1 aug. 2014

Hemmagjord tahini

För en tid sedan kom hittade jag ett recept på hemmagjord Tahini som jag självklart måste testa. Tahini är alltså sesampasta, ungefär som nötsmör men gjort på sesamfrön. Det som är bra med detta recept är att det är gjort på blötlagda sesamfrön vilket betyder mindre fytinsyra (som hindrar näringsupptaget och kan irritera magen) och innehåller därmed mer tillgängliga näringsämnen och "aktiverade" enzymer som gör fröna snällare för magen . Mycket nöjd med resultatet och jag rekommenderar det verkligen. Receptet har jag tagit härifrån. SÅ gott det blev! Perfekt när man ska göra hummus eller bara som pålägg istället för vanligt smör.  

Det enda jag ändrade lite på var att jag tillsatte lite mer olja (använde macadamiaolja) och även lite vatten eftersom jag har en ganska liten och trög mixer och det var svårt att få fröna fördelade till en jämn massa utan tillräckligt med vätska. Jag rekommenderar en ordentligt stor blender för detta ändamål! Tahinin kan förvaras i kylskåp ca 2 veckor men går också att frysa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar