21 aug. 2014

Boktipset för dig med en kropp i obalans!

"Du känner dig sjuk men sjukvården hittar inget fel på dig. Ändå mår du allt annat än bra. Du har värk, magen har gjort totalt uppror, du har svårt att sova och känner dig hopplöst trött. Hela maskineriet gnisslar. Vad är det med dig?

Symtomen är din kropps sätt att säga "stopp! Du utsätter mig för påfrestningar som jag inte klarar av i längden." Du har hamnat i Gnisselzonen. Ingen läkare kan hjälpa dig nu, för du har ingen sjukdom. Vad du lider av är funktionella störningar. Och dessa kan du bota själv."

Ur Gnisselzonen.

Gnisselzonen : så lyckas du bli av med trötthet, värk, sömnproblem


Min lärare från kostrådgivarutbildningen, Anna Hallén har kommit ut med en ny bok som jag verkligen rekommenderar er alla att läsa! Särskilt ni som upplever att kroppen hamnat i obalans, känner er stressade, trötta, energilösa, har krånglande mage, värk, sömnproblem, viktproblem, hormonella obalanser etc. 

Gnisselzonen tar upp det allt mer förekommande "folkhälsoproblemet" funktionella störningar. Det handlar inte om sjukdomar orsakade av virus och bakterier eller en mekanisk skada i kroppen, därför har sjukvården svårt att veta hur de ska hantera de här symtomen. För det är just symtom som uppkommer av att kroppens homeostas (jämvikt) rubbas till följd av för stor och långvarig belastning. Funktionella störningar är alltså störningar i kroppens funktioner på grund av att kroppen inte längre klarar av att upprätthålla homeostas.

Funktionella störningar och obalanser kan inte botas med vanliga mediciner. "Botemedlet" är att skapa förutsättningar för kroppen att återställa balansen med hjälp av livsstilsförändringar. Obalanser är inte heller synliga på samma sätt som en sjukdom. Laboratorieprov, och andra undersökningar ger oftast inga svar. Du blir friskförklarad men mår ändå dåligt. Du har ingen sjukdom men är inte heller frisk. För det finns faktiskt en stor gråzon mellan frisk och sjuk. Alla sjukdomar börjar med en rubbning i kroppens homeostas och därför kan också en obalans till slut resultera i en sjukdom om man inte tar tag i problemet i tid. 

Stressrelaterade besvär och funktionella störningar är inte mindre allvarliga eller obehagliga fast det inte är fråga om en regelrätt sjukdom. Det är minst lika verkligt och belastande för kroppen. Det är inte "inbillning" eller "sitter i huvudet" . En funktionsstörning syns inte alltid på provsvar men det betyder inte att allt står rätt till i din kropp. Förändringar på cellnivå och i den hormonella balansen kan som sagt ta sin början långt innan du blir sjuk på riktigt. Eftersom det inte är en sjukdom är heller inte vanliga läkemedel lösningen. Att ta mediciner vid symtom på obalans dämpar kanske symtomen för tillfället men gör ingenting åt orsaken till problemet. I vårt västerländska samhälle åtgärdar man oftast inte orsaken till sjukdomar och obalanser utan istället fokuserar främst på dämpande av symtom. Det räcker dock tyvärr inte hela vägen att frånse ett holistiskt synsätt vad gäller kroppen. Kroppen fungerar som en helhet och allt påverkar varandra. Genom att upptäcka och åtgärda obalanser i ett tidigt skede kan man förebygga allvarligare följder. 

Gnisselzonen är boken för dig som upplever de här obalanserna. För dig som kanske sprungit till läkaren flera gånger bara för att få höra att "det är inget fel på dig, du är frisk". Men du mår ändå allt annat än bra. 

Det finns tack och lov sätt att korrigera obalansen i kroppen och det kan du göra själv utan mediciner. 

Boken innehåller gedigen kunskap men är ändå lättläst och den lite tyngre fysiologidelen bidrar endast med viktig kunskap som gör att du själv kan få en bättre helhetsbild av hur kroppen fungerar och vad en obalans kan ställa till med. 

Jag kan ju erkänna att jag sträckläste boken på två dagar men så är jag ju också hälso- och kostnörd :)

Med hjälp av reflexologi som jag själv sysslar med underlättas också kroppens egen förmåga att uppnå balans och påbörja läkningsprocessen. Tillsammans med kostomläggning och annan nödvändig livsstilsförändring går man helt klart i rätt riktning. 

Känner du att du behöver lite hjälp på traven för att uppnå förbättrad hälsa, ta gärna kontakt och boka tid till reflexologibehandling och/eller kostrådgivning.

Och läs "Gnisselzonen"! :) 
2 kommentarer:

  1. Japp, den skall jag läsa, för nåt e på tok

    SvaraRadera
  2. Jag är också en hälsonörd och tycker det verkar som en väldigt spännande bok! Tack för tipset! :) Har sett den florera på flera platser tidigare, men dina ord gjorde mig för första gången riktigt sugen på att läsa den själv! :)

    Ha en underbar vecka!
    Kram

    SvaraRadera