23 juli 2014

Coleslaw för känsliga magar

Coleslaw är ett perfekt tillbehör när man grillar på sommaren. Det blir tyvärr inte så ofta jag grillar eftersom jag bor ensam och det känns ju lite onödigt att börja ställa till med grillning för sig själv. Dessutom äger jag ingen grill heller. Som tur är bor jag granne med mina föräldrar och det händer att jag bjuder in mig själv på söndags lunch ibland så här på sommaren för att få grilla :)

Kål kan vara knepigt för oss med känsliga magar men som tillagad  blir det lite lättare för matsmältningen. Coleslaw innehåller som sagt rå vitkål men det går lika bra att koka kålen först och låta den svalna. Jag brukar ångkoka den en stund och sedan skölja i kallt vatten om jag inte har tid att låta den svalna. Salladen blir ju inte lika krispig som en vanlig coleslaw men det får man stå ut med om man vill undvika magont. Den här gången blandade jag också i zucchini vilket gjorde salladen ännu saftigare. Kryddade även med gurkmeja och färsk ingefära för lite extra antioxidanter :) 

Jag har inga mått utsatta i det här receptet, det är bara att smaka av och ta den mängd man vill ha beroende på hur stor sats man lagar.

Coleslaw

- Valfri mängd vitkål (riv med osthyvel och ångkoka en liten stund. Låt svalna)
- Valfri mängd riven zucchini
- hackad vårlök eller purjolök
- färska örter (jag använde persilja, oregano, basilika och fransk dragon)
- majonnäs (jag använde min egen hemmagjorda
- turkisk yoghurt
- en skvätt äppelcidervinäger
- någon klick dijonsenap
salt
peppar
paprikapulver
gurkmeja
riven ingefära

Låt coleslawen stå och dra en stund i kylskåpet så kommer smakerna fram bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar