20 juni 2014

Glad midsommar!

Ville bara kika in och önska er alla en skön midsommar!

Själv jobbar jag två tidiga morgnar under midsommar så har inga storslagna planer. Har nyss grillat hos mina föräldrar till lunch och ikväll ska jag bara slappa för mig själv här hemma. Sedan blir det väl att lägga sig senast 22 :) Låter kanske lite tragiskt att fira midsommarafton ensam men som den introverta person jag är, trivs jag (ibland lite för bra) i mitt eget sällskap och lider inte avsevärt av att inte ha planer ikväll. Eftersom jag varit väldigt trött och obalanserad den här veckan känns det riktigt skönt att inte ha några större planer ikväll. 

Det går utmärkt att vara hälsovis också under högtider. Själva maten under högtider som jul, påsk och midsommar är ju oftast nyttiga, det är främst desserterna, bakverken och godiset som ställer till det. Så här på midsommar kanske man grillar kött eller fisk med grönsaker och goda tillbehör samt äter sill, gravlax och ägg. Och lite jordgubbar med vispgrädde till efterrätt. Riktig, naturlig mat finns det nog att ta av. Sen är det bara att skippa socker, mjöl och annat skräp. 

Idag bestod midsommarlunchen av baconlindad grillad kyckling med grillad zucchini, morot, tomat och halloumiost och en kall gräddfilssås.  Till efterrätt jordgubbskvarg innehållande (ekologiska obesprutade) jordgubbar, vispgrädde, kvarg och vaniljpulver. Så enkelt, fräscht och gott!Ikväll blir det säkert lite midsommarfredagsmys med gravlax, sill och ägg och så finns det ju alltid lite "nyttiga" bakverk i frysen kvar från födelsedagen om det skulle behövas. En chokladboll slinker nog alltid ner. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad som inte har en så sockerkänslig kropp att jag klarar av att äta lite lågkolhydratbakverk och mörk choklad utan att suget triggas. Är jag chokladsugen stillas suget av en bit och då är jag nöjd. För många fungerar inte det och då får man helt enkelt avstå. Man måste lära sig känna efter själv vad kroppen klarar av och om det är värt att göra "avsteg". Man kanske också vill unna sig lite extra vid speciella tillfällen och det är självklart ens eget val. Hur man påverkas beror på hur känslig man är. Men många reagerar dagen efter med magproblem, svullnad, huvudvärk och trötthet. Socker- och glutenbakfylla kan faktiskt vara lika jobbig som att vara bakis av alkohol. Speciellt om man avstått från sånt som socker och gluten en längre tid kan det kännas av extra mycket om man får i sig lite för mycket vid något tillfälle. Kroppen har ju redan vant sig av med "gifterna" och det blir lite av en chock för "systemet". 

Ät dig åtminstone mätt på riktig mat och njut sedan av det lilla extra om du väljer det men känn efter vad din kropp signalerar. Var sedan noga med att äta extra naturlig och näringsrik mat dagen efter och drick mycket vatten. Särskilt om det blir lite mer av det alkoholhaltiga också förstås :) 

Och glöm inte den viktigaste hälsovisdomen - att ha roligt, umgås, skratta och må bra under midsommar!

Ha det gott!2 kommentarer:

 1. En riktigt glad midsommar på dig! :)
  Kram Sonja

  SvaraRadera
 2. Glad midsommar Sofie!
  Mums, så god mat du hade på din tallrik! :)
  Kram
  //Lana

  SvaraRadera