12 mars 2014

Lyckad majonnäs!

Äntligen har jag klurat ut ett majonnäs recept som jag är nöjd med !

Jag har länge gjort egen majonnäs men problemet är att kallpressad olivolja ger så stark och utpräglad smak. Bästa är ju att använda en neutral olja men de flesta kallpressade oljor smakar ju mer och jag vill inte använda upphettade matoljor. 

Anyway, jag hittade tips på nätet att man kan byta ut halva mängden olja mot smält kokosolja, ghee eller smör. Använder man enbart det så blir majonnäsen förstås hård i kylskåp så därför måste det finnas lite olja med.

Jag testade använda hälften olivolja och andra hälften blandad smält kokosolja med ghee. Mycket mildare och godare i smaken! 

Nu har jag upptäckt en ny olja - kallpressad macadamiaolja. Macadamianöten innehåller bland annat mycket nyttigt omega 7. Det är tyvärr en väldigt dyr nöt annars skulle jag köpa hela nötter lite oftare också. Oljan var förstås också mer än hälften dyrare än olivolja men jag köpte den i alla fall för att prova göra majonnäs av den. Oljan har (förstås) en nötaktig smak men mycket mer neutral och mild jämfört med olivoljan.

Här är receptet:

Majonnäs

2 äggulor
1 dl macadamiaolja
0,5 dl smält kokosolja
0,5 dl smält ghee (eller smör)
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk citronsaft
0,5-1 tsk dijonsenap
lite salt
lite svartpeppar

Smält kokosoljan och ghee/smör och låt svalna.
Alla ingredienserna ska helst vara samma temperatur.

Vispa äggulorna och häll i oljan droppvis under vispning. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop. 

Förvara i kylskåp.

Det går även att smaksätta med t.ex. vitlök, chili eller örter för en smaksatt majonnäs.

(Vill man inte använda macadamiaolja går det lika bra med olivolja men då blir det starkare smak. ) Inga kommentarer:

Skicka en kommentar