20 maj 2014

Mer hjärnvila behövs

Är inne i en period just nu då min hjärna verkligen behöver vila och jag måste försöka balansera upp kropp och knopp lite bättre. Detta märks i min inspiration, jag har liksom ingen ork att formulera ihop så mycket här på bloggen. Så kanske det blir lite mer recept och sånt en tid framöver tills jag känner mig mer taggad att skriva mer igen.  Att pyssla i köket är ju en avslappning för mig .Jag vill ju så gärna skriva intressanta inlägg om kost och hälsa och det finns så mycket jag vill skriva om men just nu vill inte min hjärna riktigt samarbeta. När den blir överstimulerad resulterar det ofta i att det börjar kännas som det blir kortslutning och ett enda kaos. Jag får svårt att sortera tankar och intryck och koncentration och fokus blir lidande. Mental stimuli blir en belastning. Hjärntrötthet helt enkelt.

Kroppen tappar förstås samtidigt energi. Stresstoleransen är usel just nu och min kropp signalerar med de välbekanta tecknen att jag behöver mer återhämtning. Lättare sagt än gjort när man lätt stressar upp sig över småsaker. Trots att man övar upp sin medvetenhet och blir bättre på att ifrågasätta sina tankar så dimper man ibland tillbaka in i orosträsket igen. Och när kropp och hjärna blir trött tappar man liksom de barriärer som mellan varven till viss del skyddar mot stress. Det finns ingen motståndskraft. Och det kan pendla från dag till dag. Något som igår inte skulle ha stressat mig så mycket kan idag ge mig ångest. Stress och ångest går hand i hand med energinivåerna i kroppen. Direkt energin sjunker gör också stresstoleransen detsamma. Och därtill har jag också märkt ett tydligt samband mellan kaotiska hormoner och stresstolerans vilket säkert många kvinnor känner igen...

Måste bli mer konsekvent med den där veckovisa inplanerade "hjärnvilan". Ibland glömmer jag bort det av bara farten...Så många gånger har jag också tänkt hur viktigt det skulle vara att göra meditation och mindfulnessövningar till en rutin men det har inte riktigt lyckats. Jag vet ju vilken välgörande effekt det har på kropp och själ. 

Jag är väl medveten om att återhämtningen från utbrändheten kommer att bromsas rejält när man hela tiden hamnar i "svackor" som gör att man tar ett steg tillbaka för att sedan klättra upp igen några steg för att sedan dimpa ner igen. En jämn balans behövs mellan aktivitet och återhämtning, såväl psykisk som fysisk. Och en balans som är rätt för min kropp. Jag har idag mycket större självmedvetenhet och självkännedom om både hur min kropp och psyke reagerar men ändå är det inte lätt att skapa den där balansen i vardagen. Det krävs att man hela tiden håller sig medveten om sina tankar, känslor och reaktioner. Att man stannar upp och frågar sig vad det är jag behöver idag utan att direkt slå på autopiloten. Vad vill min kropp idag? Vad kan jag göra idag som ger mig mer glädje, positiv energi och tillräckligt med återhämtning? Göra aktiva, medvetna val. Trots detta så skenar det iväg ibland men det kanske inte hinner skena så långt innan man hinner ifatt sig själv igen.

Glöm inte att återhämta er ni också! Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är. Och kom ihåg att återhämtningen kan se väldigt olika ut. Det handlar om allt som ger dig nya krafter.
På återseende! 

2 kommentarer:

 1. Ja, det är så viktigt med återhämtningen! Jag känner att jag behöver den här vilan betydligt med just nu än förut!
  Hoppas du vilar dig och kroppen kommer i balans!
  Kramar!
  //Lana

  SvaraRadera
 2. Känner igen mig i att ha vissa svårigheter att sortera tankar, känslor och intryck.... och låga energinivåer. Vet jag med att meditation (och för min del även yoga) är otroligt givande och bra, men kommer mig liksom inte heller riktigt för att få in det i vardagen...Men jag får en känsla av att vi är ute på upptäcktsfärd båda två och i alla fall på rätt väg. :)

  Ha en underbar torsdag och tack för din söta kommentar! <3

  Kram, Sonja

  SvaraRadera