21 apr. 2014

Påsken och " hjärnvila "

Hoppas du haft en trevlig och skön påsk! 

Det är synd att högtider ofta verkar vara mer stressande för många när det borde få vara en tid för återhämtning. Jag tror ändå julen innebär mer stress för de flesta än påsken eftersom det är så mycket extra runt jul. Påsken är på något sätt mer avslappnad och har kanske inte lika många "obligatoriska borden".  Vi behöver ju t.ex inte köpa påskklappar :) 

Jag bestämde mig att den här påskhelgen ska innefatta paus från fakta och onödig "hjärnverksamhet". Jag har insett att för mig innebär den viktigaste återhämtningen vila för hjärnan. Vila från intryck och för mycket stimuli eftersom det tröttar ut mig väldigt mycket. Att ligga och dega i soffan kanske betyder att kroppen vilar men det betyder inte att hjärnan tar paus. Och tar inte hjärnan paus gör ju faktiskt inte kroppen det heller, om stresshormoner flödar omkring i kroppen. Då kan tvärtom fysisk aktivitet verka mer avslappnande. Det är ju faktiskt så att stresshormonet kortisol inte sjunker utan fysisk aktivitet. Man måste liksom aktivera kroppen för att den sedan ska kunna lugna sig. Det betyder inte att man måste ut och springa eller köra någon högintensiv träning - det räcker bra med en promenad. Jag har ju på senaste tiden fått omprioritera min träning på grund av svackan som kom och hälsade på. Trötta binjurar tycker inte om högintensiv träning och jag har inte haft någon som helst ork till det heller. Så jag har istället gått promenader, yogat och gjort lite lätt muskelträning hemma när jag orkat.

Jag har också insett hur viktigt det är att jag vilar min hjärna. På riktigt. Från för mycket intryck och överaktiv tankeverksamhet. Släppa taget om kontrollbehovet. Bara tillåta mig att vara och låta livet leda dit det är meningen. För min hjärna gör mig väldigt utmattad när den sätter igång. Och när man ibland glömmer bort hur viktigt det är att uppleva de där stunderna av stillhet. Då man upptäcker det som finns i tystnaden mellan tankarna. Medvetenheten om det som bara är, utan att tankarna tar över. Att bara finnas till i nuet. Det är väl det som man kallar "peace of mind". Har inte haft mycket av den sorten under de senaste månaderna. 

Men nu känner jag i alla fall mig mera lugn än innan påsken och jag lyckades ganska bra med "hjärnvilan".Inget onödigt surfande på nätet (uhm, ja förutom när jag hittade en intressant sida om gluten som jag bara måste läsa...nördvarning!?), inga faktaböcker, inga onödiga funderingar/grubblerier kring studier, kurser, företagandet eller dylikt. Jag har istället bland annat läst en roman istället för faktaböcker, sett film, gått promenader, umgåtts med familj och vänner, lagat och ätit god mat och idag har jag första gången i vår suttit ute på verandan och läst samt haft en trevlig te stund med en god vän.

Och det faktum att våren riktigt tagit fart idag kan ju inte annat än fylla en med glädje. Det var en lyckad påsk. 


Påskbrasan. Lite gräsbrand blev det men det var bara på ytan eftersom det var så vått under. Men lite småspännande var det ju när man såg hur glöden tog fyr! ;)


   Släckningsarbete :) 


Den ljuva Pashan! Nu är den tyvärr slut. Ett år till nästa gång! :) Tror nog inte det vore lika gott om man åt det för ofta heller och så är det lite för farligt gott. 

Vad har ni ätit för gott i påsk?6 kommentarer:

 1. Jag känner igen mig i det du skriver! För mig blev det "hjärnvila" under vår NY-resa. Jag har verkligen släppt taget om alla måste-tankar!
  Tänk att jag är från Ryssland och aldrig ätit Pasha, den här goda ryska pasha-rätten... Men den liknar på något sätt den "vanliga" goda dessert-kvargen man kan köpa i mataffärer i Ryssland.
  H en fortsatt fin dag!
  Kramar!
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får prova att göra Pasha nästa påsk, det är så gott! :)
   Vad skönt att du också fick hjärnvila under resan! Och vilken härlig resa ni verkar ha haft.

   Radera
 2. Det låter som din påskhelg var fin på alla sätt. Att vila hjärnan är inte alltid lätt, man får verkligen tvinga sig till att göra det. Men utan den vilan blir det stopp efter ett tag - allt slutar fungera. För mig är det underbart när jag bara kan ligga och titta upp i taket och göra absolut ingenting alls. Det är mitt i allt detta som inspiration och kreativitet inom mig växer sig superstort. Det gäller bara att verkligen ta den "ligga-och-titta-i-taket"tiden och göra den till sin egen :)
  ha en jtätefin dag,
  kram Lina
  Ps - jag har börjat med adrekomp nu :) Känner inget speciellt, men ändå känns det som det är väldigt bra och läkande för mina binjurar. Stort tack för tips :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Ja det kräver en del aktiv medvetenhet för att jag faktiskt ska lyckas sätta de där gränserna för mig själv. Bara bestämma mig för att nu ska jag ha de där stunderna av hjärnvila för jag vet ju som du säger att det efter ett tag slutar allt fungera, det blir kortslutning. Kreativiteten, glädjen och energin försvinner. Det är ju så att när man släpper taget om det som tar energi så får man istället dubbelt mer av det som ger energi. Och det man behöver kommer till en. Nu ska jag verkligen vara konsekvent och planera in "hjärnvila" dagar regelbundet för att hålla kropp och själ i balans.

   Det är säkert jättebra med Adrecomp, Ibland behöver man ju inte märka så stor skillnad direkt heller med tillskott , särskilt inte eftersom det säkert tar sin tid att balansera binjurarna. Men allt man gör som är stärkande är bra! Tror hjärnvilan också är en mycket viktig medicin :)

   Kram!

   Radera
 3. Påskbrasa, det har jag aldrig hört talas om men det ser mysigt ut :)

  SvaraRadera