25 mars 2014

Våfflor och upptäckten av mejerifri "gräddfil"

Idag är det våffeldagen! 

För mig blev det tjuvstart med våffelmiddag igår istället och balkongpremiär samtidigt. Ja, jag åt inte på balkongen men gräddade våfflorna där. Det osar så förskräckligt att göra det inomhus när man inte har någon köksfläkt. Har en inbyggd balkong men den är ändå lite dragig så ännu har jag inte kunnat sitta där när vinden legat på. Men det var ändå härligt igår att stå där med öppet fönster och känna vårvinden och oset från våfflorna i ansiktet :) 

Jag gillar att äta pannkakor/plättar och våfflor med salta tillbehör. Det är så enkelt och så kan man variera med olika pålägg eller fyllningar om man äter de som crepés eller wraps. 

På den här våfflan hade jag getost (ni är väl inte förvånade...) mosad avokado och en makrillröra Jag mosade en makrillfilé (burkmakrill) och blandade med mejerifri "gräddfil"(går också bra med majonnäs eller creme fraiche/gräddfil), hackade soltorkade tomater, lite dijonsenap, pesto och chilikrydda.  Kom över receptet på mejerifri gräddfil här om dagen när jag surfade runt. Vilket fantastiskt påhitt! Hur enkelt som helst och smakar faktiskt som gräddfil eller yoghurt. 

Man ska helt enkelt bara blanda kokosmjölk med lite äppelcidervinäger. Bäst blir det om man tar kokosmjölk på burk där kokosmjölken tjocknat överst (låt stå i kylskåp först). Man ska då ta den tjocknade massan och blanda med 2 msk äppelcidervinäger. Färdigt!  Jag brukar alltid använda santa maria extra creamy kokosmjölk till frukosten annars men den är för rinnig för detta ändamål. 

Jag var i alla fall positivt överraskad över denna upptäckt. Det har blivit mycket kokosmjölk på sistone men jag tröttnar inte, tycker det är så gott. Förhoppningsvis kan man väl inte föräta sig på kokosmjölk... Åtminstone bättre för kroppen än att överäta mjölkprodukter :)


                                   
Här är receptet på våfflorna:

Kokosvåfflor

2 ägg
1 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
2-3 msk kokosmjölk eller vatten
1/2 tsk bakpulver
1 msk smält kokosolja

Vispa äggen och blanda i  kokosmjölk/vatten och kokosoljan de torra ingredienserna. Låt stå och dra 5-10 minuter. 

Grädda och njut! 


10 kommentarer:

 1. Vad? Är det våffeldagen i dag? Jag som trodde det var i söndags och var "harma" då jag hade missat det och tvangs grädda våfflor två dagar för sent. Nåmen, det blev ju bra till sist då :) Tack för ditt fina recept, jag som äter glutenfritt söker verkligen med ljus och lykta efter bra glutenfria våffelrecept, jag ska testa det snart här. Det recept jag följde har jag bloggat om här, ifall du vill kika: http://slowfoodostrobothnia.com/2014/02/22/vafflor-pa-solrosmjol/

  SvaraRadera
 2. ÅH så gott det där låter! Hehe, bra med balkong. Jag hade också missat att det var våffeldagen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja bara att låna balkongen om du behöver grädda våfflor :)

   Radera
 3. Skulle ju fråga i förra kommentaren det här, men vilken kokosmjölk använde du till gräddfilen, du skev att du inte anv. extra creamy. Söker alla alternativ som kan ersätta mjölk. Och gräddfil e nog nåt som jag saknat allra mest (förutom osten) sen jag måste sluta äta mjölk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använde santa marias ekologiska kokosmjölk i konservburk. Men det lönar sig att skaka om burken och kolla om den är "fast" eller rinnande för det är många burkar där innehåller är löst och inte har den fasta massan överst. Finns också andra ekologiska sorter t.ex. Biona men de har jag inte sett i vanliga matbutiker. (ekosoppi har) Man måste ju inte använda ekologiskt förstås men de vanliga sorterna brukar innehålla mer tillsatser som konserveringsmedel.

   Är det komjölk du har blivit tvungen att sluta med eller klarar du produkter av get/får?

   Radera
  2. Komjölk, har inte prövat de andra faktiskt. Eller har inte vågat rättare sagt. Min mage " slogs sönder" i samband med utmattning/stress för nåt år sen. Så jag börja reagera på mjölk jättekraftigt, var som att ha magsjuka dygnet runt. Å jag tål det fortfarande inte.

   Radera
  3. Många med magproblem brukar tåla getprodukter bättre men det beror ju på vad man är känslig för, om det är laktosen eller kaseinet. A2 mjölk är ju också mycket bättre (finns inte sån mjölk här men många franska ostar är både opastöriserade och gjorda av A2 mjölk och mycket bättre för kroppen) Skrev mer A2 mjölk här: http://www.halsovisare.com/2014/03/tankar-om-mejeriprodukter-och-mejerifri.html. ) Men det är klart man drar sig för att prova när man mår så dåligt och mår man inte bra ska man ju självklart lämna bort. Jag har också irriterad tarm och matsmältningsbesvär med en utmattning i bakgrunden. Det tar tid att läka en sönderstressad mage och en sönderstressad kropp :)

   Radera
  4. Nångång kanske jag prövar då suget blir riktigt stort :) Men efter att ha varit mjölkfri i 2 år, så fast jag skulle kunna börja äta mjölk igen så skulle jag inte göra det. Har alltid varit känslig för mjölkprodukter, periodvis värre, så det känns bara skönt att ha hittat boven. Men som sagt vissa saker saknar man ju så klart, men har ju överlevt hittills så månne jag inte gör det framöver också.

   Radera
  5. Ja det är en vanesak, man vänjer sig med allt! Och det finns ju så mycket god mat förutom mejeriprodukter :) Man ska lyssna på kroppen och mår man inte bra av något ska man inte äta det.

   Radera