2 juli 2014

Tacogratäng

Ibland är det bra att göra lite "storkok" och frysa in matlådor. Jag är lite dålig på det faktiskt fast jag gillar att planera. Grejen är att jag inte vill äta samma mat för ofta och har man då halva frysen full med samma mat så tröttnar jag lätt. Fast nog är det ju behändigt också att fylla frysen emellanåt, särskilt nu då jag jobbar deltid och ska ha med lunch till jobbet. Måste bara variera lite mer och kanske göra mindre mängder av flera sorter istället. 

Här om dagen gjorde jag i alla fall en tacogratäng. Tror faktiskt inte jag gjort en sån förr . Gott att äta med sallad nu på sommaren eller favoriten blomkålsmos som det blev för min del. 

Eftersom min matsmältning är långt ifrån vad den borde vara försöker jag äta mindre råa grönsaker och därför blir det ofta blomkåls- eller broccolimos som känns lent och bra för magen. Blir också en del ångkok. 

Här kommer i alla fall receptet på gratängen

Tacogratäng

400 gram ekologisk nötfärs
1 lök
2 vitlöksklyftor
1/2 fänkål
1 paprika
2 stora tomater

1 buljongtärning
2 tsk chilipulver
2 msk paprikapulver
2 msk spiskummin
2 tsk malen koriander
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk ingefära
2 tsk kanel

2 dl creme fraiche
1 dl färskost
1-2 dl riven ost

- Fräs lök, vitlök och fänkål i ordentligt med smör och buljongtärningen. Häll i paprikan och fräs lite till. Ställ åt sidan.
- Stek köttfärsen med kryddorna. 
- Häll i de hackade tomaterna och blanda till sist ner lökblandningen.
- Lägg ungefär hälften av köttfärsröran i en ugnsform. Blanda creme fraiche och färskost och bred ut hälften över köttfärsen. Häll på resten av färsen och resten av creme fraiche och oströran. 
- Sprid över den rivna osten 
- Grädda i 200 grader tills osten färgats.


Bilden ser kanske inte så aptitlig ut, men gratänger har ju lite svårt att göra sig på bild. Dessutom hade jag hunnit hugga in på den redan så jag rörde till det lite :)
1 kommentar:

  1. Låter fantastiskt gott! Jag älskar tacokryddad färs och i gratängform kan det inte bli annat än klockrent! :)
    Håller med om att blomkålsmos är en favorit, blomkål överhuvudtaget (om den är tillagad, eller iaf riven!) :)

    SvaraRadera