26 juli 2014

Fiskröra på gravad abborre

Hur mår ni i värmen? Jag mår inte särskilt bra... Har aldrig klarat av extrema temperaturer särskilt bra, varken för varmt eller kallt men efter jag blev utbränd har jag märkt att temperaturregleringen fungerar ännu sämre. Binjurar och sköldkörtel får nog jobba hårt för att försöka upprätthålla balansen i kroppen just nu. Jag har mått riktigt skräp den senaste veckan och trots att man "inte borde klaga på värmen" som alla säger, så kan man ju inte hjälpa att man inte mår bra. Får bara se till att hålla sig i skuggan, kyla ner sig i havet och dricka mycket vatten (och få i sig salt också) tills den här värmeböljan är över. Att försöka sova inomhus i 30 graders värme rekommenderar jag inte heller... Så skönt att det blåser idag i alla fall!

Man är inte heller direkt motiverad att stå och dona i köket och vill helst fixa något enkelt att äta. Jag längtar tills mitt kök är svalt igen och jag kan använda ugnen! När det är så här hett blir jag sällan sugen på varm mat och då är bland annat olika kalla "röror" väldigt tacksamt. Jag brukar göra olika fiskröror och nu när trädgårdslandet bjuder på färska primörer är det ju desto trevligare. Jag njuter t.ex av färska örter i princip varje dag. Man får passa på att boosta med antioxidanter nu när det finns tillgängligt! 

Här om dagen provade jag på att grava abborre för första gången. Det blev riktigt gott. Istället för att bara salta fisken, hade jag den att ligga i saltlag ca 12 timmar. Hur lång tid som behövs beror på hur tjock fisken är men nu använde jag tunna byxade abborrfiléer (alltså benfria) så de behövde inte så lång tid på sig. Jag täckte två filéer med saltvatten i ett djupt fat (ungefär 1 msk salt), lite hackad dill, peppar och en skvätt äppelcidervinäger.

Fast man inte är vrålhungrig i värmen och helst äter lättlagad mat så ska det förstås ändå vara gott! Jag blandade ihop den gravade fisken till en god och enkel röra som förutom fisken innehöll kokt ägg, majonnäs, lite keso, turkisk yoghurt, hackad vårlök och örter från trädgårdslandet,(dill, persilja, timjan, basilika, oregano och salvia), lite dijonsenap, limesaft, finhackad soltorkad tomat samt lite svartpeppar. 

Åt röran på rostat "oopsie" -bröd med ett glas kallt och uppfriskande vitt vin. Perfekt sommarmat! 


  Vad brukar ni äta i det varma vädret? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar