6 jan. 2014

Bloggen 1 år och tillbakablick

Hipp hipp hurra för bloggen idag! 

Idag är det exakt ett år sedan jag startade den här bloggen. Så läskigt och utelämnande det kändes då i början men man vande sig och jag har fått så fina kommentarer på vissa av mina inlägg. Det har varit väldigt välgörande för mig också att få skriva av mig och ventilera, trots att jag flera gånger fått be om ursäkt för mina ibland galet långa inlägg ;) Tack för att ni orkat läsa! 

Bloggen som den är nu ser inte ut att bli mer långlivad än så här eftersom jag planerar att byta namn och upplägg för att göra den mer som en kombination blogg och hemsida. Jag har ju inte startat företaget ännu men erbjuder ju ändå reflexologibehandlingar samt kostrådgivning som "bisyssla" och när jag märker att det verkar börja rulla på så ska jag våga mig på att starta upp på riktigt. Därför vill jag rikta in bloggen mer på hälsa och kost med information om de tjänster jag erbjuder.  För tillfället funderar jag ännu febrilt över det nya namnet men så fort det klaffar så ska jag försöka komma igång med den nya sidan. 

Jag tänkte ändå att det kunde vara på sin plats att göra en kort reflektion över föregående år. Jaså, "kort"? tänker ni kanske ironiskt...men jag ska försöka mitt bästa ;) Jag kör ingen månad för månad för det riskerar att bli alltför långt. Men jag ska försöka göra en sammanfattande reflektion. 

I förra årets tillbakablick önskade jag att det kommande året skulle föra med sig nya och viktiga insikter och det har det verkligen! Att få en mer avslappnad och positiv inställning till livet är fortfarande en utmaning för ett kontrollfreak som jag men det är fortfarande den viktigaste målsättningen för varje ny dag. Att kunna släppa taget om kontrollen och följa med livets flöde blir desto mer viktigt under detta år när jag ska bli egen företagare och all den osäkerhet som medföljer. Jag vill verkligen njuta av det jag gör och vet att om jag lär mig fokusera på glädjen istället för att trassla in mig i stressande tankar och oro så kommer det att vara avgörande för hur jag orkar. Jag har på allvar börjat fatta det här med hur stor kraft det finns i tankarna och hur livet är helt beroende av vilken inställning man har till det som sker. Det är ju trots allt med vårt sinne som vi skapar vår verklighet. Vi väljer faktiskt själva om vi vill att livet ska kännas bra eller dåligt. Allt handlar om så till vida vi tror på våra tankar eller inte. 

Det är trots allt ganska mycket som hänt under föregående år . Inte så mycket konkreta spännande saker som resor och sånt, men desto mer avgörande beslut och insikter. De största förändringarna har skett i mitt inre. 
Jag insåg att socialarbetaryrket inte passade mig alls och sökte mig ut på nya vägar. Mitt andra försök med heltidsjobb efter ett halvt års sjukskrivning ledde mig återigen till utmattningens gräns och under vårens sjukskrivning funderade jag på allvar över vad jag verkligen ville med livet. Detta ledde till påbörjande av två nya utbildningar inom kost och reflexologi. 

Under det här året har jag skrivit mycket om min väg mot balans och de saker jag kämpat och fortfarande kämpar med. Att hantera stress och inte ställa så många krav på mig själv är fortfarande en stor utmaning men detta har jag lärt mig: att det får ta tid. Jag måste låta livet utvecklas i sin egen takt utan att försöka tvinga fram något. Allt faller på plats när tiden är rätt. Jag kämpar fortfarande med tanken om att jag måste prestera istället för att tro på att jag duger som jag är och vad som än händer. Jag kan fortfarande känna mig rädd för att "misslyckas", trots att jag inte ens själv vet vad det misslyckandet skulle innefatta. Jag tror ju också starkt på att när man vågar göra förändringar, vågar ta steget ut i det okända trots att det är skrämmande så kan man inte misslyckas. Man lever livet och kan ju inte misslyckas med att leva för livet fortsätter vare sig du vill eller inte. Misslyckandet är snarare att vägra leva livet och kämpa emot det som händer. När man säger ja till livet har man redan lyckats oavsett vad livet sedan för med sig. Det är bara när vi tror på tankar om hur saker och ting "borde" vara som vi sedan skapar vårt eget misslyckande genom att vägra acceptera hur livet faktiskt är. 

Det är lätt att fastna i gamla mönster igen när man försöker skapa något nytt, så är det bara. Livet går upp och ner, ibland raskt framåt, ibland står det ganska stilla för att vi ska kunna reflektera åt vilket håll vi ska gå, ibland stöter man mot väggar som talar om att det här inte var rätt. Det vi kallar hinder i livet är egentligen tecken på att det är något som vi inte ännu insett. Vi behöver någon ny insikt innan vi kan gå vidare och utvecklas.

Jag vill avsluta med att reflektera lite över viktiga reflektioner under året och vad jag lärt mig.  

- Först och främst har jag lärt mig att fortsätta lyssna på mig själv och säga upp mig från ett arbete som inte alls passade mig och istället satsa på nya drömmar. Det är inte alltid lätt eller bekvämt att våga följa sitt hjärta men i ett större perspektiv förstår man hur viktigt det är för att finna harmoni i livet.

- Jag har lärt mig hur viktigt det är med människor som bryr sig och som stöttar. Ibland (läs: för det mesta...)har jag svårt att tro på mig själv och trots att det viktigaste är att jag själv tänker positivt och förstår att det är jag själv som väljer hur jag vill se på mitt liv så betyder stöd från andra så oerhört mycket. 


- Hur sant det faktiskt är att allt man gör, tänker och känner ger man också ut i världen och får tillbaka. Allting utgår från dig själv. Kalla det karma eller vad du vill men sant är det. '


- Att livet fortsätter oavsett om jag accepterar det som händer eller inte, så jag kan lika gärna "hoppa ombord" och (försöka) gilla läget. 

- Att livet är en process och det är också dess "utmaningar". Jag har många gånger varit frustrerad över sådant som jag vill utvecklas i mig men som jag upptäckt är väldigt svårt, t.ex. att hantera stress och förändringar och släppa taget om behovet av kontroll. Men en process är en process och det går inte att göra till en prestation som ska utföras inom en viss tid. Man tar en dag i taget och får vara stolt de dagar då det gått bättre och inte fastna i frustration de dagar när det går sämre. Svackorna kommer och svackor går, och vad som än händer så är allt som det ska vara. 


Att ha tillit till livet har jag skrivit mycket om och det är fortfarande något av det viktigaste jag har att fortsätta lära.  

Jag kanske kommer att skriva mindre personliga och utförliga inlägg i den nya bloggen (jag vet nog att ni suckar av lättnad... ;) ) och fokusera mer på kost och hälsa men om jag känner mig själv rätt så kommer jag inte att kunna låta bli att vara personlig i alla fall. That´s just who I am :). Bloggen har fungerat som ett viktigt stöd i min egen tillfrisknandeprocess efter utmattningen och genom den har jag kunnat ventilera och skriva av mig. I det här skedet upplever jag inte på samma sätt det behovet och då blir det ganska naturligt att stilen på det man skriver också förändras. 

Men jag hoppas att ni följer med trots en lite ny vändning på bloggen och väldigt gärna ger  tips på vad ni  skulle vilja läsa om angående kost och hälsa. Hälsobiten innefattar naturligtvis även psykisk hälsa och välmående. Det är ju helhetshälsa jag sysslar med och då är alla aspekter av hälsa viktigt. 

Tack till er som har orkat läsa min blogg trots stundvis vääääldigt långa texter :) 

Kramar!
Bild:google

4 kommentarer:

 1. Hej, jag hittade just hit genom Sockertjockens blogg och gillar verkligen det jag läst hittills. Länklistan ser också mycket intressant ut så jag lägger till dig till mina favoriter! Hoppas det är ok:-) / Marie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha Marie! Roligt att du hittat hit! Klart det är okej att du lägger till mig :) Hoppas du hänger med till min nya blogg sen. Försöker förstå mig på det här med egen domän och webbhotell och hur man får det att funka... inte helt lätt!

   Ha det bra!

   Radera
 2. joodå, det har varit både nytta å nöjje att läsa din blogg. dina texter har stundom satt tankar i rullning och funderingar kring vad som är viktigt; ren blank diskbänk eller sambomys i soffan.

  önskar dig ett nytt år fyllt med godsaker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Pernilla! Ja sambomys skulle jag definitivt prioritera alla dagar :) Det önskar jag också för min egen del i framtiden ;) Får mysa på egen hand så länge, men kan vara trevligt det också :)

   Radera