2 apr. 2014

Utvärdering av mejerifria månaden och mindfulness-utmaningen

Nu lagom till helgen är min mejerifria månad slut. Det har gått bra, jag har faktiskt inte saknat mejeriprodukter mycket alls, förutom vissa ostar förstås...hade nog inte varit så lätt att hålla den här månaden utan getost! ;) Ja och när jag åt havtornskräm utan vispgrädde så kändes det lite torftigt. Annars har matlagningen funkat bra med t.ex. kokosmjölk istället för grädde och creme fraiche eller lite extra kokosfett för att hålla mättnaden. Hemlagad majonnäs och avokado har också varit bra fettkällor. Som sagt är det främst osten jag saknat så jag kommer nog fortsätta att hålla nere intaget av mejeriprodukter och använda det begränsat i matlagning och i efterrätter och bakverk. Jag kommer fortfarande till största del att äta get/fårost och ost av A2-mjölk (eller opastöriserad mjölk) och ekologiska produkter när det finns.

Nu har jag inhandlat min kära Jersey-ost (en ekologisk ost av Jersey-kor som är en A2-mjölksproducerande ras) och en härligt mjuk brie-ost. Gissa vad det blir till fredagsmys den här veckan, he he! :) 

Jag var ju intresserad av att se hur jag skulle reagera när jag tog bort komjölksprodukterna och jag måste säga att jag faktiskt inte märkt någon skillnad. Jag har läst om många som märkt bättre mättnads- och hungerreglering, stabilare blodsocker, mindre sug, piggare känsla och lugnare mage. Men så är jag ju inne i en liten svacka igen med ansträngda och trötta binjurar och hormonell obalans som resulterat i bland annat energilöshet, lågt blodsocker, fruktansvärt dålig matsmältning och magproblem för att nämna några symtom. Kanske jag hade märkt någon skillnad om jag haft den mejerifria månaden när måendet annars var bättre. Eller så inte. Men nu har jag åtminstone provat. Jag väljer ändå att hålla mig till mindre mängd mejeriprodukter men är jag sugen så kommer jag att äta.  Eftersom ost är min stora last så väljer jag att främst njuta av den och väljer bort sånt som jag ändå inte har ett så stort behov av. 

Nu ska jag istället fokusera på att återfå mer energi och försöka hjälpa kroppen och hormonerna att balansera sig igen. Och njuta av våren! 

Ja på tal om att njuta och vara närvarande..min mindfulness utmaning gick väl si så där...Jag lyckades kanske inte riktigt så bra som jag tänkt. Stressen inför min nystartade kost kurs och energilösheten gjorde att jag tappade fokus och trasslade in mig lite för mycket i mitt eget huvud igen. Men men, där igen är acceptansen viktigast. Vissa stunder lyckades bättre än andra och det räcker ju att man märker hur viktiga de stunderna är! 

Våren är nog den perfekta tiden för mig att öva mig i mindfulness eftersom det är min absoluta favoritårstid men just nu känner jag mig på något sätt lite yrvaken och har inte riktigt fattat att det faktiskt ÄR vår. Det känns overkligt på något sätt, som om jag halkat lite efter och sitter fast med ena foten i vinterdvalan. Våren som alltid drabbar mig med ett lyckorus men också gör mig till ett känslomässigt vrak ibland. När naturen väcks till liv gör också alla känslor det. Men det är ju ett härligt kaos också på något sätt. Vårens positiva energi väger trots allt upp det negativa. Bara att försöka insupa den energin och låta kroppen samla krafter! 

Hur upplever du våren? Vårmänniska eller mår du sämre på våren? Det är ju så olika! 


2 kommentarer:

 1. Våren är min absoluta favoritårstid också, får alltid mer energi då :) jag blev intresserad av det där med trötta binjurar, vad får man det av, hur märker man det och vad kan man göra åt det? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trötta binjurar får man av all form av stress och det verkar som om skrämmande många idag går omkring med någon grad av trötta binjurar på grund av livsstilen. Särskilt påtagligt blir det vid utbrändhet/utmattningssyndrom vilket även kallas binjureutmattning. Man får också komma ihåg att stress inte handlar om att ha för mycket att göra utan hur man uppfattar det som händer både mentalt och fysiskt, dvs hur både psyket och kroppen hanterar det. Stress kan handla om allt från negativa tankar, oro, ångest (mental överbelastning) men även felaktig kost och näringsbrister, extrem träning, sömnproblem, gifter från omgivningen, kronisk inflammation i kroppen, sjukdomar osv., Det handlar alltså om allt som innebär en belastning för kroppen. Eftersom binjurarna "ansvarar" för kroppens energiproduktion och skydd mot stress så är det klart att man påverkas påtagligt när dessa inte fungerar som de ska.

   I dagens samhälle blir det lätt en överbelastning av olika stress-faktorer för både kropp och psyke och särskilt vid brist på återhämtning. Stress är ju inte farligt i sig under korta perioder, det är den kroniska stressen och bristen på återhämtning som din kropp tar skada av.

   Tyvärr är orden binjureutmattning eller trötta binjurar sällsynta inom skolmedicinen. När man tar blodprov visar det endast de mest extrema formerna av binjureutmattning sk. Adissons sjukdom, men du kan må mycket dåligt långt innan det är livshotande. En utbränd person som inte klarar av att stiga upp ur sängen har rent fysiskt utmattade binjurar, det är inte bara en psykisk trötthet. Kroppens energinivåer går på sparlåga helt enkelt.

   Jag har tänkt skriva ett utförligare inlägg om binjuretrötthet i något skede men om du är intresserad så finns det många bra sidor (främst på engelska. Kallas för Adrenal Fatigue eller adrenal burnout) T.ex. www.drlam.com är en superbra sida med massor av information. Och googla på adrenal fatigue så kommer det upp massor med bra info.

   Radera