26 aug. 2014

Snabba färskostmuffins i mikro

Jag försöker undvika att alltför ofta värma mat eller baka i mikrovågsugn men ibland är det ju nog behändigt när man vill att det ska gå snabbt. 

Någon gång ibland gör jag lchf-mugcakes eller mikrobröd och visst är det behändigt att ha något mumsigt färskt på 2 minuter. Men, jag förespråkar förstås ändå inte mikro över vanlig ugn. Jag tror inte att strålningen från mikron är så ofarlig som många tror och det finns många som anser att molekylerna i maten och näringsämnen förändras i och med den snabbt stigande höga temperaturen och mikrovågornas inverkan. 

Meen..ibland när man är lat så.. :) För ett tag sedan kom jag över ett recept på mikromuffins som jag bara var tvungen att testa. Receptskribenten försökte efterskapa någon sorts muffins som smakar wienerbröd, vilket låter lite skumt och inte vet jag om det direkt smakade wienerbröd men hur som helst blev det ett gott mellanmål. 

Ursprungsreceptet är härifrån men jag har gjort en del ändringar. t.ex. bytte mixade mandlar till kokosmjöl. Hade heller inte i någon sötning.

Jag kallar de helt enkelt för :

Färskostmuffins (2 stycken)

3 msk färskost (jag använde mascarpone men det går bra med vilken färskost som helst t.ex. philadelphia)
1 msk kokosmjölk (i ursprungsreceptet används ricottaost)
1 msk smör
2 msk kokosmjöl (eller 1 dl mandelmjöl/mixade mandlar)
lite salt
1/2 tsk bikarbonat
en nypa kanel
en nypa malen muskotnöt
(Jag lade också i lite nejlika)

- Smält smöret tillsammans med kokosmjölken, 1 msk färskost och kryddorna.
- Mixa med stavmixer tillsammans med ägg och tillsätt sedan mjöl och bikarbonat och mixa lite till.
- Låt stå och svälla en liten en stund om du använder kokosmjöl.
- Häll i 2 små keramikformar eller liknande. Jag använde små cremé brulé ugnsformar. 
- Lägg en klick färskost in i smeten på varje muffins
- Grädda i mikron ca 1-2 minuter. Vänd upp och ner på ett fat. Muffinsen ska vara fasta ovanpå men när man vänder på de får de vara ganska mjuka i botten men inte rinnande förstås. Färskosten kommer att vara lös och kan rinna lite men ska ändå hållas i mitten.

Godast att äta varma när färskosten är så där krämig och varm. Nästan lite för goda! :)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar