9 juni 2014

Veckans inspirationDet är något häftigt och storartat med människor som vågar vara sig själva. Det är klart att vi alla innerst inne vill vara oss själva men det finns sånt som hindrar oss från att våga visa vem vi är och leva ut vårt sanna jag. Man är kanske rädd att inte bli omtyckt, att bli kritiserad och sårad, man vill vara andra till lags och påverkas av vad andra tycker och tänker. Man har kanske dålig självkänsla och svårt att tro på att man är värd kärlek. Det mesta grundar sig i rädsla. Rädsla att inte bli accepterad, omtyckt, älskad. Även att inte bli älskad av sig själv. Jag minns mig själv som förvirrad tonåring som ännu inte hade en särskilt god självkännedom. Som de flesta i den åldern hade jag svårt att veta vem jag riktigt var, att hitta min identitet. Det väcker en del ångest och gör det också svårt att leva avslappnat. Om man inte vet vem man är, hur ska man då kunna vara sig själv? 

En vanlig reaktion på detta är att man försöker bygga upp något sorts ideal - en bild av sig själv som man vill vara, eller som man tror att andra skulle vilja att man var - och så försöker man leva upp till den bilden istället för att släppa taget och i lugn och ro utforska sig själv. Det blir ett otroligt energikrävande sätt att leva. Jag upplevde en rädsla för att upptäcka att den jag verkligen var inte var den jag ville vara. Det var innan jag insåg att när man lär känna sig själv på riktigt så börjar man ganska automatiskt gilla den personen. Klart att man har sidor som man irriterar sig på och tycker mindre om, men det handlar om att inse att man är en helhet, en härlig kaotisk blandning  av styrkor och svagheter. När man vågar landar i sig själv och möter sin egen själ växer en ny form av trygghet fram och man vågar släppa loss lite mer. Vågar börja visa både för sig själv och andra vem man är. Det är när du släpper taget och öppnar upp som du ger dig själv tillåtelse och möjlighet att växa. Att bli den du är. och inse att det är det som är en viktig del av meningen med livet. Du har faktiskt en uppgift och "skyldighet" att vara den du är, för det är DIN gåva.Vi har fått livet som gåva och vår uppgift är att inse vem vi är, hur vi vill leva det livet och älska oss själva så att vi sedan förmår älska andra.

Du har säkert mött på sådana människor som har en viss utstrålning, en karisma som gör att man dras till just den personen. Det är ofta människor som verkligen vågar vara sig själva, som är bekväma i den de är, som öppet vågar ge av sig själva. När man upplever frid och helhet i sig själv finns inte heller ett behov av att lättvindigt döma andra och projicera sina egna skuggsidor för att fly från sig själv.  Förstås gör man det ibland ändå, för vi är människor men med självkännedom kommer en ökad medvetenhet som gör att omedvetna destruktiva beteenden lättare kan brytas. Man kommer också till en ökad insikt om att vara sig själv handlar just om att vara och inte nödvändigtvis att göra. När du har förmågan att vara kommer det att bli lättare att förstå vad du verkligen behöver (och inte behöver) göra. Du kan inte och behöver inte göra allt. Det finns oändliga krav om du väljer att se det som krav. Men bara du själv kan bestämma vad som är viktigt. 

Att vara sann och autentisk handlar om att våga visa sin själ. Blotta sig lite. Ge utan att kräva tillbaka men inse att på det sättet får man också så mycket i gengäld. Livet öppnar sig.  Jag tror de flesta är trötta på fasader. Självklart visar vi upp våra bättre sidor hellre än våra dåliga sidor men jag tror det är viktigt att vi också vågar tala om sådant som är mindre bra, för det är en del av oss. Och även våga visa mer av det som är bra. Dela med oss utav de gåvor och egenskaper vi har fått. Våga visa mer kärlek och uppskattning. Våga visa världen vem vi är. 

Det är inte alltid lätt när vi styrs av våra rädslor. Men livet medför risker och vi måste våga riskera att bli sårade, annars kan vi inte heller leva fullt ut. Det är smärtsamt att bli sårad, men känner du dig själv har du också en trygghet som gör det möjligt att gå igenom smärtan. 

Det kommer tyvärr alltid att finnas människor som sveper in i ditt liv med negativ energi, som kritiserar, som sårar, som rent av kanske inte gillar dig. Det är inte ditt ansvar eller problem. Din uppgift är att vara dig själv och "förvalta" ditt liv på ett bra sätt. Var dig själv, gör det du älskar och lev närvarande. Då kommer du också att dra till dig de rätta personerna.  Lägg inte energi på de som inte väljer att stanna i ditt liv. De personer som du behöver i ditt liv, kommer för att stanna. De kommer att älska dig för den du är.

Tack för mig. Måndagsflumm slut! :) 
1 kommentar:

  1. Tack för ditt kloka "måndagsflumm"!
    Måste läsa det fler gånger för att riktigt "ta in det" =)

    SvaraRadera