3 feb. 2014

Vad du äter påverkar hur du äter

En grundläggande regel.

 Det handlar inte bara om de kalorier du äter som du sedan förbränner. Om det vore så enkelt som att bara äta mindre än man förbrukar och kroppen hade varit nöjd så, ja då hade man nog inte sett fenomenet jojo-bantning eller dess förödande effekter. I början leder förstås energiunderskott till att du tappar i vikt men det är desto svårare att hålla i längden. Och det är ju i längden vi vill må bra. Är det inte meningen att vi ska få äta en kost som gör oss mätta och naturligt ökar kroppens ämnesomsättning ?  Att maten ska ge oss jämn energi för att orka med vardagen?  Om det helt enkelt var så att viktreglering handlade om att äta mindre kalorier och röra på sig mer - hur kan det då komma sig att vissa tränar frenetiskt eller äter mindre utan att det desto mer påverkar vikten i längden? Att vissa är trådsmala utan att motionera alls? Motion är viktigt för hälsan och främjar kroppens funktioner vilket indirekt påverkar ätbeteende och vikt men det är inte så enkelt att det enbart skulle handla om att förbränna kalorier. De kalorier som finns i maten omvandlas inte automatiskt till energi, för kroppen omsätter näringsämnen på olika sätt. En kalori från fett, kolhydrater och protein kommer att tas om hand och omsättas på helt olika sätt i kroppen. 

Det är hemskt att tänka att man helt enkelt har skuldbelagt individen själv för att vara lat eller odisciplinerad. Det är tyvärr inte så enkelt.  Det handlar om något som är mycket mer komplext. Vi måste fråga oss "varför?" Varför förekommer överätning? Sockerberoende? Varför blir vissa överviktiga och andra inte? Varför skulle någon välja att äta mer än kroppen klarar av om man hade ett val? 

För det ligger inte i psyket. Det handlar om kroppens biokemiska reglering.

Jag pratar om hormoner

Övervikt förekommer inte i naturligt tillstånd i djurriket. Djuren äter den föda som passar för dem och de behöver inte vara mer aktiva än normalt för att undvika att öka i vikt. Deras vikt regleras av andra faktorer. Just det, hormoner. Ett lejon på savannen ligger inte och våndas för att han inte just nu är ute och löper bort alla kalorier som han just åt. Han ligger och steker sig i solen därför att hans kropp säger åt honom att vila. Han jagar, äter sitt byte och vilar. Oproblematiskt. Han överäter inte på sina rovbyten. Hans hormonella reglering fungerar som den ska. Varför fungerar inte det här då lika enkelt för människan?

Jo, en orsak är att vi äter sådant som inte är naturligt för kroppen. Vi får i oss kroppsfrämmande ämnen från både kosten och Och vi lever en livsstil som inte heller är naturlig för vår kropp. Vi har blivit slavar under stresshormonerna. Djuren stressar t.ex. inte och de äter det som deras kroppar är"programmerade" för att äta. 

Vi är inga lejon men våra kroppar fungerar ändå i princip på samma sätt. 
Många obalanser och sjukdomar uppstod när människan började äta sådant som naturen inte försett oss med. Och ju mer vi började förädla, processera och skapa nya onaturliga ämnen att tillsätta i vår kost - desto mer ohälsa. 
Och ju fler sätt vi hittar att förändra och manipulera maten desto lättare blir det att få i oss överskott. Och ju mer vi får i oss desto större belastning på kroppen. 

Onaturliga ämnen är inte naturliga för vår kropp. Därför har kroppen svårare att veta vad den ska göra med dem. Enkel logik eller hur? Klart att kroppen föredrar det naturliga över det onaturliga. När den bombaderas av främmande ämnen ger det över tid en stor belastning och resulterar i någon form av obalans. Detta kan vara övervikt eller andra besvär/sjukdomar. Övervikt är ett tecken på att något inte står rätt till i kroppen, en markör på ett annat större underliggande problem. 

Hormoner är ett otroligt komplext ämne men det är viktigt att förstå att hormoner och signalsubstanser reglerar alla kroppens funktioner och därför är en hormonell balans det centrala för kroppens jämvikt.  Vilken kost vi äter påverkar alltså hur vi äter - kosten påverkar hur hormonerna kommer att reagera och fungera.  Det påverkar huruvida vi äter mer än kroppen egentligen behöver och vad vi sedan vill fortsätta att äta.  Det påverkar huruvida kroppen lagrar fett eller förbränner fett. När vi får i oss onaturliga ämnen och överskott rubbas kroppens hormonbalans. Detsamma gäller även andra hormonstörande ämnen som miljögifter och kemikalier. Detsamma gäller överskott av stresshormoner. Du kan tänka dig att en blandning av allt detta - dålig kost, gifter och kronisk stress  - kommer att ge konsekvenser. Dina hormoner orkar helt enkelt inte med all denna belastning. 

Det finns massor med hormoner som tillsammans reglerar hur kroppen fungerar. Blodsockerreglerande hormoner, mättnads- och hungerhormoner, ämnesomsättningshormoner,könshormoner, stresshormoner samt olika signalsubstanser har ett nära samband vad gäller vårt ätbeteende. Det som är viktigt att komma ihåg med hormoner är att allting hänger ihop. Finns det en störning i regleringen av ett hormon kommer det att påverka övriga hormoner vilket leder till en ond cirkel. 

Men om vi ska återgå till att fokusera på kostens inverkan så är den viktiga frågan: varför flippar våra hormoner ur på det här sättet så att kroppens balans sätts ur spel och orsakar sjukdomar och överdriven fettinlagring ? 

Fortsättning följer .... :)1 kommentar:

  1. Vilket sjukt intressant inlägg! Väntar på fortsättningen :)

    SvaraRadera