1 feb. 2014

Ny fiskrätt

Jag föredrar oftast fisk framför kött och särskilt lax. Nu har jag dock hamnat i en liten kris sedan jag på riktigt insåg att det knappt finns något naturligt kvar i den odlade laxen. Förstås har jag vetat om att de innehåller en massa konstigheter men efter att ha läst det det här försvann liksom aptiten helt . Visst kommer jag att äta odlad lax då och då eftersom det är så svårt att få tag på vildlax, men inte alls lika ofta. Andra feta fiskar finns det inte så stor variation av här i trakterna, särskilt inte som färskvara. Får väl äta mera sill, makrill och tonfisk då som omväxling även om konserverad mat förstås inte heller är någon höjdare. Att lägga in egen sill har jag ändå tänkt försöka mig på, så slipper man tillsatser och tillsatt socker.  

Desto enklare är det att få tag på andra sorts fiskar som förstås är goda de också. Abborre och sik brukar jag få hem från pappas fisketurer ibland. Denna senaste gång gav fiskelyckan dock en drös med lake. Vissa tycker tydligen det är gott men jag kommer inte ihåg att jag ens smakat eftersom det tydligen inte ansetts som någon delikatess i min familj. Nu tänkte jag att jag ändå skulle ge laken en chans och försökte mig på min egen variant av stuvad lake. Är ofta inte särskilt traditionell med maten så jag ville piffa upp smaken lite. Konsistensen på fisken var nog lite seg och dallrig på något sätt och inte kan jag väl påstå att det var den godaste fisk jag ätit, men helt ok som variation.

Gyllengul lakstuvning 

Rensa och skär laken i bitar. Koka upp fiskbitarna i ca 15 minuter och bena sedan ur dem. 

Fräs en lök och en vitlöksklyfta. Häll på grädde/creme fraiche eller dylikt (jag använde kokosmjölk och mascarpone ost eftersom det var det jag hade i kylskåpet) . Dutta i lite dijonsenap och tillsätt eventuellt lite vatten.

Krydda med salt, gurkmeja, malen ingefära och lite cayennepeppar.
Låt puttra en stund.

Jag åt fisken med broccolimos. 
3 kommentarer:

 1. Det var en intressant sammanfattande länk till vad som är fel med den odlade laxen. Har utvecklat avsmak för den redan för några år sedan. Ändå har den slunkit ner på diverse luncher, ska försöka sluta med det nu... ingen trevlig läsning.

  SvaraRadera
 2. Vi har pröva på att stek stjärtbiten. Vände den i mjölblandning o stekte i smör, godaste "efter träning" målet jag har ätit :)

  stjärtbiten då för att det är lättast att hållas ihop som en bit o ryggraden är lätt at ta bort före man äter, super med rågbröd till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, då ska jag kanske försöka mig på stjärtbiten nästa gång :)

   Radera