24 mars 2014

Fokus på mindfulness !

Min vardagliga utmaning är fortfarande att försöka komma ihåg att leva i medveten närvaro. Att göra mindfulness till en livsstil. Det är nog något som tar hela livet att lära sig och man blir ju aldrig fullärd i livets skola heter det ju enligt klichén.  Att leva i balans är en väg snarare än ett mål. Det är inte så att man plötsligt vaknar upp en dag med förmågan att vara totalt zen. Det kommer dagar när du lever mer i nuet än andra och det är det kluriga - det går inte att prestera. Du kan aldrig prestera mindfulness. Det handlar om att släppa taget istället för att kämpa eller sträva. Det handlar om att bara vara. Öppna dig för vad stunden för med sig.  Acceptera det som sker och se det vackra och glädjefyllda i stunden. Om vi bara ständigt strävar, planerar och lever i framtidens drömvärld går vi miste om att faktiskt uppleva det viktiga som sker här och nu. Och det är just nu som allting händer. Det finns ingen annan tid att leva ditt liv förutom just NU. 

När vi inte lever i nuet avskärmar vi oss från livet. Vi tappar kontakten med oss själva och vår omgivning. Det gör att vi börjar känna oss splittrade, distanserade och förvirrade. Vi lever inte i verkligheten utan i fantasin. I det förgångna eller i framtiden. Det är viktigt att ha drömmar men drömmarna kan bara förverkligas i nuet. Och dina tankar just nu påverkar morgondagens verklighet. Vi skapar vår verklighet genom det vi tänker och känner. Det du väljer att fokusera din energi på växer sig också starkare. 

Det är så lätt att dras med av grubblerier, negativa tankar och känslor utan att vara medveten om hur de påverkar oss. För att leva ett rikt och meningsfullt liv måste du först bli medveten om vad du tänker, vad du känner och vart du fokuserar din energi. Fråga dig hur du mår och hur du känner dig under dagens alla aktiviteter. Vad ger energi och vad tar energi? Fokusera på det som sker och det som är just nu. Var uppmärksam och öppen. Det är mindfulness. 

Eftersom jag ibland har svårt att komma ihåg att tänka på det här med mindfulness i vardagen och just nu känner att det verkligen skulle göra min överaktiva hjärna gott, tänkte jag mig en liten mindfulnessutmaning. Helt enkelt påminna mig själv extra mycket att leva varje dag i medveten närvaro under den kommande veckan. Har märkt att jag  tydligen behöver påminna mig själv ganska klart och tydligt för att inte glömma bort det. Det är så lätt att falla in i rutinen och bara slå på autopiloten. 

Det behöver inte vara så märkvärdigt. Inga långa meditationspass eller så utan helt enkel bara göra vardagsaktiviteterna i en "anda" av medveten närvaro. Fokusera på nuet, stanna upp, andas djupt, vara medveten om tankar och känslor.  Fokusera på och stärka  de tankar som är lugnande och positiva . Bli mer medveten om omgivningen. Njuta. Uppleva. Uppmärksamma vad kroppen signalerar och låta energin visa riktningen. 

Kanske du vill haka på utmaningen? Försöka tänka lite extra på att vara närvarande i det du gör och se om du upplever någon skillnad? 

Det kan handla om att vara extra närvarande när du äter - sitta ner i lugn och ro, tugga ordentligt, uppleva smakerna. Det kan vara att ta en promenad utan musik eller podcast. Bara centrera dig, se dig omkring, lyssna på fåglarna, känna solen och vinden i ansiktet. 

Det kan vara mindfulness under träningspasset. Istället för att fokusera på hur kämpigt det är eller tänka på vad du ska göra när träningen är slut (när det jobbiga är över...) försök istället att vara närvarande i kroppen, följa med rörelserna och känn hur energin flödar genom kroppen. Känn hur du suger in energi som ger styrka till musklerna. Försök också hitta träningsformer som du faktiskt tycker är roliga, du behöver inte träna på ett visst sätt bara för att någon annan gör det. Hitta din grej så ger det mer energi och motivation. 

Kom ihåg att inte göra daglig mindfulness till ännu ett krav. Det kräver inte mer av dig än normalt. Du behöver inte prestera. Du får bara vila i det som sker. Bara öppna ögonen och skifta fokuset. Centrera dig i nuet under dagens rutiner. När du diskar, lagar mat, städar, umgås med familj och vänner, utför dina uppgifter på jobbet. Och ta gärna flera stunder under dagen då du bara sluter ögonen och andas. Djupandning har kraftigt positiva och lugnande effekter på kroppen och aktiverar det parasympatiska nervsystemet. 

Önskar er sköna stunder i nuet! :) 

"Hela din livsresa handlar om det steg du tar i detta ögonblick. Det finns alltid bara ett enda steg så ge det din fulla uppmärksamhet. "
        Deepak Chopra
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar