7 feb. 2014

Vad du äter påverkar hur du äter...del 2

Som jag skrev om i del 1 påverkar den kost du äter ditt ätbeteende. Hur du äter, hur mycket du äter och vad du vill fortsätta äta. 

Det är alltså våra hormoner och signalsubstanser som är i farten. Hormonerna styr i princip allt i din kropp. Därför är balans i hormonnivåerna så viktig för hälsan. När kroppen är i obalans är det alltid en fråga om störning på cellnivå. Cellerna är helt enkelt inte så friska och "vitala" som de borde vara. 


Men hur påverkar kosten våra hormoner? Och hur påverkar hormonerna hur vi äter?

När vi kontinuerligt tillför kroppen överskott av något som kroppen inte vill ha i stora mängder (t.ex. socker och mjöl) och onaturliga, kroppsfrämmande ämnen (tillsatser, kemikalier) kommer den att bli belastad. Celler, enzymer och hormoner får jobba extra hårt för att hålla kroppen i balans. Det går en tid men sedan blir kroppen trött. Hormonerna kämpar och kämpar med att meddela cellerna hur de ska jobba, men till slut orkar inte cellerna svara. Då uppstår hormonresistens. Det är t.ex. detta som händer med hormonet insulin vid diabetes typ 2. 

Tänk dig först en cell med en trasig eller dåligt uppbyggd vägg och en inre "motor" som går trögt. Den har inte fått tillfört tillräckligt med näring för att hållas frisk. Den fungerar inget vidare från början och sen blir den dessutom bombaderad av hormoner som skriker på den stackars cellen att fungera bättre. Man kan nästan säga att cellerna blir "utbrända". En utmattad cell orkar inte ta emot information från hormonet. Följden är att det blir kaos i någon funktion i kroppen. 

 Hormonerna samverkar också och påverkar varandras funktioner. 

Det viktigaste hormonet när vi talar om ätbeteende och viktreglering är  INSULIN. 

När vi äter kolhydrater och socker stiger blodsockret och bukspottskörteln utsöndrar insulin. Insulinets uppgift är att knacka på hos cellen och be den släppa in sockret för att användas som energi. Men när vi äter mycket kolhydrater och särskilt snabbsmälta sådana som snabbt höjer blodsockret kommer extra mycket insulin ut i blodet som drastiskt sänker blodsockret så att det går under den stabila nivån (lågt blodsocker). Då får hjärnan panik och tror att vi behöver ännu mer energi eftersom blodsockret är lågt.  Därför blir vi snabbt hungriga igen trots att vi nyss ätit. Sockret lurar kroppen att tro att vi behöver ännu mer trots att vi fått i oss tillräckligt. Socker stör även mättnadshormonet leptin som utsöndras från fettväven då vi äter. Detta betyder att vi inte kommer att känna oss mätta i rätt tid och kan äta mer än vi behöver. 

Detta blir ännu mer påtagligt om vi äter en fettsnål kost eftersom leptinet reagerar på mängden fett i maten. När vi ersätter fettet med ännu mer kolhydrater höjs blodsockret ännu mer och gör oss ännu hungrigare. Det är fettet som håller oss mätta. Egentligen går det inte att äta för mycket fett. Kroppen säger till genom mättnad (eller illamående om du försökt äta för mycket). Men intressant nog, blandar du fett med socker går det faktiskt att överäta. Då fungerar inte mättnadssignalen. Detta innebär att ständiga blodsockertoppar och fall och de påföljande höga insulinnivåerna gör att mättnadshormonet inte reagerar och vi upplever hunger/sug fast vi egentligen borde vara mätta. Sockret stör också hormon som reglerar hungern och som normalt ska sjunka när vi äter. 

När vi då konstant får svängningarna i blodsockernivåerna leder det till att kroppen får allt sämre känslighet för insulinet.  Cellerna slutar svara när insulinet ständigt står och skriker. Dessutom är cellerna redan fulla med socker så det finns inte plats för mer. 

Då är det ju tur att insulinet har en annan viktig egenskap och kan rädda det överblivna sockret - nämligen att lagra sockret som fett. 

På grund av mycket socker i blodet kommer också stresshormoner som adrenalin och kortisol att utsöndras och som tillsammans med insulinet ser till att packa undan sockret i fettvalken. Din kropp blir alltså fylld med stresshormon till följd av av det du äter, som sliter på kroppen och sänker din ämnesomsättning och fettförbränning. 


Mer om det nästa gång! :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar