17 apr. 2014

Den goda påskmaten och recept på sockerfri PASHA

Om det är något som är obligatoriskt i matväg under påsken för mig så är det Pasha. Det har alltid varit en tradition hos oss och jag har alltid älskat denna mäktiga påskdessert. För mig är det väldigt viktigt med traditioner och högtider och säkert är det därför det är så viktigt att det ska finnas traditionsenliga rätter på matbordet. Julen är ju en klass för sig men även på påsken finns det sånt som hör till även om menyn då inte är lika självklar.Det brukar bli något gott hemma hos föräldrarna och så brukar vi grilla korv vid påskbrasan. Jag har faktiskt tänkt mig en korv i år, hör och häpna! :) Jag är annars ingen vän av korv, särskilt inte att äta den som den är men får jag lite tillbehör med så ska det väl gå an. Och när man äter den utomhus vid en eld så smakar det ju oftast mycket godare .  

Nu får vi dock se med spänning om morgondagens utlovade regn ger klartecken för att elda påskbrasa på lördag eller om det får bli grillning på verandan istället. Så länge jag minns har det antingen varit massor med snö kvar eller väldigt lerigt på påsken så årets påskväder är sannerligen märkligt. Men jag njuter i fulla drag eftersom det äntligen får vara riktigt vårväder under påsken vilket ger den rätta stämningen.

Sedan ska det väl konsumeras lite ägg och sill förstås. Jag har ju min egen inlagda sill  och så köpte jag också enbärsströmming som jag tänkte göra någon sorts sillröra på. Den obligatoriska och efterlängtade rökta fårsteken finns också i kylskåpet och får det att vattnas i munnen. Jag hoppas dock att min mage börjar samarbeta lite mer så jag faktiskt kan njuta av maten också. Matsmältningen fortsätter att strejka och det känns som jag ätit småsten efter varje måltid. I dag har jag konstant ont i magen, en sån kramp och uppblåsthet som jag inte haft på länge.  Men, som tur är har jag i alla fall matlusten kvar så jag tänker äta gott i alla fall! :) 

Tillbaka till pashan.  I fjol experimenterade jag fram ett eget recept på en mindre sats. Man kan ju inte äta så stor mängd av den här desserten. I år följde jag ungefär samma recept men gjorde lite ändringar.

Här kommer receptet:

Sockerfri Pasha 

1,5 dl vispgrädde
1 burk kvark (250 gram)
ca 1 dl turkisk yoghurt
50 gram rumsvarmt smör

rivet skal av en ekologisk citron
saften av en halv citron
1 tsk vaniljpulver
1 tsk honung

Torkade bär/frukter
Mandelspån

Istället för russin och sukat hade jag i torkade gojibär och torkade hackade mullbär. (Man kan förstås använda russin eller vilka torkade bär/ frukter man vill) 

- Vispa grädden ganska stabbigt
- Häll i kvarken, yoghurten, smöret, vaniljpulver samt honungen och vispa.  
(Använd mer honung eller annan sötning om ni vill ha sötare) Bären ger ju i sig också sötma. 
- Rör ner bären och mandelflarnen.
- Lägg en silduk i bottnen av en vanlig sil med en bunke under. Häll smeten i silduken och täck över. Lägg gärna en liten tallrik ovanpå som trycker ner smeten. 
- Låt stå och rinna av ca ett dygn. Går också att äta tidigare, beror på hur stabbigt man vill ha det.
- Dekorera med bär/frukt. 

Eftersom jag nyss gjorde min Pasha kan jag inte lägga upp någon aptitretande bild. Kanske kommer imorgon :) Nu får den stå och gotta sig i kylskåpet över natten.Vad äter ni för gott under påsken? Ni håller väl er hälsovisa och är försiktiga med sockret eller hur? ;) 


                                                GLAD PÅSK!
                     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar