19 dec. 2013

Mer julgodis!

Nu har det bakats julgodis. Så där halvlyckat blev det men gott :) Spänningen vid tillverkande av julgodis är ju ofta om smeten ska stelna eller inte. Nu när jag bakar utan socker också blir det ju inte riktigt samma konsistens. Men visst blev jag nöjd, fast den ena sorten skar sig och den andra måste förvaras i frysen för att inte smälta mellan fingrarna... ;)

Det blev två olika sorters fudge.

Chokladfudge/tryffel med jordnötter samt  Apelsin-och pepparkaksfudge

Grundreceptet på fudge enligt följande:
2 dl grädde
50 gram smör


Tillsätt smaksättning och låt sjuda på låg värme ca 20-30 minuter tills smeten tjocknar. Häll sedan i en form och förvara kallt.

För chokladfudgen lade jag i ca 40 gram smält choklad 80 %, 1 msk kakao och 1 dutta salt. Sedan strödde jag över hackade salta jordnötter. 

Den andra smeten smaksatte jag med rivet skal av en halv apelsin plus lite av saften (helst ekologisk då skalet används), 1 msk pepparkakskrydda och 1 tsk vaniljpulver. 

Fudgen blev god men dock med följden samma fenomen som förra året - nämligen att chokladsmeten skar sig. När jag sedan hällde ut smeten lämnade chokladen på botten och fettet ovanpå. Inte så aptitligt för ögat så jag rullade helt enkelt ihop smeten när den kallnat till bollar och rullade i kakao. Så det blev mer som tryfflar istället. Pepparkaksfudgen blev också lite väl lös i konsistensen så den får förvaras i frysen. 

                                                         Chokladfudge/tryffel med jordnötter

                                             Fudge med smak av apelsin- och pepparkaka


Nästa experiment blev mer lyckat:

Chokladpraliner med rostade nötter och gojibär

1 dl kakaosmör
0,75 dl kokosolja
2 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
0,5-1 tsk honung (kan uteslutas)

Valfri mängd nötter och goijibär

Rosta nötterna i lite kanel och kokosolja i ca 15 minuter på 175 grader. Hacka sedan smått.

Smält övriga ingredienserna i kastrull och rör ner nötter och gojibär. Häll i små formar. Jag använde en sån där gummiform för iskuber. Sedan bara att trycka ut. Förvara också kallt.                                           Chokladpraliner med rostade nötter och goijibär


 Smaklig jul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar