1 mars 2014

frukosttips

Jag tänkte dela med mig av mina favoritfrukostar. För de flesta som äter lågkolhydratkost är ägg en vanlig frukost men jag känner oftast inte för ägg på morgonen av någon anledning.   

Innan jag lade om kosten åt jag ofta yoghurt eller gröt till frukost och det går lika bra nu, bara att byta ut vissa ingredienser ! 

Istället för vanlig yoghurt har denna "saliga blandning" blivit en av mina standardfrukostar:

På kvällen gör jag en chiablanding dvs. blötlägger 2 tsk chiafrön i ca 1/2 dl vatten (går också med t.ex. mandelmjölk eller kokosmjölk om man vill blanda med något annat än vatten). På morgonen rör jag ihop det med lite ekologisk turkisk yoghurt och kokosmjölk (använder santa marias extra creamy kokosmjölk utan tillsatser) Har också i 1 tsk macapulver och ibland lite vaniljpulver.  

Toppar sedan med bär, oftast svarta vinbär och havtorn samt "musli" på blötlagda och torkade nötter och frön och kokosflakes (Kokosflakes/kokoschips är större än vanliga kokosflingor - krispiga och goda! Finns i välsorterade matbutiker eller hälsokosten) Sist strör jag på lite kanel. 

Jag försöker att minska på mejeriprodukterna och när jag blandar olika ingredienser på det här viset får jag en "yoghurt" utan att det blir för mycket mjölkprodukter. 

Parentes: fördelen med blötläggning av nötter har jag förresten skrivit om tidigare här och här. Skulle gärna torka nötterna oftare efter blötläggning men det är så tidskrävande och min ugn verkar vara lite för fuktig för att det ska funka riktigt bra.

På sistone har jag också varierat med en helt mejerifri variant där jag mixar avokado med kokosmjölk och lite vaniljpulver till en slät kräm som jag sedan blandar med de blötlagda chiafröna.  En helt mejerifri "yoghurt". Går också att mixa ner bären, blir ungefär som en smoothie som kan ätas som yoghurt.                        Mejerifri "yoghurt" på avokado, kokosmjölk och chiafrön


Det händer också att jag gör en kokos-chia gröt . Det går i perioder. Finns många recept på lchf- gröt på nätet men jag brukar göra min så här:

1 ägg
1 tsk kokosolja
1 dl kokosmjölk (eller hälften kokosmjölk, hälften vatten)
1 rågad tsk kokosnötsmjöl
1 tsk kanel
1 tsk nyponpulver
1 tsk macapulver (kan uteslutas)
pyttelite salt (eller vaniljpulver istället om man inte vill ha en "salt" gröt)
tillsätt vatten vid behov

en portion chiablanding

Rör ihop och koka upp tills gröten tjocknat. 
Rör om bra så det inte fastnar i bottnen! 
Jag brukar tillsätta lite vatten vartefter så att gröten inte blir för tjock. När gröten är klar blandar jag ner chiablandningen och värmer lite till. Kör med samma vanliga topping dvs. bär, nötter och kokosflakes. 

Det var mina tre frukosttips som kan ersätta filen/yoghurten och havregrynsgröten! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar