27 feb. 2014

Att återigen rätta lite missförstånd...

Positivt att det börjar bli mer fokus på kosten i media nu! I dagens Vasablad fanns ett intressant reportage om hur en person lagt om sin kost och en kort artikel om hur stress orsakar fetma.  Där fanns också kommentarer kring olika dieter. Det såg förstås ut som väntat när det gällde åsikten (för detta är ingen fakta) kring lågkolhydratkost...

Myt 1 :Att det kanske är ok som en kortsiktig metod men inget man ska äta resten av livet. Ha ha, lågkolhydratkost som visat sig vara en av de få dieter som faktiskt fungerar att hålla som livsstil eftersom man får äta god och riktig mat som man håller sig mätt på. Alltså är det ingen metod, utan en balanserande kost. 

Myt 2:"Andelen kött och djurfett är för högt": Man äter inte mer kött än genomsnittet på lågkolhydratkost. Man lägger till mer grönsaker och äter den mängd fett kroppen vill ha, utöver den vanliga proteinmängden, men ja det är ju en giltig "fara" om man råkar vara rädd för naturligt fett förstås...

Myt 3: "andelen fibrer är för liten": Hm..sedan när finns det mer fibrer i pasta än i broccoli?? 

Myt 4: "Risken att insjukna i hjärt-och kärlsjukdomar eller diabetes ökar om lchf följs länge..": En kost utan socker som ökar risken för diabetes??! Nej nu får man väl ändå ge sig! Och förstås tåls att åter upprepas - man har i dagens läge som sagt kommit fram till att det inte finns några trovärdiga vetenskapliga belägg för att mättat fett varken orsakar högt kolesterol eller hjärt- och kärlsjukdom. 

Det är rätt underhållande att läsa sånt här faktiskt ;) 

När lchf först blev "populärt" fokuserades det kanske främst på viktminskningseffekten samt stabilisering av blodsockret hos diabetiker och det är fortfarande två viktiga punkter. Men det som kanske började som en diet eller metod bland alla andra har visat sig vara en kost som är bra för människokroppen. Den har mycket gemensamt med t.ex. paleokosten/stenålderskosten ellersåkallad artegen föda, dvs naturlig mat som människan har ätit under största delen av tiden. Allt är förstås inte 100 % naturligt, men det  kommer vi nog aldrig mer att uppnå i historien. Man får välja hur mycket av det mindre naturliga man vill inkludera i sin kost, så länge man mår bra. 

Det här är alltså inget nytt under solen. Det är normal, naturlig mat -  ingen "modediet" som man gärna vill kalla den. Snarare är det väl tallriksmodellen som är en modediet i jämförelse med vad människan ätit sedan tidens begynnelse...Att dra ner på kolhydrater i både viktminsknings- och hälsosyfte gav man råd om redan på 1800-talet men detta försvann sedan man hakat upp sig på hypotesen att mättat fett är farligt. Tydligen försvann också det mesta sunda förnuftet på köpet. Man slutade värdesätta beprövad erfarenhet och satte all tilltro till forskningen (oavsett om forskningen var trovärdig eller inte).

Kanske därför jag inte gillar bokstavsbenämningar som lchf trots att det är det jag själv äter, för så fort något stämplas som "metod" blir det lätt kontroversiellt. Jag väljer att kalla det naturlig mat, vilket det ju är. Vi går ju inte omkring och kallar tallriksmodellen för "hclf" (Highcarb-lowfat) eller "no good, high crap" som jag skulle vilja kalla dagens kost ibland...

Lchf är en variant av den naturliga kosten, på samma sätt som paleo också är det. Man väljer själv vad man mår bra av ur den artegna kosten. Vill du äta mejerier, ät det. Vill du inte och mår din kropp inte bra av det, undvik det. Klarar du av att äta mer kolhydrater i form av rotfrukter och frukt ibland, gör det. Triggar det ditt sockersug eller hindrar din viktminskning, undvik det.
Det handlar liksom bara om att lyssna på vad kroppen säger. Och gå efter dina egna målsättningar. Det finns inte ett "rätt" sätt att äta lågkolhydratkost på. Det kan variera mycket från individ till individ.  

Det viktiga är att det handlar om att äta naturlig och tillsatsfri mat. I början av lchf-boomen kanske man inte fokuserade så mycket på ekologiskt och att välja mejerifritt osv och sånt som blivit vanligare i ett senare skede.  Allteftersom fler människor börjar äta lågkolhydratkost och upptäcker hälsoeffekterna  märker man också hur individuellt det är. Det är fritt fram att äta vad du vill, men mår du inte bra så måste du prova dig fram. Jag tror många har fått för sig att det alltid handlar om en strikt lchf-kost, men den passar långt ifrån alla och är inte heller nödvändig för alla . En del mår bäst av en striktare kost, men för många som önskar hälsoeffekter räcker det med att ta bort gluten, socker och de största stärkelsekällorna. 

Vad jag vill ha sagt med detta är att det tenderar bli så svart-vitt när det gäller kosten, oavsett vilken åsikt vi har. Det är så enkelt att fastna i myter, missuppfattningar och fördomar och fortsätta upprepa de i all oändlighet trots att fakta pekar åt annat håll.  Jag önskar också att vi kunde komma bort från det här "metod-tänkandet" och istället fundera över vilken sorts mat kroppen mår bra av och i vilka proportioner.De myter som uppstått kring lågkolhydratkost är ingen allmän sanning. Kanske det finns de som lever på bacon och dricker grädde, vad vet jag, men enligt mig är inte det heller riktigt vad jag skulle kalla en naturlig och hälsosam kost... Vi gör som sagt alla våra val och vår kropp är vårt ansvar. Men när man ger råd tycker jag man kunde läsa in sig lite på ämnet också istället för att bara ge uttryck för sina fördomar när man ska visa sin "expertis" på området. 

By the way, vilken tur att det finns tidningar så man får ämnen att blogga om... ;)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar