om sig själv och prioritera sin hälsa. 

Vad innebär balans för dig?
Vad får dig att må bra och när mår du som bäst?
Vad behöver du tillföra i ditt liv för att skapa mer balans?
Vad behöver du eliminera från ditt liv för att skapa mer balans? 


4 kommentarer:

 1. Men, om kroppen vill ha choklad?
  Vi borde verkigen ta en kopp te o reda ut min mat ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ja det är svårt det där med suget efter onyttig mat för det betyder ju inte heller att kroppen behöver det. Det handlar ofta om andra orsaker, t.ex. ostabilt blodsocker vid sug efter snabba kolhydrater eller brist på något näringsämne. Det som är knepigt är att man ofta är sugen på just den mat som kroppen inte tål, dvs. det fungerar som vid beroende. Man har svårt att vara utan just det som man inte tål. Det gäller också känslighet mot olika födoämnen. Man mår ju inte alltid direkt märkbart dåligt av ett visst livsmedel utan problemet kan uppstå långt senare. Det är krångligt, jag vet! Men när man en tid lämnat bort det som man upplever sig lite "beroende" av , märker man också hur kroppen inte längre känner suget och man börjar njuta av annan sorts mat istället.

   Det är bara att boka tid för kostrådgivning om du vill, så får du en kopp té på köpet ;)

   Radera
 2. Precis, jag kände mig "lättare" i kroppen då jag höll bort allt socker i 13 v, alltså allt godis bulla glass efterrätter mm. Kör samma sak nu i September, en utmaning på facebook. Det är tungt om man tänker JAG FÅR INTE, jag förösker tänka: En månad klarar jag, jag vill inte ha, jag väljer bort.
  Här på jobbet e det nästan alltid någon som bjuder på godis, nu senast kom en Polly påse fram. Men så går var o varannan o hostar i hande o sen tar godis -> vilekt ger mig mer styrka att stå emot, jag vill ju inte bli förkyld heller

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du får tänka på alla virus som ligger och frodas i godisskålen så kanske du inte blir så sugen :) Och tänk på att du är snäll mot din kropp genom att välja att äta bra! Då blir det mer som ett aktivt val som motiverar istället för att tänka att det är ett "förbud".

   Radera