31 dec. 2013

Tankar inför nytt år och nya tider

Snart får vi önska varandra gott nytt år! 

Som vanligt bojkottar jag nyårslöften. Löften känns bara stressande och krävande . Visst kan man sätta upp mål för det nya året men det är lätt att de blir lite för storslagna och ökar på prestationsångesten. För mig passar det bättre att skapa intentioner från dag till dag och varje morgon fundera hur jag vill att den här dagen ska bli. Vad vill jag fokusera på? Vad är det som är viktigt för mig? Vad vill jag? Vad mår jag bra av? Vad vill jag ha mera av i mitt liv? Försöka få in det som en rutin. Hur man börjar varje ny dag är nog viktigare än hur man börjar ett nytt år. 

En viktig intention är att fortsätta bli bättre på att ifrågasätta mina tankar och särskilt de stressande tankarna. Inte ta livet så himla allvarligt. Bjuda in mer lättsamhet, glädje och spontanitet i mitt liv. Stärka känslan av tillit till att livet bär utan att tro att jag behöver ha kontroll hela tiden. Alltid försöka vända på situationen och välja att se den positiva sidan. 

Jag har egentligen två val: försöka kontrollera tillvaron, vilket förstås inte fungerar eller acceptera rädslan för osäkerhet och förändring och möta ångesten. Valet är ju ganska enkelt. Ångest har jag mött förut, jag kan möta den nu också. Istället för att kämpa emot och tro att jag inte får vara rädd. Det är okej att vara rädd. Det är till och med ofrånkomligt i förändringens tider. Rädsla är en del av förändring, utveckling och nyskapande. Det är ingen fara med att vara rädd. Men att kämpa emot rädslan och försöka skjuta den ifrån sig skapar bara mer rädsla och till slut kommer den att ta kontrollen.  Så länge den får finnas där men inte styr livet, så är det okej. Det går ju aldrig att fly från en känsla. Att stanna upp och reflektera är den enda lösningen. Lyssna inåt, på  själen och inte på de krävande och stressande tankarna som lätt tar över. 

Stresstankarna har tyvärr velat ta överhand på sistone på grund av att det är så mycket nytt på gång. Det nya året kommer att medföra startande av företag, två nya titlar som kostrådgivare och reflexolog. (Färdig reflexolog blir nog närmare slutet av nästa år) och allt vad det innebär att komma igång, skapa en kundkrets och nå ut med marknadsföring osv. I det här skedet funderar jag också mycket på hur jag ska förändra den här bloggen för att passa det nya.. Tanken är att rikta in mig mer på just kost och hälsa, förstås med information om kostrådgivning och reflexologi. En kombinerad hemsida/blogg. Det är mycket info som ska plitas ihop och funderas ut när det gäller hemsidan och marknadsföring. Det är  kreativt arbete och inget som kan tvingas fram men när man tycker man står och stampar på stället ger det så klart frustration när man bara vill få det gjort. Men men, tålamod och tillit återigen. Det faller på plats när det ska. 

Som sagt, jag ger inga konkreta nyårslöften men jag vill naturligtvis ändå fortsätta fokusera på och stärka vissa saker i mitt liv under året som kommer. 

- Det jag tänker och känner får jag mer av och attraherar in i mitt liv.  

- Jag är redan det jag söker - allting som jag önskar finns redan inom mig. Möjligheterna finns inte i den yttre omgivningen utan inom mig själv.
- "Älska det som ÄR!" 

Det får sammanfatta vad jag vill fokusera på under nästa år. Det får också vara en uppmuntran till er alla inför det nya året.

"Älska det som är !" 

När man accepterar och älskar livet just nu, i denna stund, precis som det är - då blir alla enorma problem plötsligt ganska små. Det finns egentligen inga problem i nuet. Egentligen finns det ju inga problem överhuvudtaget innan vi definierar de som problem. 

Men när allt får vara precis som det är därför att det är så, det finns en mening med att det är så - då blir allt ganska enkelt. Det kan inte vara på något annat sätt. Utifrån denna stundens varande öppnas sedan alla möjligheter. Man kan inte se klart om man är intrasslad i något gammalt eller oroar sig över framtiden. Bara i nuet kan man se livet som det är. Leva det fullt ut med glädje. Utan att fastna i dömande och stressande tankar. Bara vila i livets flöde som bär framåt utan att du behöver kämpa. Att leva innebär inte att kämpa som många tror (även jag...) att leva handlar om att vara. För livet handlar inte om vad man gör eller hur mycket utan på vilket sätt man gör det och med vilken inställning. Att vara mer än att göra innebär inte att leva passivt. Det är ju så att när man kan släppa taget om prestationer och krav så får man kraft att göra det som verkligen är viktigt.  Bara när man kan släppa taget om det som tar energi börjar livet på riktigt. Inte den framtvingade formen som du själv skapar genom att tvångsmässigt försöka styra det utan livet som det är meningen att det ska vara. Ett medvetet liv där du lyssnar till dig själv och vardagens små tecken som visar vägen framåt.

Att leva mer medvetet under nästa år och fokusera på glädje istället för krav - det är inte mitt nyårslöfte men min intention. En intention för varje ny dag. 


Gott nytt år! 

2 kommentarer:

 1. Hej, hittade hit till dig genom Jonna Jintons sida. Du skrev om introverta, har nyligen kommit på att det är ju en sån personlighet jag har. Roligt att komma i kontakt med likasinnade.
  Läser att du är på gång med företagande, så spännande. Jag är med egen företagare och det är så bra.
  GOTT NYTT ÅR!
  //bara anna
  Annacecar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar

  1. Vad roligt med nya läsare :) Jag tittade också in på din blogg. Vad kul att du också är egen företagare och att du verkar trivas! Det känns ganska läskigt nu innan man startat igång när allt känns så osäkert, men samtidigt spännande och jag ser fram emot den här utmaningen även om det är skrämmande.

   Önskar dig en riktigt god start på det nya året!

   Radera