6 mars 2014

Tankar om mejeriprodukter och mejerifri fasta

Nu har fastetiden inletts. Jag har ingen större erfarenhet av fasta för jag har liksom aldrig känt mig tillräckligt motiverad. Tänker att jag äter ju ändå en bra kost till vardags :) Förstås handlar fastan inte bara om kosten, man kan välja bort något annat också. 

Jag har en tid funderat på att försöka hålla en mejerifri månad för att se hur det påverkar kroppen. Så då passar det ju bra under fastan tänkte jag. Jag äter egentligen inte så mycket mejeriprodukter men älskar ost. Grädde, creme fraiche och turkisk yoghurt använder jag också i matlagning. Och jag använder ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt. På sistone har jag också börjat äta mindre "vanlig" ost och satsar på getost samt franska ostar som oftast är gjorda på A2 mjölk.

Någon kanske undrar vad A2 är för något. 

Det finns alltså två sorters kasein (mjölkprotein) - A1 och A2. A2-kasein fanns i den ursprungliga mjölken men i något skede i historien skedde en mutation hos våra kossor och proteinet i mjölken förändrades. A2 mjölk finns ännu i vissa delar av världen t.ex. i Afrika och faktiskt också i Frankrike tro det eller ej trots att övriga Europa till största del har A1-mjölk. Vissa ko-raser som fjällkor och jerseykor producerar också A2 mjölk. Samma gäller getter och får.

A1-kaseinet har kopplats samman med autoimmuna reaktioner och sjukdomar som t.ex.typ 1 diabetes, ämnesomsättningsrubbningar och åderförkalkning. Man tror också att A-1 kasein är relaterat till sjukdomar som autism och schizofreni. 

Det som händer är att A1-kaseinet bildar något som kallas för casomorfin-7 (BCM-7). Kaseinet i mjölken kan orsaka läckande tarm (precis som gluten och andra lektiner men frågan är om det är gluten som först orsakar skadan och gör det lättare för kaseinet att ta sig ut i kroppen ),därav risken för autoimmuna reaktioner. I hjärnan fungerar casomorfin-7 som en opioid (drogliknande effekt) och kan därför trigga ett känsligt belöningssystem. Mjölken kan alltså ha en beroendeframkallande effekt i hjärnan precis som socker och gluten. Många som har ett känsligt belöningssystem upplever ett minskat sug och bättre aptitreglering vid minskande av mejeriprodukter. För vissa lindras också magbesvär vid intag av mindre mejeriprodukter, inte bara vid laktoskänslighet. A1-mjölk ökar också IGF-1 (ett sorts tillväxthormon) och all mjölk höjer insulinnivåerna (på grund av vassle och laktos) .

A2-mjölk bildar inte casomorfin-7 och är därför ett mycket bättre val. Särskilt försiktig ska man vara om man redan har en autoimmun sjukdom (vilket tyder på en läckande tarm). 

Det finns också andra negativa aspekter med mjölken vi dricker t.ex. pastörisering och homogenisering som förändrar molekylerna i mjölken och gör att det inte längre uppfattas som naturligt för kroppen. Mejerifettet är egentligen det enda hälsosamma som finns kvar. 

Som sagt tänker jag försöka mig på att under en månad lämna bort de flesta mejeriprodukter. Av nyfikenhet. För att se om jag mår annorlunda.  Nu har inte jag ett så jättekänsligt belöningssystem och inte märkt att jag får ett ökat sug av mejeriprodukter eller så men vill ändå testa. Särskilt nyfiken är jag på vad magen ska säga, trots att min IBS går i skov och är sämre ibland oavsett vad jag äter (orsak: stresshjärnan). 
  
Ekologiskt smör kommer jag att fortsätta äta samt get-och fårost. Kanske blir det någon fransk ost någon gång om jag inte kan hålla mig :) Känner att jag inte vill lämna bort osten helt då det är en så stor njutning. Hm, kanske jag är lite ostberoende ändå... ;) 

Så nu blir det mer paleo-inspirerat en tid framöver. Kräver kanske mer kreativitet gällande matlagningen utan mejeriprodukter men också bra med någon ny utmaning ibland. Jag har tänkt att matlagningen lätt blir tråkig utan mejeriprodukter men vi får väl se.  En månad ska väl gå an! Och jag får ju behålla min kära getost :) Kanske det är fusk men må så vara. 

Lämnar du bort någonting under fastan? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar