11 mars 2014

Fortsättning på gårdagens inlägg

Så klart blev det en omfattande livlig diskussion efter Mia Skäringers debattartikel och särskilt i samband med det faktum att det senare uppdagades att hon bloggar för Proviva. Det är ju lite komiskt. Skäringer får förstås ha vilka åsikter hon vill. Hon får förespråka eller inte förespråka Proviva, det gör detsamma. Det betyder inte nödvändigtvis att hennes egna åsikter inte är hennes egna eller att hon blivit betalad för det hon skriver men väljer man att vara "ansikte" för en viss produkt och har en blogg på deras sida så kanske man får vänta sig mindre trovärdighet när man sedan uttalar sig om kosten. 

I alla fall har hennes artikel väckt mycket känslor. Det är fascinerande att se hur alla dessa diskussioner kring kost och hälsa väcker så starka reaktioner. Fast det gör det ju hos mig också. Reaktioner är inte fel. Det jag dock ogillar starkt är när debatterna bli otrevliga och börjar präglas av påhopp och personliga angrepp. 

Det jag själv alltid försöker poängtera är att inget är svart och vitt. Man kan inte alltid vinkla allting åt alla håll så att varje människa blir nöjd. Har man en poäng man vill föra fram så fokuserar man på det och då kanske vissa poänger lämnar bort. Man kan tolka Skäringers text som ett angrepp mot alla dieter eller så tolkar man det som ett sätt att medvetandegöra de negativa effekter som vissa dieter och bantningsmetoder har. Och nu skriver jag vissa. För det är skillnad på dieter. Eller snarare, skillnad på bantningsmetoder och långsiktig kosthållning. Vegetarism är en diet, mjölkfritt är en diet, glutenfritt är en diet och det uppfattas oftast inte på samma sätt som t.ex lchf eller paleo-kost. Det ena definieras som ok medan det andra som extremt. Alla sätt att äta är ju faktiskt en diet. Tallriksmodellen är också en diet. Det är väl snarare en fråga om vad vi uppfattar som normalt eller inte. Men det avgörande borde ju vara vad som är sunt. 

Åter det här med vikt vs hälsa. Väljer man en diet för att må bra i längden eller för att tappa i vikt så fort som möjligt. Men som jag skrev i förra inlägget, man vill ju gärna ha en normalvikt och uppleva hälsa. Och hittar man en kosthållning som funkar - ett sätt att äta som blir en livsstil snarare än att hoppa från den ena kortsiktiga metoden till den andra, som leder till ett ekorrhjul av jojo-bantning - hittar man en stabilitet i kosten som funkar, då är man på rätt väg. För någon som t.ex. lider av övervikt, har ett sockerberoende eller diabetes måste kanske livsstilen bli lite mer "extrem" för att kroppen överhuvudtaget ska lyckas nå balans. Det kan vara livsviktigt. Däremot en vältränad, smal person med god insulinkänslighet behöver inte vara lika extrem. Oavsett var du befinner dig viktmässigt eller hälsomässigt är huvudsaken att du hittar en diet som du kan fortsätta äta hela livet och håller dig frisk och kry. 

För det är väl ändå inte meningen att för att hålla vikten och uppleva hälsa så måste vi hoppa från en diet till en annan, gå omkring hungriga och pina oss i timtal på gymet eller i löpspåret? Är det det naturliga sättet som kroppen har tänkt sig att vi ska uppnå balans på? Låter det rimligt? Nej. Det måste ju finnas ett sätt att må bra utan att plåga sig, eller hur? Ja, och det finns det. 

Man kan helt enkelt inte dra alla dieter och kosthållningar under samma kam. Det är skillnad på metoder där du praktiskt taget svälter dig själv för att sedan återgå till att äta som förr och att hitta en livsstil

Allt handlar sist och slutligen om vad man själv upplever att man mår bra av. Vilken kost tycker jag låter vettig och verkar göra min kropp stabil? Trots den ack så svåra uppgiften att lära sig lyssna på sin kropp som inte alltid ger de tydligaste signalerna innan ohälsan slår till på allvar, så är det där vi måste börja. Och ta till oss den kunskap som hjälper och inte stjälper. 

Vi har alla åsikter om vad som är bättre eller sämre i matväg så det måste vara upp till var och en att hitta en kost som främjar den önskvärda hälsan. Men som jag skrev i går - mer kunskap, mer forskning, mer medvetenhet kring hälsa och kost behövs. Diskussion behövs. Men vi behöver inte mer hets, stress eller personliga påhopp. Snarare behöver vi fokusera på ett holistiskt synsätt, nyfikenhet och öppenhet. 

Här är annars ett tänkvärt inlägg från den den rosa ingenjören.

  
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar