10 juli 2014

Stuvad spenat

Hur härligt är det inte den här tiden på året då man kan börja gå ut i trädgårdslandet och plocka ihop vad man ska ha till matlagningen. 

Spenaten växer så det knakar och jag har redan förvällt en del. Lite besviken blir man ju dock när man plockat massvis med färska blad och sen krymper de ihop till en liten klump som blir kvar att frysa in :) Och så är jag inte begåvad med ett särdeles långt tålamod heller så jag har inte orkat förvälla så mycket. Men de späda spenatbladen är perfekt att ha i sallader och hacka ner i grytor. Här om dagen gjorde jag stuvad spenat som jag åt tillsammans med stekt lax och ångkokt broccoli.

Först fräste jag hackad lök, vitlök och färska örter (basilika,oregano, dill och dragon). Kryddade med gurkmeja, spiskummin, svartpeppar och salt.
Sedan hällde jag på lite vatten och några klickar mascarpone (går lika bra med grädde eller kokosmjölk men jag råkade ha mascarpone i kylskåpet) och sist den hackade spenaten. Efter att spenaten kokat en stund hällde jag i en skvätt vitt vin. 
4 kommentarer:

 1. Alltså spenat! <3 Jag älskar denna grönsak! Så god till så mycket och i så många former! Att ha egenodlad spenat är en dröm längre fram (när vi har egen trädgård!!!!). Håller med om att det är lite trist att bladen smälter ihop till ingenting när man förväller dem. Ungefär som med trattkantareller.... :) Men gott är det för det!

  SvaraRadera
 2. Ja, visst kan man nästan bli chockad över hur spenaten kan krympa ihop! Vad härligt att kunna plocka sin egen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vad det beror på men jag har inte kunnat publicera kommentarer på din blogg, Marja. Kanske det är problem med mina inställningar eller något. Suck, jag är så dålig på att veta vad sånt beror på eller hur man ska fixa :) Jag är pinsamt dålig på att fixa dator-grejer, knappt så jag lyckas hålla igång min egen blogg ;)

   Radera
 3. Åh, så underbart med sommar och så mycket vi kan få ut av naturen! :)
  Låter så gott med spenat!
  Kram kram
  //Lana

  SvaraRadera